QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

[其它] 香港粤语是广州话的懒音,西南官话是普通话的懒音,对吗?

a_qi係咪香港人嚟㗎,咪嬲喇,对你唔住,其实好多人像我一样分不清呢个概念,我估佢哋有相交嘅嘢。 ...
dert112233 發表於 2010-6-10 12:33

咁你就搞清楚先嚟發帖,唔好喺度發噏風,得罪香港人,得罪西南省份嘅人
好多香港话既读音和广州话大相径庭 点能会系懒音呢
講到懶音,香港人同廣州人,其實咪半斤八兩:
http://bbs.cantonese.asia/viewth ... 26amp%3Btypeid%3D35
人天生就是從無知變得懂事, 唔小心表現出無知, 大家都唔好用詞太偏激吧, 會嚇到人咖.
我哋西南地区嘅人都唔排斥任何方言,更中意普通话,奈何冇个普通话环境,噉我哋川人普通话就係川普,说出来笑死人。成都作为四川嘅省会,除咗川语委上班讲普通话之外,竟然全城讲四川话,可见川话呢种劣质方言还会活无数耐世纪。其实湘语同广西部分方言係让西南官话做低嘅,都唔关普通话嘅事。
只有粤语入声等同于英文的不爆破音了。
dert112233 發表於 2010-6-9 20:29

不是吧
居然有四川人投訴自己嘅地方講方言,唔講「普通話」,又話自己嘅方言係「劣質方言」,惟恐其「还会活无数耐世纪」。
重笑自己人講川普唔標準、「笑死人」!

我真係由頭到腳鄙視呢啲不知廉恥嘅撈奴才!
如果有人喺我面前噉樣抵譭廣東嘅方言, 我真係會打柒佢!
四川話同普通話比,我中意普通話;普通話同廣州話比,我中意廣州話

評分

查看全部評分

每種語言/方言都有存在的價值。西南官話也有豐富的內涵,不僅僅包括成都或重慶。人必自侮然後人侮之,樓主請自重。
對 文化在于多樣性

我諗起「邯鄲學步」呢個故仔:

且子獨不聞夫壽陵餘子之學行於邯鄲與?未得國能,又失其故行矣,直匍匐而歸耳。

改做「邯鄲學語」又何妨?

其實學步之人嘅可憐之處,唔在於「失其故行,匍匐而歸」(即係唔記得本來點行路,要「躝返去」),而係:
1. 點解喺邯鄲唔搵個人教你?定係人哋將你呢個外來人,當傻仔當水魚?
2. 躝返故國之後,慘成笑柄,鄉里個個鄙視你,邊個會同情你?
喺整理《广州话分词典》呢排,我发觉呢本书好过《广州话地道用语》好多,本书嘅作者好严谨,唔考正到嘅字就用方框代替,亦唔会乱用同音字代替,因此,我觉得呢本书更具权威性,内容好充实,里面有好多广州话母语者都唔知嘅嘢。我估呢本书整理毕共有28万余字,《地道》近17万字,没实例,没词源就係不及《分类词典》之处。我都好癐啊,不过我做嘅係有益大家嘅,我感到高兴。其实我唔係唔喜欢我嘅母语西南官话成俞片,只係知道真相(不全北又不南,仲有几多懒音,不过有人话係口音至啱)后发发牢骚之嘛。
一時話「川话呢种劣质方言」,一時又話「其实我唔係唔喜欢我嘅母语西南官话成俞(渝!)片」

究竟邊句先係真話?

連自己母語都睇唔起嘅人,我好討厭
不過我更加鄙視做人冇原則、冇立場、冇腰骨、冇廉恥之心嘅茂利!
回覆 33# a_qi

不同蘇蝦仔一般見識
回覆 34# dert112233

臊孲仔都識個「醜」字點寫,你識唔識?
    (寫簡體字,睇怕你係「知丑唔知醜」,哈哈)
其实我发贴前真的想过用正字「蘇孲崽」的,但是我怕别人说我装怪,因为我正在看《最紧要正字》这个节目,我还知道帮衬正字是幫「貝親」,鬼马正字是鬼衇,我机打字不方便,暂时说这么多,等我看完节目后在电脑上补全。
a_qi係小丑梗唔知醜。老子讲嘢佢包顶颈。
點紅點綠 ··
a_qi係小丑梗唔知醜。老子讲嘢佢包顶颈。
dert112233 發表於 2010-6-18 23:50

邊個係粵語協會論壇嘅小丑,自有公論,畫公仔使唔使畫出腸?

你重未答我呢個問題:

「川话呢种劣质方言」
「其实我唔係唔喜欢我嘅母语西南官话成俞(渝!)片」
究竟邊句先係真話?
恒生银行  懒音=痕身银寒