QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

[讨论][转帖]大家谈谈最爱SAM的那首歌吧

Re:[讨论][转帖]大家谈谈最爱SAM的那首歌吧

highyun在2005-06-05 12:09:17說道:[br][quote]顺德水蛇粥在2005-06-05 09:26:08說道:[br]《日本娃娃》,歌词跟当时的香港的环境非常吻合(象这句:thanks thanks thanks thanks monica,是哥哥当时最hit的歌),讲出了年轻人的心声,是sam后期的佳作。以下是网上抄来的词,哪位行家帮手修改下错漏百出的词,本人能讲不能写,在学习中。 曲:许冠杰 | 词:许冠杰 | 编:卢东尼 寻晚响东急碰正个日本娃娃 对眼特别大 仲有尖尖既下巴 有的似中森明菜 唔系讲假 趣怪又特别 直头日本化 求爱敢死队我属御三家 最注重浪漫又够风骚够肉麻 戴起副紫色太阳镜人就潇洒 百五磅魅力实行大轰炸 hello kon ban wan 小姐你好吗 wata shiwa hongkong no maichy desu anata wa totemo kawai 实行用咖文跟既freind下 同巨去happy跳上架toyota 去晚饭直落共舞于casablanca 趁高兴飞身上台唱careless whispers 再散步月下连随幻想下 娶左娃娃即刻就变晒身价 洗衫煲汤dum骨链背脊递茶 1997个阵就无有驶怕 实行住原宿开间sushi bar 同佢去宵夜我叫tempura 佢叫立立杂杂剌身鬼甘豪华 哎 找数三千零八成份身家 佢笑住仲话arigato gozaimashita 陪佢返lobby企正个日本爸爸 佢眼骨骨大喝声man dasu ka 阿女佢今年唔够十六and a half 佢剑道十段话同我练下 sayonara 忍着泪说goodbye啦 thanks thanks thanks thanks monica 摸摸个袋驶剩八个几咋 蚀埋份粮添呢次衰左啦
转过粤语版可能更多人帮到你[/quote]管理员转啦

《日本娃娃》 噚晚響東急碰正個日本娃娃, 對眼特別大,仲有尖尖嘅下巴, 有啲似中森明菜唔係講假, 趣怪又特別,直頭日本化。 求愛敢死隊我屬御三家, 最注重浪漫又夠風騷夠肉麻, 戴起副紫色太陽鏡人就瀟洒, 百五磅魅力實行大轟炸。 hello kan ban wa, 小姐你好嗎? watashi wa hong kong no, matchydesu.  anata wa, totemo kawai, 實行用架文跟佢 friend 吓。 同佢去 happy 跳上架 toyota, 去晚飯直落共舞於 casablanca, 趁高興飛身上台唱 careless whispers, 再散步月下連隨幻想。 娶咗娃娃即刻就變哂身價, 洗杉煲湯 dum 骨捻背脊遞茶, 1997嗰陣冇有使怕, 實行住原宿開間 sushi bar。 同佢去宵夜我叫 tempura, 佢叫立立雜雜刺身鬼咁豪華,   嗌找數三千零八成分身家, 佢笑住仲話 arigato gozaimashita。 陪佢番 lobby 企正個日本爸爸, 佢眼骨骨大喝聲 nan desu ka, 阿女佢今年唔夠 16 and a half, 佢劍道十段话同我捻下, sayonara 忍著淚說 goodbye喇! thanks, thanks ,thanks, monica, 摸摸個袋,哎,駛剩八個幾咋, 蝕埋份糧添呢次衰咗啦!

良·人将纯在2005-06-05 10:18:39說道:[br]番禺英东体育馆七月十六打算再追一场;站内嘅朋友,有边个一起嚟?
据我所知道,呢度已经有几个朋友报名参加啦。

票价几何?我怕自己负担唔起

估计同佛山演唱会的票价差不多。

samkong在2005-06-05 15:09:25說道:[br]《日本娃娃》 噚晚響東急碰正個日本娃娃, 對眼特別大,仲有尖尖嘅下巴, 有啲似中森明菜唔係講假, 趣怪又特別,直頭日本化。 求愛敢死隊我屬御三家, 最注重浪漫又夠風騷夠肉麻, 戴起副紫色太陽鏡人就瀟洒, 百五磅魅力實行大轟炸。 hello kan ban wa, 小姐你好嗎? watashi wa hong kong no, matchydesu.  anata wa, totemo kawai, 實行用架文跟佢 friend 吓。 同佢去 happy 跳上架 toyota, 去晚飯直落共舞於 casablanca, 趁高興飛身上台唱 careless whispers, 再散步月下連隨幻想。 娶咗娃娃即刻就變哂身價, 洗杉煲湯 dum 骨捻背脊遞茶, 1997嗰陣冇有使怕, 實行住原宿開間 sushi bar。 同佢去宵夜我叫 tempura, 佢叫立立雜雜刺身鬼咁豪華,   嗌找數三千零八成分身家, 佢笑住仲話 arigato gozaimashita。 陪佢番 lobby 企正個日本爸爸, 佢眼骨骨大喝聲 nan desu ka, 阿女佢今年唔夠 16 and a half, 佢劍道十段话同我捻下, sayonara 忍著淚說 goodbye喇! thanks, thanks ,thanks, monica, 摸摸個袋,哎,駛剩八個幾咋, 蝕埋份糧添呢次衰咗啦!
仲 应为 重 哂 应为 晒 洗杉 应为 洗衫 眼骨骨 应为 眼倔倔 駛 应为 使

ctrl+c,ctrl+v

噚晚响东急碰正个日本娃娃, 对眼特别大,重有尖尖嘅下巴, 有啲似中森明菜唔系讲假, 趣怪又特别,直头日本化。 求爱敢死队我属御三家, 最注重浪漫又够风骚够肉麻, 戴起副紫色太阳镜人就潇洒, 百五磅魅力实行大轰炸。 hello kan ban wa, 小姐你好吗? watashi wa hong kong no, matchydesu.  anata wa, totemo kawai, 实行用架文跟佢 friend 吓。 同佢去 happy 跳上架 toyota, 去晚饭直落共舞于 casablanca, 趁高兴飞身上台唱 careless whispers, 再散步月下连随幻想吓。 娶咗娃娃即刻就变晒身价, 洗杉煲汤抌骨捻背脊递茶, 1997嗰阵(香港?)冇有使怕, 实行住原宿开间 sushi bar。 同佢去宵夜我叫 tempura, 佢叫立立杂杂刺身鬼咁豪华,   嗌找数三千零八成份身家, 佢笑住重话 arigato gozaimashita。 陪佢番 lobby 企正个日本爸爸, 佢眼厉掘掘大喝声 nan desu ka, 阿女佢今年唔够 16 and a half, 佢剑道十段话同我练吓, sayonara 忍着泪说 goodbye喇! thanks, thanks ,thanks, monica, 摸摸个袋,哎,使剩八个几咋, 蚀埋份粮添呢次衰咗啦!

《日本娃娃》推出的时候,香港人最关心的就是97问题了,真应景呀

顺德水蛇粥在2005-06-08 10:36:02說道:[br]《日本娃娃》推出的时候,香港人最关心的就是97问题了,真应景呀
其实呢首歌冇心讲政治,只系为咗押韵先加呢句落去。

今天偶尔翻阅了以前我发的帖,看到了当初的那首《浦江遐想》;当时(2004年的时候),我填词的水平真是令人不敢恭维!自己看了都好笑!毫无一点的粤语韵律可言!

时过3年,如今已是2007年的春天了,终于有了完善之后这首歌曲,更名为《浦江怀恋》!

感谢3年来,大家对我的鼓励和支持!!!

《浦江怀恋》

(原曲:铁塔凌云)

作曲:许冠杰
填词:麦钦
主唱:麦钦

滨江迷人,但知有几多变迁?

仰望金茂,终不见入云深远。

巨楼群厦,在远方成片段,

娇娥影照,艳丽如明月转。

黄浦江岸,耸起云烟,

总无奈留恋,旧诗篇。。。

滔滔江面,潮鸣潮声潮难断,

人间姻缘,几朝几世几难断。

人生于世甚多情,

仅储心底许诚愿。

且吟且朗且浮现,且浮现。。。

麦兄弟作为一名非粤语籍人士,能够对粤语歌曲及其填词如此热爱与热心,作为一名初入门者,初试牛刀之下能有此水准,都算係好唔简单。感谢你对粤语歌曲及本版嘅支持,期待你继续出炉更多优秀作品!THANKS!

呵呵~~好一首浦江风情嘅歌,几好几好。

“飲返杯冰凍啤酒,高歌一曲氣量厚……”

我比較鍾意呢種瀟灑嘅感覺

[此帖子已經被作者於2007-2-14 18:23:23編輯過]
QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-2-14 18:22:49的發言:

“飲返杯冰凍啤酒,高歌一曲氣量厚……”

我比較鍾意呢種瀟灑嘅感覺

呢首叫《杯酒当歌》,呢首绝对入选我心目中最爱嘅十大SAM歌,唔单单係啲歌词够晒潇洒,而且歌曲旋律更加係靓到极,静听品味一下,比人一种仿佛于宁静嘅黄昏时分,漫步于美丽嘅夏威夷海滩嘅感觉。
雖然歌詞有啲似曾相識嘅感覺[em15],不過都係一個好開始,字音同旋律嘅搭配唔錯,歌詞有更大嘅改善空間,希望麥生繼續努力,以後寫更多好作品。

支持一下

我一首也没有听过

郁闷