QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

[讨论][转帖]大家谈谈最爱SAM的那首歌吧

Re:[讨论][转帖]大家谈谈最爱SAM的那首歌吧

samkong在2004-10-10 22:40:56说道:[br] 东方名城,但忆记乡音眷恋;
成首都好好,但就系呢句最后两个字唔啱音

maiqin在2004-10-10 22:49:31说道:[br]samkong哥!的确有水平!小弟在此深表崇高敬意! 我将即日灌唱,录制完毕后请大家指教!
几时有得听?

highyun在2004-10-13 01:21:09说道 成首都好好,但就系呢句最后两个字唔啱音
最后两字仍维持原曲的“人面”就ok了,即:但忆记乡音人面。

不错!

mai sir,噉究竟几时先可以听到你唱呢首饮歌啊?

难分真与假,人面多险诈.....................

我这几天感冒,等好了后,立即录制!望大家谅解!

em5:“日本娃娃”同埋“最紧要好玩”(最早听的sam歌,那时得十岁出。偶像还是小虎队,无意听到这两支歌后;对sam的痴迷便一发不可收也!) em5: em5: em5: em5: em5:

良·人将纯在2005-05-30 15:05:09說道:[br]em5:“日本娃娃”同埋“最紧要好玩”(最早听的sam歌,那时得十岁出。偶像还是小虎队,无意听到这两支歌后;对sam的痴迷便一发不可收也!) em5: em5: em5: em5: em5:
呢两首都系歌词非常粤化嘅歌,作为一个外省人,一开始就钟意上呢两首歌,真难得

em2:呵呵;唔知点解;我对粤语中的俚语特别感兴趣。亦都係受咗sam的影响; 听他的歌,不时有不少的非常粤化嘅词穿插其中;真係别有一番风味! 5.14同大班sam迷好友睇完show后;找了间k房大唱许冠杰的歌;哈哈!没有一个现象我是湖南的哦!!! em4:

有無人鍾意 這一種感覺 咖?? 我覺得好聽呀~ 好舒服同輕鬆

良·人将纯在2005-05-31 11:27:37說道:[br]em2:呵呵;唔知点解;我对粤语中的俚语特别感兴趣。亦都係受咗sam的影响; 听他的歌,不时有不少的非常粤化嘅词穿插其中;真係别有一番风味! 5.14同大班sam迷好友睇完show后;找了间k房大唱许冠杰的歌;哈哈!没有一个现象我是湖南的哦!!! em4:
我睇过你哋聚会嘅相喇,呢种聚会系最开心嘅。以后多啲嚟粤语协会论坛啦,包你学多唔少俚语之余,可以更好噉认识阿sam。

早期的《知音梦里寻》,晚些的《日本娃娃》

《天才白痴梦》《印象》

em6:呵呵!当晚真係成夜都high到及至!! 同时能够圆压抑了十余载的梦想!!真係冇的顶!! “有歌神;样样都好过人!!!” em5: em5:

良·人将纯在2005-06-04 20:15:25說道:[br]em6:呵呵!当晚真係成夜都high到及至!! 同时能够圆压抑了十余载的梦想!!真係冇的顶!! “有歌神;样样都好过人!!!” em5: em5:
呢两个月重会唔会嚟广东睇偶像嘅演唱会?

广东省以外地区嘅朋友,都专程远赴广东睇sam演唱会,真系难得!另人敬佩!

《日本娃娃》,歌词跟当时的香港的环境非常吻合(象这句:thanks thanks thanks thanks monica,是哥哥当时最hit的歌),讲出了年轻人的心声,是sam后期的佳作。以下是网上抄来的词,哪位行家帮手修改下错漏百出的词,本人能讲不能写,在学习中。 曲:许冠杰 | 词:许冠杰 | 编:卢东尼 寻晚响东急碰正个日本娃娃 对眼特别大 仲有尖尖既下巴 有的似中森明菜 唔系讲假 趣怪又特别 直头日本化 求爱敢死队我属御三家 最注重浪漫又够风骚够肉麻 戴起副紫色太阳镜人就潇洒 百五磅魅力实行大轰炸 hello kon ban wan 小姐你好吗 wata shiwa hongkong no maichy desu anata wa totemo kawai 实行用咖文跟既freind下 同巨去happy跳上架toyota 去晚饭直落共舞于casablanca 趁高兴飞身上台唱careless whispers 再散步月下连随幻想下 娶左娃娃即刻就变晒身价 洗衫煲汤dum骨链背脊递茶 1997个阵就无有驶怕 实行住原宿开间sushi bar 同佢去宵夜我叫tempura 佢叫立立杂杂剌身鬼甘豪华 哎 找数三千零八成份身家 佢笑住仲话arigato gozaimashita 陪佢返lobby企正个日本爸爸 佢眼骨骨大喝声man dasu ka 阿女佢今年唔够十六and a half 佢剑道十段话同我练下 sayonara 忍着泪说goodbye啦 thanks thanks thanks thanks monica 摸摸个袋驶剩八个几咋 蚀埋份粮添呢次衰左啦

番禺英东体育馆七月十六打算再追一场;站内嘅朋友,有边个一起嚟?

顺德水蛇粥在2005-06-05 09:26:08說道:[br]《日本娃娃》,歌词跟当时的香港的环境非常吻合(象这句:thanks thanks thanks thanks monica,是哥哥当时最hit的歌),讲出了年轻人的心声,是sam后期的佳作。以下是网上抄来的词,哪位行家帮手修改下错漏百出的词,本人能讲不能写,在学习中。 曲:许冠杰 | 词:许冠杰 | 编:卢东尼 寻晚响东急碰正个日本娃娃 对眼特别大 仲有尖尖既下巴 有的似中森明菜 唔系讲假 趣怪又特别 直头日本化 求爱敢死队我属御三家 最注重浪漫又够风骚够肉麻 戴起副紫色太阳镜人就潇洒 百五磅魅力实行大轰炸 hello kon ban wan 小姐你好吗 wata shiwa hongkong no maichy desu anata wa totemo kawai 实行用咖文跟既freind下 同巨去happy跳上架toyota 去晚饭直落共舞于casablanca 趁高兴飞身上台唱careless whispers 再散步月下连随幻想下 娶左娃娃即刻就变晒身价 洗衫煲汤dum骨链背脊递茶 1997个阵就无有驶怕 实行住原宿开间sushi bar 同佢去宵夜我叫tempura 佢叫立立杂杂剌身鬼甘豪华 哎 找数三千零八成份身家 佢笑住仲话arigato gozaimashita 陪佢返lobby企正个日本爸爸 佢眼骨骨大喝声man dasu ka 阿女佢今年唔够十六and a half 佢剑道十段话同我练下 sayonara 忍着泪说goodbye啦 thanks thanks thanks thanks monica 摸摸个袋驶剩八个几咋 蚀埋份粮添呢次衰左啦
转过粤语版可能更多人帮到你