QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 紮那魯剛多

[趣事趣物] 小学新生"长大想做贪官"

原帖由 xiss 於 2009-9-4 06:33 PM 發表 古代嘅思想有幾多到到宜家重係適合咖??歐洲嘅「君權神授」思想唔通宜家都啱用咩??歐洲咪一樣通過用本民族嘅文化對自己古政治思想嘅現代化改造。中國亦都一樣,中國嘅古政治思想的確已經唔再適用于現代,但係我哋即使要改用新 ...

宜家歐洲仲淨番の君主都冇晒權嘅!!

唔好成日為面子而硬要堅持「発展自己嗰套」啦!!!

太為面子亦係中国人の一大弱点!!!

原帖由 Danny@HK 於 2009-9-4 19:01 發表   現今の日本同英国一様,都係君主立憲制,皇室只係冇実權の精神象徵,実權就喺首相、国会嗰度

錯,日本天皇重係三軍統帥首領,掌握住實權,而且可以隨時替換首相人選,國會議員要天皇詔令先可以做到

原帖由 Danny@HK 於 2009-9-4 19:04 發表   宜家歐洲仲淨番の君主都冇晒權嘅!!   唔好成日為面子而硬要堅持「発展自己嗰套」啦!!!   太為面子亦係中国人の一大弱点!!! ...

所以話你吖,你知唔知你錯喺邊道啊?錯就錯喺你唔識得歷史,你唔識得分析歷史啊。你宜家所有嘅政治主張,其實根本就冇經過你自己嘅歷史分析(或者干脆話你冇噉嘅能力分析)。

堅持發展自己,呢樣嘢唔係面子唔面子嘅問題,而係事物規律,歷史無數嘅經驗已經向我哋清晰無誤噉樣證明咗,成功改革嘅方式永遠都要靠自己摸索出嚟,冇可能直接復制人哋嘅經驗。

西歐順利完成咗改革,但係佢哋嘅改革完全靠歐洲社會自身嘅覺醒所嚟到完成。靠自己。

日本作為後起之秀,雖然有西歐現成經驗有得參考,但係日本冇直接照搬西方嘅自由資本主義,而係結合自己嘅民族特色,將西歐資本主義加以改良成自己嘅「天皇制國家資本主義」,最終成功崛起。一樣要用到靠自己。

蘇聯急于改革成功,立即全盤西方化,企圖完全搬西方嗰套過嚟,希望立即完成文煮改革,最終由于西方嘅制度唔完全適合俄羅斯呢個民族,最終國家崩潰,國力衰退,治安惡化,腐敗橫行,至今嘅俄羅斯靠普京嘅鐵腕政策,先至慢慢走上正規。而普京嘅政策,最大嘅特色就係拋棄不少西方政策。俄羅斯,照搬人哋經驗,衰咗,開始喺改革上有返自己嘅主見,自己嘅特色,就開始慢慢走上正軌。

反正任何一個歷史都無不證明咗:凡係照搬他人經驗,不加以自己改進嘅,呢個國家必然唔會改革成功;改革成功嘅國家,所靠嘅,必然係主要由自己摸索出嚟嘅經驗,而冇可能全盤靠他人嘅經驗而獲得成功嘅。(你有本事就舉個反例嚟)。

以上呢啲係最基本嘅歷史常識,丹尼你居然唔知。如果唔係你哋香港嘅教育失敗,就係你自己嘅失敗。
難怪我覺得你個人有時候啲觀點幼稚到可笑,而我見到你居然重當呢啲幼稚觀點為「天經地義」嘅時候,我就更加覺得你無藥可救。
咁明明人地已経創造咗一套好の政制出嚟,咁你硬係話唔跟!!咁咪唯有要継続長期地做「発展中の大国」囉!!!
原帖由 Danny@HK 於 2009-9-4 23:07 發表 明明人地已経創造咗一套好の政制出嚟,咁你硬係話唔跟!!咁咪唯有要継続長期地做「発展中の大国」囉!!!

啊大佬,你究竟有冇讀歷史咖,真係畀你激死啊。
我43樓嗰段嘢你究竟有冇睇到咖嗟??!!!

我嗰段嘢咪好清楚噉同你講咗啦,唔係我哋唔想照搬,而係歷史規律注定我哋照搬冇可能成功啊

大英餘孽,對牛彈琴.

原帖由 攸固 於 2009-9-5 04:09 發表 大英餘孽,對牛彈琴.

我唔中意鬼佬,如果畀我揀,我寧願獨立!