QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: monfan

[資料收集] 廣州話詞典徵集詞條

該煨咯~
意思:陰功,帶憐憫口吻

有兩個超勁既俗語詞,唔知而家個D自稱係地道粵人既九反友識語識呢?

例句:比個D九反友搞WAANG1左個社會,就真係屙LUN2炒粉喇。真係屙LEE1吉帝,保個市咪比班友搞WO5呀!

話自己係正宗粵人既個D九反友,識冇?唔識就即係你地唔係真正既粵人,咪係豎亂搞屎搞寸晒個PARTY。

「冚钟眼」

冚(ham6)钟眼,指外眼角下垂,中年人常见。青年出现冚钟眼的女子,从睇相的角度,是克夫。

床板夾春畫--e都冇得e,   (某老人前幾日講嘅)   春畫 = 春核 = 春子 ≈ 春袋,   e ≈ 叫 \ 喊 \ ai,    大意應該係 "某種被迫情形下 冇聲出"

另句 "(佢呢個人)正 春袋 嚟嘅" 係鬧人說話(意即 '狗屎' 之類)

嘆番下/嘆番一下(通常會省略左"一"字)

嘆 - 享受
番(亦有人用"返") - 取回應得的
下 - 一次,一段時間,一剎那
食煙=吸煙
正=好, 優質上乘
"係唔係?" 簡化成 "係咪?" 解作 "是不是?"

"唔" 為 "不"/"否定"之意
訓喇我, 為"我訓喇" 的倒裝句
訓=睡覺
喇-置於動詞之後, 有"了"字的作用
全句解作"我要睡覺了"
畫公仔唔洗畫出腸算唔算?
回覆 2# Well

條條揈hong
  1.  揈
  2.   hōng
  3.   〈动〉
  4.   驱赶 [drive]
  5.   揈,挥也。——《集韵》
  6.   他一死,他的侄子们把我们揈出来了,连一床被子都没给我们!——老舍《茶馆》
  7.   推销 [promote sales;peddle]
  8.   卖糖的小贩急于把应节的货物揈出去。——老舍《骆驼祥子》
複製代碼
搞屎棍
回覆 2# Well
条条fing,形容人遊手好閑,無所事事。例如:佢份人邊信得過架,成日都条条fing。

吊吊揈
而家『粵語地位』好似『梁山伯與祝英台』嘅處境咁,如果唔救亡嘅話,恐怕不堪設想啦。建議論壇增加呢個『粵語拼音』畀大家學習會更好啲囉,作為粵人竟連『粵拼』都唔曉。

我都講返嗰啦
拍拖『北話係談戀愛』  
晨早流流、朝頭早『北話係早呀同埋早上』
食宴『北話係吃午飯』
收工、返工『北話係下班同上班』
邊有咁大『及乸』隨街跳呀『呢個俚語裏頭嘅及乸就係北話嘅青蛙』番茄『北話係西紅柿』   檯、凳『北話係桌子同埋椅子』   紅蘿蔔 『北話係胡蘿蔔』 拎、攞『北話係拿』
以上可以睇到北方文化同我哋嶺南文化有好大差異嘅。。。
使君子 發表於 2009-8-29 12:36
久时久——亦可作「周不时」、「耐唔耐」(后面只 耐 字读高平)。「久时久」似是南海、鹤山的口音。Lauu6  ...

laat只系naat既懒音,同男(lam)人呢个懒音一样,因为响粤西都系naat。花棯(新会话系读nim,因为四邑话都系读nim)