QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: admin

關於開設宗教版,你點睇?

原帖由 walkman2k 於 2009-11-1 18:40 發表 邊邊票數多,已經一目了然咯啵而且投贊成票嘅仲有好多系板主添。.

大佬啊,投票人数总共先得30人,粤协嘅总人数就过万,过万人嘅论坛搞30人嘅投票?明摆住嘅小圈子选举啦

原帖由 xiss 於 2009-11-2 08:29 發表 大佬啊,投票人数总共先得30人,粤协嘅总人数就过万,过万人嘅论坛搞30人嘅投票?明摆住嘅小圈子选举啦

三個幾月時間,呢過萬人都可以投票個嚄,冇人唔畀渠哋投票嚄,如果有邊個反對嘅,一早可以投反對票啦。但渠哋咁長時間都無投票,咁即系棄權啦。咁簡單嘅道理你都唔明?
粵地系唔可以無宗教信仰咖。請睇呢度:

http://lkcn.net/bbs/index.php?showtopic=228611

原帖由 walkman2k 於 2009-11-2 10:48 發表 三個幾月時間,呢過萬人都可以投票個嚄,冇人唔畀渠哋投票嚄,如果有邊個反對嘅,一早可以投反對票啦。但渠哋咁長時間都無投票,咁即系棄權啦。咁簡單嘅道理你都唔明? ...

何谓之"既系话弃权"呢?我哋呢个投票有设"弃权项(开唔开都唔关我事)",只有投呢项嘅,先至可以算系弃权啊.
佢哋呢种情况唔系弃权,而系名副其实嘅"未参与投票",佢哋好有可能系根本唔知道呢件事,又点可以就认为佢哋系"弃权"呢?噉样岂不是强奸民意?
民主议事规则讲明,当一项表决参与人数远少于全体成员人数时,呢项表决即不具代表性,应该当作无效处理,否则,就系不得人心嘅小圈子选举嘞.

原帖由 xiss 於 2009-11-2 12:42 發表 何谓之"既系话弃权"呢?我哋呢个投票有设"弃权项(开唔开都唔关我事)",只有投呢项嘅,先至可以算系弃权啊.佢哋呢种情况唔系弃权,而系名副其实嘅"未参与投票",佢哋好有可能系根本唔知道呢件事,又点可以就认为佢哋系"弃 ...

你究竟識唔識民主選舉咖,投票日你唔去投票,唔通仲要去你屋企請你咩?對於唔想參與投票嘅人,就梗系當棄權咖啦,唔通攞支槍指住你要你投票咩?

喺民主國家,都會有好多人,甚至系大部分人,唔去參與投票嘅。唔參與投票亦系個人權利之一。如果人哋唔想投票,你系要強迫人哋投票,咁就系侵犯人權。
以下內容摘自維基百科:

投票率指在選舉中參與投票的人數佔擁有投票權人總數的比例。

不同國家的投票率相差很大,例如美國通常少於一半人口投票。

在成熟的民主國家,40年來投票率穩步下跌,尤其是在美國、西歐、日本和拉丁美洲。期間,其他政治參與也有下降趨勢,例如自願加入政黨的人減少、市議會的旁聽人數下跌;參與公民活動的人數也減少,如去教堂、加入專業組織、課外活動、青年組織、家長會等。

由以上資料可知,即使系總統選舉咁大件事,美國都有超過一半合資格選民唔去投票,何況系其它事?

咁美國少於一半合資格選民選出來嘅總統有冇效呢?事實話畀我哋知:係有效嘅。
再睇翻我哋呢個開設宗教版嘅投票:雖然本論壇號稱註冊ID過萬,但實際平時活躍嘅ID有幾多個,大家都有眼睇啦。參與本次投票嘅ID有30個,其實已經囊括大部分嘅活躍ID嘞。所以話,呢個投票結果,係大部分人嘅意願,絕對唔系小圈子選舉。

原帖由 bigvessel 於 2009-11-2 15:30 發表 再睇翻我哋呢個開設宗教版嘅投票:雖然本論壇號稱註冊ID過萬,但實際平時活躍嘅ID有幾多個,大家都有眼睇啦。參與本次投票嘅ID有30個,其實已經囊括大部分嘅活躍ID嘞。所以話,呢個投票結果,係大部分人嘅意願,絕對唔系小圈子選舉 ...

有何根据证明已经囊括咗大部分活跃ID??就凭你一家之言?

倒不如呢次选举囊括咗你哋支持开「宗教版」嘅人嘅意愿重好过啦。

民主国家选举率越嚟越低,但系唔会话低到「每一万个人得三十个人去投票」咁离谱啊。

我哋呢次选举就系离谱到呢个地步,如此低投票率,根本不具代表性,最多只能够话代表咗你哋赞成开宗教版嘅人嘅意思,呢批人少于30个,如何代表整个论坛所有人嘅意见?

就连人大选举,当投票人数低于一个百分率之后,该次表决亦都作废啦。连呢啲你都唔识,你重好意思问人哋识唔识民主选举?

原帖由 xiss 於 2009-11-2 20:41 發表 有何根据证明已经囊括咗大部分活跃ID??就凭你一家之言? 倒不如呢次选举囊括咗你哋支持开「宗教版」嘅人嘅意愿重好过啦。 民主国家选举率越嚟越低,但系唔会话低到「每一万个人得三十个人去投票」咁离谱啊。 我哋呢次选举 ...

你有本事嘅,咪揾曬所有註冊ID來,強迫渠哋投票囖!如果你做唔到,就唔好再喺度強詞奪理嘞!

xiss 嘅詭辯認真離譜,我都睇唔過眼。成三個幾月咁長時間,要投票一早就投咗啦,無投票嘅就肯定應該當棄權。

真正嘅選舉亦系咁。如果無強制投票嘅法律,喺規定時間內唔去投票,肯定就當棄權。

如果有強制投票嘅法律,規定時間內唔去投票,就會被處罰。

法庭審判亦類似,如果被告同辯護律師都唔出庭,就進行缺席審判。

我哋呢次投票,好明顯系非強制投票。就算你想強制都好難做到,咁多註冊ID,你點去揾渠哋呀?由於系非強制投票,所以喺規定時間內唔投票,就肯定當棄權。

如果有人包拗頸,係要話系強制投票,咁渠應該揾曬所有冇投票嘅人出來,逐一去處罰渠哋。唔知xiss可唔可以做到呢一點呢?

喺投票結果咁清楚明白嘅情況下,xiss 居然仲要lai橫折曲、強詞奪理,可能原因有二:

1. xiss 根本唔識民主投票嘅遊戲規則,正所謂無知者無畏也;

2. xiss 唔系唔明,但渠就系要不擇手段反對開板。xiss 好可能系畀 CCP 洗腦洗得好犀利,所以敵視宗教信仰。

我哋知道,全世界80%以上嘅人,包括好多大科學家、政界要人等等,都有宗教信仰。所以,如果敵視宗教信仰,就系與全世界大部分人為敵、與人類文明為敵。

注意,唔信仰任何宗教,並唔等於敵視宗教信仰。好多唔信教嘅人,都可以寬容多種宗教信仰。而 xiss 呢種人,明明投票結果已經咁清楚,渠仲要不斷詭辯、阻礙開板,所以我惟有推測,xiss 對宗教信仰有嚴重嘅敵視情緒。

原帖由 walkman2k 於 2009-11-2 21:39 發表 你有本事嘅,咪揾曬所有註冊ID來,強迫渠哋投票囖!如果你做唔到,就唔好再喺度強詞奪理嘞!

我并非反对开设宗教版,假如呢个投票参与人数达到一定份额,哪怕只系论坛嘅三分之一人,结果都显示赞成开设宗教版嘅话,噉样我就唔会有意见。

你哋「宗教派」无法争取足够民意支持你地,就唔好怪我喺道阻挠,你哋有本事就叫啲人上嚟。宜家三十人对一万人,就点样都无法称其为「大众意见」,顶多只系你哋「宗教派」嘅意见

我都希望 xiss 愛護下自己嘅形象。喺投票結果咁明確嘅情況下,仲要反覆狡辯,就系道德問題嘞。

人不可言而無信,賭徒尚且願賭服輸,xiss 唔會連賭徒都不如啩?

原帖由 护粤人士 於 2009-11-2 22:18 發表 xiss 嘅詭辯認真離譜,我都睇唔過眼。成三個幾月咁長時間,要投票一早就投咗啦,無投票嘅就肯定應該當棄權。真正嘅選舉亦系咁。如果無強制投票嘅法律,喺規定時間內唔去投票,肯定就當棄權。如果有強制投票嘅法律,規定時間內唔 ...

OK,为咗费事畀人误会我系么嘢「共党」,我就摆明嚟讲啦,我之所以至今反对开设宗教版,系因为整个投票中只睇到你哋呢班人喺道唱双簧,三十人,实在太过容易畀某啲人冒充出嚟喇。因此我根本就信唔过呢个表决,因为我根本就信唔过你哋呢班人,你哋嘅素质。因为你哋好激进,好右派,好不切实际,好三分钟热度,祸害粤协太多喇。

而且见唔到多少粤协嘅资深会员(起码中级会员以上)嚟到投票,参与投票以及讨论嘅都系一班新人,新会员,唔系话唔信过新人新会员,但系对于粤协成立初衷嘅深刻了解,以及对粤协现状嘅了解,相信资深会员更有发言权。而其资深会员能够更好噉样避免「马甲」。新人帐号实在太容易获得喇,随便注册一个账户,随便发几张帖就得嘞,点知呢三十人里面,究竟有冇三十人??

所以,本人自始至终都对整个投票表示怀疑。所以,本人实在无法认同呢个投票就系大众民意。

对呢班右派嘅宗教人士对粤协宜家嘅「建树」,以及粤协点解会走向没落嘅今日,相信版主以及各管理员比我更清楚,希望你哋明白我想讲么嘢,明白究竟么嘢先至系民意。千祈唔好畀粤协畀一班人挟持住,更加唔好畀某啲人强奸咗粤协真正嘅民意。要明白最初粤协繁盛时期嘅会员以及民意系点,究竟系想将粤协发展成点;而宜家呢班所谓嘅右派「民意」又系么嘢货色。

原帖由 xiss 於 2009-11-2 22:26 發表 我并非反对开设宗教版,假如呢个投票参与人数达到一定份额,哪怕只系论坛嘅三分之一人,结果都显示赞成开设宗教版嘅话,噉样我就唔会有意见。 你哋「宗教派」无法争取足够民意支持你地,就唔好怪我喺道阻挠,你哋有本事就叫啲人 ...

已經同你講過啦,你仲要人重複幾多次?非強制性投票,根本唔需要叫曬啲人嚟投票。如果你唔同意呢一點,你就應該先處罰所有冇投票嘅人,然後再強迫渠哋嚟投票。呢樣嘢應該系你做嘅,其他人因為都同意呢次系非強制性投票、都認同呢個結果,所以唔需要做呢件事。

況且,論壇每日嘅活躍ID,來來去去就得嗰幾個,大家都有眼睇啦!其實30個投票ID,已經超出日常活躍ID數目嘞!如果唔信,我哋可以統計下嗰萬幾個ID嘅活動情況,恐怕好多ID成年都冇登錄過,仲會唔會再嚟呢個論壇都唔知呀!我甚至懷疑,好多ID根本就系用註冊機來註冊嘅。

本來,我贊同開宗教板,係希望凝聚團結粵人,以此帶旺人氣嘅。但如果投票結果出咗嚟仲言而無信,就肯定會令好多粵人心淡嘞!

原帖由 xiss 於 2009-11-2 22:48 發表 OK,为咗费事畀人误会我系么嘢「共党」,我就摆明嚟讲啦,我之所以至今反对开设宗教版,系因为整个投票中只睇到你哋呢班人喺道唱双簧,三十人,实在太过容易畀某啲人冒充出嚟喇。因此我根本就信唔过呢个表决,因为我根本就信唔过 ...

呢次嘅投票權限系由 Admin 規定嘅,所以既然你質疑呢樣嘢,就惟有等 Admin 來解答你嘞。

歷時三個幾月、咁多人參與嘅投票,如果可以畀你咁樣靠詭辯推翻,咁你先至係有最大問題嘅人。唔通你有乜嘢背景.....?
當初就系因為同 xiss 爭持不下,先決定投票嘅,點知投完票,xiss 仲要來搞搞震。老實講,而家我心目中,對 xiss 嘅印象真系好差。我覺得 xiss 系個好無誠信嘅人,所以如果同人合作做生意,我肯定唔會拣渠。
原帖由 xiss 於 2009-11-2 22:48 發表 OK,为咗费事畀人误会我系么嘢「共党」,我就摆明嚟讲啦,我之所以至今反对开设宗教版,系因为整个投票中只睇到你哋呢班人喺道唱双簧,三十人,实在太过容易畀某啲人冒充出嚟喇。因此我根本就信唔过呢个表决,因为我根本就信唔过 ...

無論如何,按照 admin 設定嘅條件,投票結果已經出咗來。有契約精神嘅人,就一定會尊重、承認呢個結果。如果冇契約精神,人與人之間就根本無法互信,社會亦無法維系。

況且,就因為你一個人「信唔過」,就推翻幾十人歷時三個幾月嘅投票,你當自己系乜?系太上皇??

開個板,好簡單嗻,使唔使搞到咁辛苦,又要投票投成三個幾月,投完票仲要唇槍舌劍......真系......

各位對宗教信仰有興趣嘅朋友,可以來呢D論壇:

http://www.fjlm.org/forumdisplay.php?fid=67

http://bbs.foyuan.net/

http://www.folou.com/

http://bbs.jiexieyin.org/

http://www.xuefohao.cn/

http://www.xianxuew.cn/BBS/Boards.asp

http://www.taoistic.org/wdb/index.php

唯一嘅遺憾就系,呢D論壇唔系用粵語討論......