QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 18111|回復: 83

關於開設宗教版,你點睇?

宗教版投票經已結束,請有意打理宗教版嘅朋友,於本版(意見收集箱)內發帖申請做版主,簡要列出管理政綱、版塊簡介(50字以內)以及提供板塊圖標(105×55)。

若申請人數達到兩人即可開版。若超過一個月冇人申請,則不予開設新版。

單選投票, 共有 30 人參與投票
50.00% (15)
40.00% (12)
6.67% (2)
3.33% (1)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
選項好似唔夠多啵~

譬如靚女 daydreaminghoyi 就建議開個大型宗教板,包含宗教藝術、歷史、音樂、禮儀、文學等等分板。

期待會有人寫粵語鬼故

其實我係諗住唔使開分板, 全部放晒落去宗教板度架

以免太靜吖嘛

p.s. 我係女仔

呢個好似係粵語嘅論壇喔。

想問問樓上兩位,你哋好似有好大諗頭,唔單單宗教,重要話大型宗教,連「藝術、歷史、音樂、禮儀、文學」(其實呢啲不過就係純粹嘅民俗分析,不過呢啲民俗係源自宗教而已)都要分類埋。

我想問,你哋分得咁細,你哋能夠保證每個版都咁熱鬧咩?你又能夠保證真係好多人都會去咩?就算係你哋,主張增設嘅人,又能夠保證自己唔係「三分鐘熱度」咩?!!宜家論壇嘅版面已經好冷清,你哋重想分薄埋其它版面嘅資源??

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

原帖由 daydreaminghoyi 於 2009-7-23 22:09 發表 期待會有人寫粵語鬼故 其實我係諗住唔使開分板, 全部放晒落去宗教板度架 以免太靜吖嘛 p.s. 我係女仔

sorry,我改咗嘞......
原帖由 xiss 於 2009-7-23 22:23 發表 10083呢個好似係粵語嘅論壇喔。想問問樓上兩位,你哋好似有好大諗頭,唔單單宗教,重要話大型宗教,連「藝術、歷史、音樂、禮儀、文學」(其實呢啲不過就係純粹嘅民俗分析,不過呢啲民俗係源自宗教而已)都要分類埋。我想問,你哋分 ...

你仲要人哋復述幾多次?粵語要有生命力,就唔可以局限於學術研究。一定要拓展粵語嘅應用範圍!

論壇咁多舊貼都同宗教有關,咁仲需要擔心人氣咩?

SCIENCE & RELIGIONS

我哋可以用粵語嚟討論宗教, 更加活潑生動 !不過我希望說及靈異事件就能夠搵到科學數據去解釋就更加完美 PERFECT !

原帖由 walkman2k 於 2009-7-23 23:26 發表 你仲要人哋復述幾多次?粵語要有生命力,就唔可以局限於學術研究。一定要拓展粵語嘅應用範圍!論壇咁多舊貼都同宗教有關,咁仲需要擔心人氣咩? ...

咁多?
多?
我宜家淨係知道,單單係同粵語直接相關嘅「初級書院」「高級書院」「粵拼區」每日嘅平均新帖都只係得一張。
就算係包羅萬象嘅「閑情吹水坊」,每日嘅平均新帖數亦都只係3~4兩張,版主基本上唔使再去管理嘞。
一個已經冷清到呢個地步嘅論壇,你哋重要開一個新版去攤分其它版面嘅資源,噉其它版面豈不是唔使再有新帖??

呢個就係我哋論壇實際現狀。唔該你哋唔好成日企喺啲高屋建瓴嘅角度去誇誇其談,一時談談政治構想,一時談談粵人信仰。麻煩你哋實際啲,就諗下點樣提高返我哋論壇宜家嘅人氣再算啦。

如果宜家嘅論壇係熱鬧非凡,我絕對唔會反對開新版,但係宜家嘅論壇已經冷清到「可怕」嘅地步,開新版就已經變得好不合時宜喇。
原帖由 xiss 於 2009-7-24 00:34 發表 咁多?多?我宜家淨係知道,單單係同粵語直接相關嘅「初級書院」「高級書院」「粵拼區」每日嘅平均新帖都只係得一張。就算係包羅萬象嘅「閑情吹水坊」,每日嘅平均新帖數亦都只係3~4兩張,版主基本上唔使再去管理嘞。一個已經 ...

呢個問題我早就回復過你嘞。

你講嘅呢D現象,同症苦嘅大力推普有好大關係:

http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,90149

http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,72382,page=1

正因為惡性推普同洗腦不斷昇級,而家嘅粵人對粵語越來越麻木,對粵語感興趣嘅人越來越少。

再加上金融危機,揾食艱難,好多人就少咗上網嘞。

所以,你講嘅呢D現象,唔可以完全歸咎於粵協。

其實我覺得粵協已經好努力,作為粵人,我哋應該畀多D支持佢。

而且,正系由於粵人對粵語越來越麻木,我哋更加應該提倡大家多D運用粵語,尤其系書面粵語。而開多個板,等大家有多D運用粵語嘅機會,係一個好好嘅選擇。

xiss,你咁多時間精力嘅,不如去做D正經嘢啦,譬如去其它地方推介粵語、推介呢個論壇!

原帖由 护粤人士 於 2009-7-24 08:24 發表 xiss,你咁多時間精力嘅,不如去做D正經嘢啦,譬如去其它地方推介粵語、推介呢個論壇!

妳哋咁多精力開呢個版開嗰個版,噉不如妳哋又去做D正經嘢啦,譬如去其它地方推介粵語、推介呢個論壇!

單開一個宗教版討論呢啲話題會唔會太過偏同狹窄阿?有沖淡論壇學術特性嘅嫌疑。

要容納重有其他途徑,比如改成一個綜合性版,將宗教列為其中一個分類,將其他娛樂性質嘅子版都擺入去。畢竟呢啲嘢同呢個網站嘅學術性主題特色相比,只係一種娛樂休閒性質嘅話題。

況且,要用粵語討論呢啲話題一直都有發揮嘅空間嘅,之前嘅吹水版都可以。

個人意見,建議管理員喺設置版塊格局時,以論壇主題同特色為出發點。

个人觉得呢个版可有可无

到底粤协系定位为学术论坛定系综合论坛?

系米应该先为「是否要开新版」投票,然后再考虑「要开一个什么方向的宗教版」?

原帖由 护粤人士 於 2009-7-24 08:20 發表 呢個問題我早就回復過你嘞。你講嘅呢D現象,同症苦嘅大力推普有好大關係:http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,90149http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,72382,page=1正因為惡性推普同 ...

你以上講嘅野,都同宗教無關,咁點解要特登開個宗教板呢
你咁講,我不如開個動漫板,或者開個o靚模貼圖區啦啦,肯定吸引多d人黎討論同交流啦
原帖由 护粤人士 於 2009-7-24 08:20 發表 呢個問題我早就回復過你嘞。你講嘅呢D現象,同症苦嘅大力推普有好大關係:http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,90149http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?4,72382,page=1正因為惡性推普同 ...

sorry,貼多左一次
原帖由 CLAUDIO 於 2009-7-31 11:16 發表 你以上講嘅野,都同宗教無關,咁點解要特登開個宗教板呢你咁講,我不如開個動漫板,或者開個o靚模貼圖區啦啦,肯定吸引多d人黎討論同交流啦

咪係,其實呢道好多人根本就唔明白么嘢係宗教??
以為講神怪之類嘅就係宗教。跟住就一大班人喺道吵住話要開「宗教版」,所以我覺得呢種舉動好唔成熟囉
睇來有D人唔搞事就唔得安樂,明明爭端都平息咗好耐啦,人哋都買佢怕,唔回復佢啦,佢已經威曬啦,但佢仲系唔甘心,仲要來攪事。呢種人到底有冇團結粵人嘅全局觀念?大家有眼睇啦~
原帖由 xiss 於 2009-7-31 17:21 發表 咪係,其實呢道好多人根本就唔明白么嘢係宗教??以為講神怪之類嘅就係宗教。跟住就一大班人喺道吵住話要開「宗教版」,所以我覺得呢種舉動好唔成熟囉 ...

咁多人投咗票,唔通佢哋都唔明白乜嘢係宗教?就得你明?你威曬?

要知而家粵協最威系邊個?邊個系人人都買佢怕嘅呢?睇下呢D貼就知嘞:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=17430&page=1

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=17459

各位,冷静小小

宗教系信噶,唔系感样讨论噶

多种宗教放系一个版讨论,有无意义先?有无回教徒同基督教徒混合社区架?

大家以和為貴,一人少句啦。粵人既然徧佈全球,就肯定會有唔同嘅信仰同價值觀,所以我哋一定要互相包容先得。

有D爭拗,應該適可而止,唔好繼續糾纏不休嘞。