QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: ensouk

[問音問字] 谓人糊里糊涂,处事莽撞的sa li long cong,应该点写啊?

我真系揾唔到边处有「傻里愣冲」呢个词喔。辞海都冇。就算唔系常用词,至少都有个案例睇下啩?啊朱生响边度见过呢個词的使用呢?还请赐教。

另:hippy888提到嘅「登灯灯凳」,唔系悲怆啩,应该系命运至啱。而「乌利单刀」又真系有个典故噶喔。乌利确有其人,闻说把单刀家吓收埋喺新会博物馆度。

虽然,粤语入边好多有音无义的词,但终归有個出处。例如,
「登灯灯凳」嘅出处就系贝多芬嘅命运交响曲咁解。

如果你话sa li nong cong系拟声词,
咁出处又喺边呢?

原帖由 ensouk 於 2008-10-9 05:26 發表 我真系揾唔到边处有「傻里愣冲」呢个词喔。

甘你揾唔揾到「傻愣」,「傻冲」同「愣冲」啊

甘你又揾唔揾到「傻里傻气」啊

显而易见「傻里愣冲」就系由「傻愣」,「傻冲」同「愣冲」组合而成既

如果甘音义俱同,你都话牵强嘎话

甘怕且你永远都揾唔到比呢个更贴切既答案啦

可能你都系个D反扌劳反到烧坏脑既人

死都接受唔到广东人会学人讲扌劳话呢一个事实

哈哈 

咁仲唔算牵强?「显而易见」?

根本就冇「傻里」呢個词,亦都冇「愣冲」呢个词,更加冇「傻里愣冲」呢個词。你夹硬将几个字砌埋,去附会「sa li nong cong」嘅发音。唔系牵强系乜啊?

「傻里」唔会单独使用,只有「傻里傻气」「傻里巴机」。「愣冲」我孤陋寡闻,未见有词典收录。如果你知道,唔该你畀個出处我。

退一步讲,就算有「傻里」「愣冲」。都需要考证,佢系如何演变成「傻里愣冲」嘅。因为日常中冇人用,词典又冇收录,咁呢個讲法就系一个孤证。只能够作为你嘅一家之言。(额外讲句,「可恼也 kuo nao ye」就好有说服力。)

如果个个都好似你咁「傻里愣冲」,几个字砌埋就系考证,想当然就「显而易见」。世界上根本唔需要考证咁麻烦啦。「乌利单刀」,有「乌」「利」「单刀」,都可以砌埋喇。有乜唔可以砌唧?咁「乌利单刀」又系捞出来了喔?咁仲有咩唔系捞出来啊?

另:我唔知乜反捞唔反捞。我净系想了解一个词的出处。我尊重你的意见,但未必表示我要认同。我唔属「斗鱼」。如果你系要喺把口度攞彩,唔该你揾返你啲坏咗脑嘅同类啦。

.......

"虽然,粤语入边好多有音无义的词,但终归有個出处。例如,「登灯灯凳」嘅出处就系贝多芬嘅命运交响曲咁解。

如果你话sa li nong cong系拟声词,
咁出处又喺边呢?"

==========

我讲有音无义,你同我讲出处。你玩野?

「登灯灯凳」有音有义,义在哪里?

「并玲brand」出处又喺边?你口甘钟意考证,唔该你同我考证吓?

原帖由 ensouk 於 2008-10-9 12:28 發表
咁仲唔算牵强?「显而易见」?

根本就冇「傻里」呢個词,亦都冇「愣冲」呢个词,更加冇「傻里愣冲」呢個词。你夹硬将几个字砌埋,去附会「sa li nong cong」嘅发音。唔系牵强系乜啊?

「傻里」唔会单独使用,只有「傻里傻气」「傻里巴机」。「愣冲」我孤陋寡闻,未见有词典收录。如果你知道,唔该你畀個出处我。

退一步讲,就算有「傻里」「愣冲」。都需要考证,佢系如何演变成「傻里愣冲」嘅。因为日常中冇人用,词典又冇收录,咁呢個讲法就系一个孤证。只能够作为你嘅一家之言。(额外讲句,「可恼也 kuo nao ye」就好有说服力。)

如果个个都好似你咁「傻里愣冲」,几个字砌埋就系考证,想当然就「显而易见」。世界上根本唔需要考证咁麻烦啦。「乌利单刀」,有「乌」「利」「单刀」,都可以砌埋喇。有乜唔可以砌唧?咁「乌利单刀」又系捞出来了喔?咁仲有咩唔系捞出来啊?

你居然重话无「愣冲」一词嚄

都唔知你到底识唔识查字典既

唔系连查字典都要人教埋啊嘛

肯定无人单独用「傻里」啦

「傻里愣冲」就即系「傻」中带「愣冲」

「傻里愣冲」一词同「傻里傻气」一词既结构完全一致

「傻里傻气」系由「傻傻」同「傻气」组合而成

即「A里BC」系由「AB」,「AC」同「BC」组合而成

「傻里愣冲」系由「傻愣」,「傻冲」同「愣冲」组合而成

即「A里BC」系由「AB」,「AC」同「BC」组合而成

两个词既结构完全一致

甘都重叫夹硬砌埋

夹硬砌埋又砌得甘完美

而且重要音义俱同

世事有无甘巧

因此有充分既理由相信「傻里愣冲」就系正确答案

「傻里愣冲」宜家广东人重用紧啊

点会无人用啊

无人用嘎话,你又晓问

至于一家之言啰嚄

你可以唔信我嘎啵

不过有其它更贴切既答案畀你信咩

哈哈

原帖由 hippy888 於 2008-10-9 13:01 發表

「登灯灯凳」有音有义,义在哪里?

义在哪里?

好简单啊

咪就系证明咗你系一个痴脷根既漏口仔啰

哈哈

悭D啦,死捞 头。扮广东人都扮唔似,成日穿煲,次次俾人踢爆。
原帖由 hippy888 於 2008-10-9 13:01 發表

「并玲brand」出处又喺边?你口甘钟意考证,唔该你同我考证吓?

傻佬你唔识就谦虚D啦

见你无知得黎又甘嚣张

惊你影衰晒D广东人啊

等我黎教下你个傻仔啦

你讲既「并玲brand」其实亦都一样系捞话黎嘎

「并玲brand」既出处就系捞话既「劈里啪啦」

广东人学捞话既又一例证

你估都估唔到自己讲咗捞话都唔知呢

你系咪又要激到爆血管呢

哈哈

哈哈,笑到碌地。

广东话,捞话糸共用「劈里啪啦」的,广东话本身就用「劈里啪啦」,形容火势好猛,或形容火的声响,就用「劈里啪啦」。

仲有,形容人讲野一轮嘴可用「B Ly 巴 啦「。

捞头即糸捞头,扮极都唔似广东人。

原帖由 hippy888 於 2008-10-9 20:34 發表

哈哈,笑到碌地。

广东话,捞话糸共用「劈里啪啦」的,广东话本身就用「劈里啪啦」,形容火势好猛,或形容火的声响,就用「劈里啪啦」。

仲有,形容人讲野一轮嘴可用「B Ly 巴 啦「。

捞头即糸捞头,扮极都唔似广东人。

鬼唔知广东人都有讲「劈里啪啦」啊

「并玲brand」不过系「劈里啪啦」既变读之嘛

「B Ly 巴 啦」亦都系「劈里啪啦」既变读

「并玲brand」同「B Ly 巴 啦」都系来源于「劈里啪啦」

明无,你呢个傻仔啊,哈哈

救命呀!

有人痴线嫁。

原帖由 hippy888 於 2008-10-9 20:52 發表 救命呀!   有人痴线嫁。

唔使惊到嗌救命嚄

上帝一定会打救你呢个痴线佬既

白痴仔,「口依口依哦哦」糸唔糸「劈里啪啦」既变读?

原帖由 hippy888 於 2008-10-9 20:59 發表 白痴仔,「口依口依哦哦」糸唔糸「劈里啪啦」既变读?

你话呢,傻仔

咦,扮死狗呀?

原帖由 hippy888 於 2008-10-9 21:04 發表 咦,扮死狗呀?    

呢D叫做有进有退

畀机会你威番下嘛

变O嘴啦?

原帖由 hippy888 於 2008-10-9 21:17 發表 变O嘴啦?

家阵O嘴个系你啵

原帖由 朱利安 於 2008-10-9 21:06 發表   呢D叫做有进有退   畀机会你威番下嘛    

我都威尽晒,打残你。够皮。