QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 南汉

百家姓粵讀

我知有人姓"柴米油盐酱醋茶"

有人姓"第一"至"第八"

呢度系审音,唔系斗识几多个姓。

「華郭峰」的華。按照這份資料應該讀中華的「華」。但現在的電視臺很多讀「話」

原帖由 南汉 於 2008-8-26 16:09 發表 「華郭峰」的華。按照這份資料應該讀「嬅」。但現在的電視臺很多讀「話」
普通話姓氏華讀仄聲

原帖由 還者為濤 於 2008-8-22 14:43 發表 好資料~ 我發現有【大叔】呢個複姓...

你唔講我都無留意,我淨係掛住睇自己個姓.

原帖由 飛鳥 於 2008-8-23 21:44 發表 我知有人姓"柴米油盐酱醋茶"有人姓"第一"至"第八"

真家?我無留意.

呢度,包同鮑係同音...同而家啲人叫鮑起靜嘅鮑唔同音..

原帖由 SEREN 於 2010-1-29 20:57 發表 呢度,包同鮑係同音...同而家啲人叫鮑起靜嘅鮑唔同音..

現在【鮑姓】有人讀包,有人讀。我不敢確定哪個才是正確。

部首: [195] 筆畫: 16 字音分類: 破音字
大五碼: C06A 倉頡碼: 弓火心口山 頻序 / 頻次: 3065 / 101
音節
(香港語言學學會)

& 根據 同音字 相關音節 詞例(解釋) / 備註
baau1 (p.3)
(p.205)
(p.72)
(p.19)
, , [4..]
(1)人名用字 (2)姓氏
baau6 (p.3)
(p.205)
(p.19)
,
鮑魚, 鮑肆

清朝嘅發音同家下爭好遠吖~
任標平聲,但好多而家尐人都讀去聲,包括我老竇老母同我姓任其同學同渠老竇老母。。。。。。

好似係國際音標~~
仲有啊
嗰個「周chau」同埋「鄒tsau」有咩唔同嗟?
好似係國際音標~~
仲有啊
嗰個「周chau」同埋「鄒tsau」有咩唔同嗟?
倒影青春 發表於 2010-7-2 04:33

清朝時候聲母有區別,現代分不清。不過西江流域有些地區仍然可以區分。
幾好  基本上睇得明  呢種音符既表達方法 有得慢慢學啊!
清朝時候聲母有區別,現代分不清。不過西江流域有些地區仍然可以區分。 ...
南汉 發表於 2010-7-3 17:45

(): 原文拼音法,四角標調,陽調加底線
<>: 本人拼音法(見下方本帖簽名處),再用<zh> <ch> <sh>擴充

好像下面這篇十九世紀拼音,就有現代人「夏蟲與(音:宇)語(音:遇)冰」的
(ch) (ch') (sh) <zh> <sh> <sh>和(ts) (ts') (s) <z> <c> <s>之分。
http://bbs.cantonese.asia/thread-9321-1-1.html

依我觀察:
.與普通話捲舌(舌尖後)音file:///C:/DOCUME%7E1/ZHONGQ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png的字一致;
.與港府拼音的(ch)/(ts)區分一致;
.黃錫凌《粵音韻彙(音:胃;有人話音:匯;簡體字:汇)》沒用拼音來區分,
 但是把字分成兩類,一類對應到舌尖後音(普)或舌葉音(英),一類對應到舌尖前音。
而「新法蘭西拼音法」也沒有記載。

四角調標法,陽調加底線,即等於我的陽調加底線拼音法。
http://bbs.cantonese.asia/thread-23894-1-1.html
http://bbs.cantonese.asia/redirect.php?goto=findpost&pid=193600&ptid=23202

不過所謂「十九世紀」的發音,好像:

.栢(不是柏字)(Pák.) <Bäg>標為陰入(音迫):
 到底是<Bäg>(陰入,音迫)還是<Bàg>(中入,音百)?
 中入如何標調?印象中是右下角圈聲右側加垂直線。

.朱(.Chü) <Zhûe>、魚(.Ü) <Yûe>、舒(.Shü) <Shûe>,
 許('Hü) <Húe>、須(.Sü) <Sûe>、胥(Sü') <Sùe>:
 第二排,今韻為<oeue>(虛韻)。難道古韻沒有<oeue>?

.席(Tsik.) <Zïg>、戚(Ts'ik.) <Cïg>,
 石(Shik.) <Shïg>(音食)、井('Tsing) <Zíng>(音整):
 第二排起,今韻韻腹為大嘴<ae>(些韻)。難道古韻韻腹沒有<ae>?

.尉遲(Wad.-.chí) <Wëdchî>,
 鍾離(.Chung-.lí) <Zhûnglî>、万俟(Mak.-.kí) <Mëgkî>:
 第二排,今韻為<aei>(四韻)。難道古韻無<aei>?「四」讀「放肆個肆」?

《長恨歌》:http://cls.hs.yzu.edu.tw/love/bin/ti_brow.asp?auid=000045&id=00000048

在天願作比翼鳥, 在地願為連理枝<zî>。
天長地久有時盡, 此恨綿綿無絕期<kî>。

謝謝!
「査」唔係要読「渣」咩?「費」唔係要読「秘」咩?
馬萬千 發表於 2008-8-15 23:22

根據樓主貼圖:
查(.Chá) <Zhâ>(音:渣)
費(Fai') <Fèi>(音:肺)

請問金庸(名小說家,本名查良鏞)自稱個姓點讀?
參加中(陸)英談判(?)嗰陣,香港廣州話新聞讀姓「茶」,
普通話新聞讀姓「渣」,聽到我耳仔都豎(本字:樹?)起咗。
而「檢查」個「查」,閩南話讀「渣」,係唔係又係各方言,古音、本音都讀「渣」?

費長房(古人),我都以為讀「肺掌防」。
費玉清(台灣藝人,藝名),爾個藝名普通話讀姓「肺」。

係唔係有人話姓「費」(音:肺)同姓「費」(音:秘)係兩個姓?
又另有姓「鄪」(音:秘),係唔係?

闞<'Òm>(陰上)

爾個係乜嘢音啊?係:
.「敢」<gém>嘅韻母,即「掩住個嘴」個「掩」<ém>字音;定係
.我話「恁樣」<gómyóeng>(「恁」口語圓唇)個「恁」嘅韻,
 即係英語home嘅粵語發音後半啊?

多謝!