QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 不关云和月

[我手寫我口] 想写就写

老有所居

一对约年过七十的老夫妻(按常理推测应该是夫妻吧)长年流浪街头,老先生用一辆手推车推着老太太,车上除了一些生活用品、杂物、还有几尊佛像。平时多为路烧香保平安,过路者也会给他们一些简单的帮助,例如钱、水、食物等。

fficeffice" /> 

老太太的身体大概不太好的原因吧,从没见过她下地活动,甚至坐立的姿势也不多见。平时总是老先生帮老太太擦身和洗脸,重活、跑脚的活都是老先生一人在干,冒着严寒顶着酷暑,一年又一年,周而复始,老先生用他瘦弱并已弯曲的身体为老太太遮风挡雨,照顾她的起居饮食。总括来讲老先生对老太太是无微不至的。

从发现这对流浪的老者至今已经有几个春秋,他们总在我上下班的路线徘徊,从一个点再到另一个点,白天多在人流量较多车站停留,晚上多数在某个小区花园对面的小超市边上「安居」。也曾经在凛冽的冬季发现只得老先生一人蜷缩在小店的屋檐下,当时感觉很差,直以为老太太有什么不测。未几,又遇见老先生推着老太太沿路而行。

最近一次接触是前几天晚上,我在他们的常规居住点转车,手推车旁多了一只小狗的身影,老先生用慈爱的神情望着小狗,继而用干涸的手去抚摸着它,小狗温顺地躺在老先生的脚边,似睡非睡……

虽不时有给他们一些微小帮助(能力所限,只限于给他们一些钱),但这种帮助是微不足道的,我觉得老人家最需要是有一个属于自己的家吧。别再让老人家流浪于街头,谁又能给他们一个家?政府能否关怀下这两个流浪老人的故事?

为咗将要过期嘅戏票专门跑到天河嗰边,睇完《特种部队》已经将近晚上8点。于是匆忙揾间食肆完成任务先,本嚟谂住要食「麻吉」,一间以牛为主的餐厅,都会有其他非牛出品,个人唔食牛,就只好退而求次,去咗隔篱呢间「新色煮艺」,装修环境都算唔错,出品就麻麻地,小而不精,返到屋企后觉得有点唔舒服,不过冇实际证据表明系食物嘅问题,图拍都拍咗就放上嚟大家睇下,呢堆嘢¥160左右,其实对比起嚟食东南亚菜抵食过佢。 [ 本帖最後由 不关云和月 於 2009-8-23 15:48 編輯 ]

酱油也要¥3一份

酱油也要¥3一份

分量少

分量少

爽而无味

爽而无味

这个也要10文一份

这个也要10文一份

脆肉鱼腩有鱼塘的泥味

脆肉鱼腩有鱼塘的泥味
食装修。

一向口碑都几好,所以决定试下,菜式都算几多,出品水准就因菜而异,比喻盐焗海鲈,呼吁大家唔好试,¥60得半条,而且超咸,一啲鲜味都冇;冬阴公汤好得,几钱就唔记得;榴梿薄饼都几好,波罗味薄饼就好差,波罗无波罗味,淡喵喵,一粒粒嘅波罗根本无办法同饼皮粘埋一齐。其他几个菜都几好,就系细碟啲。

菜单包括:盐焗海鲈、冬阴公、鸭胸、咖哩田鸡、咖哩牛尾、通菜、豆角、壕仔煎蛋、等等。

温馨提示:湿纸巾¥3元/张、靓仔¥5元/碗、茶位¥3元(可以CUT就CUT)

图片
图片
图片

冬阴公
图片

我嘅嗰碗
图片

鲈鱼
图片

通菜
图片

鸭胸
图片

豆角
图片

咖哩牛尾,牛我系唔食嘅:)听讲好滑,得几旧。
图片

田鸡
图片

呢款已经唔记得系乜东东,事关配菜多主菜,面头一块肉都睇唔到。

图片
薄饼
图片

图片

蠔仔煎蛋

图片

中華廣場樓上7樓有一間食東南亞菜嘅,味道可以,南漢都話好。兩個人百零蚊啦,唔算大貴。雲月有無去過呀?
听你噉讲,下次一定要去试
推荐乳鸽,同青咖喱鱼面。乳鸽鲜嫩多汁、青咖喱鱼面暖胃而不辣,别有一番风味。其他的也可以一试。
去到呢间「菲越新马泰」,好唔好彩就系撞正餐厅电路短路,成间黑麻麻,畀佢吓一下跳,以为自己摸错门口先 。鱼面大大碟,事关除咗鱼面之外下层重加左面条,根本食唔晒,青咖喱味道独特,香茅乳鸽都几好,唔使交待厨房都好自觉将PP切走咗 ,完全明白客人嘅喜好,至于冬阴公煮鱼片,辣咗啲兼鱼片唔够滑,总体嚟讲,OK!重有就系榴梿薄饼呀,如果食得落,我都好想试下,都怪个鱼面啦,真可惜!

黄埔古港

闻说呢度艇仔粥好抵食,木瓜、杨桃都特别靓,决定摘个吉时吉日去逛下。猫记艇仔粥¥3/碗,料足味浓,以噉嘅价钱相信喺广州市区冇边间可以做得到。其他出品重有贝壳类、糕店类小吃,只因食客太多,小食又要客人自己去厨房攞,面对人山人海嘅吃客迫喺个斗室厨房,怕怕,只好放弃嘞。粥呢,唔使同人挣,有专人拎到你面前,前提系你必须已经有坐位。坐位都好抢手,分分钟你啱啱开始食,已经有人栋喺身边候住你个位!如果有时间,最好拣星期一至五去啦,星期六日人多到唔知点形容。食完粥,再揾间餐厅继续医肚,呢只鸡只需要¥38/只,抵!!!绝对唔系烂布渣嗰种,食完重想食呀!老板重好好客,见人就送大包。

泰越工坊

我哋点咗鹅肝炒肉蟹¥58/2只蟹(店家自称),鹅肝系普通都唔可以再普通嘅嗰只,大家冇谂错隔篱 fficeffice" />,我哋只食蟹,冇食肝。粉丝煲原价¥38,特价¥19,有打高价格再打折之嫌。泰越四层糕¥9/4块,冬荫公海鲜汤¥38,海鲜包括有蟹、青口、鱿鱼、虾等等,算对得住个价啦。晚市时间个场唔系好旺,入座率30%左右,所以唔使担心要等位。服务生好勤力,一餐计落帮我哋换咗N多次骨碟,茶位系按一台人计,一张台¥10元,唔饮茶你可以饮果汁同滚水。

原帖由 不关云和月 於 2009-11-9 23:19 發表 去到呢间「菲越新马泰」,好唔好彩就系撞正餐厅电路短路,成间黑麻麻,畀佢吓一下跳,以为自己摸错门口先 。鱼面大大碟,事关除咗鱼面之外下层重加左面条,根本食唔晒,青咖喱味道独特,香茅乳鸽都几好,唔使交待厨房都好自觉将PP切走 ...

果度D炭烧生蠔也不错.

我最流口水上图只鸡呀