QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 不关云和月

[我手寫我口] 想写就写

原帖由 不关云和月 於 2008-9-21 10:57 發表     云月点会打你 ,只不过,若然畀佢睇到,佢(娘丙)可能会喔!

噉呀,重衰多镬暴力!噉唔单止放飞机一条罪喇。

仑头

仑头街景

仑头之随想

闲时谂起应该去郊外行下,呼吸下新鲜嘅空气,就趁住呢个休息日去仑头嘅江边食饭兼倾下讲下,乐事一件。去仑头最佳季节系初夏、秋天、初冬,以唔落雨为宜。过往去过不下十数次,初去步到,基建重未开始,食肆林立,人丁兴旺,前两年搞起咗基建,有部分食肆退场,游人渐少。呢次再去,基建重系唔见有乜进展,与对上次见到嘅冇差别,围墙重系围墙,真系唔知要搞几耐先可以还我哋一个如往休闲、安静、舒适嘅仑头呢?落咗车,绕路走大概十来分钟,终于见到江啦,真系开心。江边游人好似少咗好多,以往,若中午用餐时间,想揾个江边位置好难,以前人等枱,而家枱等人,唔通呢啲就叫时移世易?

fficeffice" /> 

以往食肆林立时可一次品一家菜,尤其记得某次点咗一只红烧乳鸽,侍应拎上嚟嘅系一只烧到好似碳噉嘅物体,真系吓咗一跳,嗰只所谓乳鸽系迄今为止食过最难食嘅乳鸽。从此以后,再去仑头食饭一定唔会再点嗰道「名菜」——红烧乳鸽。其他海鲜、鸡、鸭等系好大众化试下无妨。讲起食,有样不得不提嘅就系仑头杨桃,依然好食,杨桃一年有四造,所以无论你咩时候去到,都可以品尝得到。

仑头算系一个好地方,畀人嘅感觉就系清闲自在、无拘无束,好适合自由工作者居住,远离尘世与繁嚣,灵感想必一触即发,日落时分可以到堤边闲逛,攰就依石櫈而坐,一边品尝甜品,一边远眺夕阳,嘻嘻!谂下都会笑出声。或者,呢啲只系「围城内外」嘅观点与角度。

应该寻晚写,寻晚先至系周末,但系寻晚又懒得写,因为懒得郁手打字,原因当然系攰啦!又到周末,原来正常落班时间又唔可以落班,白白贡献咗成个钟头畀BA,超唔钟意Friday超时,其他日子都算嘞,谂落我哋真系已经继承咗Lei Feng Uncle嘅牺牲精神。本来已经想好去边度,就畀呢个「牺牲精神」搅乱晒,算啦!算啦!唔想讲呢样嘢,免得影响今日我放假嘅心情。

睇下我寻晚食过啲咩嘢,地点中五商旅六楼:两只妙龄鸽、特价¥13.8/只,要求系一人只可点一只,当我去度嗰阵,已经有三只上咗枱,我唔明,问下啦,原来侍应搞错咗 ,半只白切贵妃鸡¥48,一只炒类似四季豆之类嘅小妙¥28,实际埋单一百二拾几,味道冇乜特别,服务尚可,贵妃鸡嘅皮明显可以睇到一啲伤痕,好影响食欲,既然食咗,图就例行公事送上。

甜品2款,一款芒果乜乜冰燕,一款杏仁同木瓜两种夹埋嘅唔知咩咩咩 真实嗰名我已经叫唔出,食完就唔记得,间店座落应该喺惠福路,路我都唔系好记得嘞,晕!两款嘅味道都OK,我比较钟意食芒果嗰款!

留晒口水!有份睇无份食,简直系虐待.

原帖由 小薏 於 2008-10-18 13:32 發表 留晒口水!有份睇无份食,简直系虐待.

你有得荣升,我冇,所以你请我,我带你去咪得啰!

我钟意食你整果D~~

原帖由 小薏 於 2008-10-21 13:09 發表 我钟意食你整果D~~

欣赏你嘅冒险精神,咔咔!

唔喺粤文? ?

fficeffice" />

我钟意海,不单因为海可以好安静,亦可以好澎湃,有海嘅地方有沙滩、有海风,海风扑面而来,足令人心旷神怡。吸住略带咸味充满海水气色嘅空气,感觉自由无比烦恼顿消。当夕阳西下,着对沙滩鞋行走喺沙滩与海嘅边缘,响长长嘅海岸线上聆听住海水拍岸嘅乐声,系如何悠然自得。

重记得第一次见到海嘅嗰副兴奋样,当时就系顶住378度嘅高温,迫不及待换上泳衣,扑向咗海嘅怀抱。戏水、捉鱼仔、拾贝壳、捕捉沙滩蟹,观当地嘅渔民撒网捕鱼,对被冲上岸嘅水母好奇万分,玩得不亦乐乎。

欢乐过后先发觉部分皮肤被晒伤,肤色变得黑掹掹,简直惨不忍睹。为此,返广州后一味谂办法改变呢种状况,买美白沐浴露、搽美白玉兰油、做磨沙……虽然怕被晒黑,但绝不会阻碍我对海嘅追求,奔海嘅热情。

我希望每年都抽到时间去观海,缓解一下对海嘅思念。

第一次见到嘅海:

东海岛

东海岛系中国第五大岛海面辽阔、海水清澈、海滩洁净,有一条连绵近28公里长,宽100至300米的海滩带,系中国第一长沙滩,据称世界第二。

鼓浪屿岛屿

如果想听涛声,就要住响鼓浪屿的西南边,嗰度嘅涛声最大,体验心嘅静,枕着涛声入睡。

唔知呢两个算唔算海,一个系一望有际嘅,另一个就安静如水。

一望有际嘅海边,可以观赏到好多唔同类型嘅船,喺广州系难得一见。

HK 057.jpg

云月嘅房间

重新做过几张,砌咗好耐,凭自我感觉嚟砌嘅。

A

A

B

B

C

C

云月嘅客厅

云月嘅厨房

云月嘅空中花园(天台)

云月嘅书房

云月餐厅