QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 26602|回復: 132

《2007許冠傑大球場Live》及《香港粵語流行曲展覽》盛況報道

2007年12月15日及16日,小弟與幾位粵語流行曲愛好者及Sam Hui嘅Fans前往香港,先後參觀咗《歌潮.汐韻--香港粵語流行曲的發展》展覽,以及去咗睇《2007許冠傑香港大球場Live》,回想起親歷呢兩大盛事,仍覺將繞梁N日,回味無窮,有好嘢,當然唔可以獨食,皆因獨食無味吖嘛,經過一番緊張整理,現在終可擺上嚟,與各位同好作一個圖文并茂嘅盡情分享,分甘同味。呢個帖嘅圖片較多,成個報道嘅過程,就仿如睇一本公仔書(連環圖)噉款,所以大家真係要畀啲耐性慢慢欣賞先得。

以下將按照本次盛況之日程安排順序一一作介紹:

先此聲明:本人於該帖子中所帖出之全部圖片及照片,件件皆親手拍攝或掃描(雖然此2項技術都係麻麻地,但100%保證絕不竊取他人之照片及圖片),亦希望各位尊重原創者嘅辛勤勞動及版權所有,喺未粵語協會論壇允許嘅情況下,切勿將該帖子所包含之圖片文字資料轉載到其他網站,多謝合作!

15號下午,食完午飯,大家就相約到位於沙田嘅香港文化博物館,一同參觀《歌潮.汐韻--香港粵語流行曲的發展》展覽。
到沙田火車站落車後,步行廿分鐘就嚟到咗呢度--建筑風格甚為古雅嘅香港文化博物館(呢張係門票,10文有咁多嘢睇,增長到咁多見識,當然係超值!):

展廳門口:

睇嗰本資料介紹,又確實幾吸引--內容係將香港粵語流行曲從1950年代至今嘅發展里程,分多個區間做詳細介紹(包括各個時期一啲經典嘅人物、歌曲、唱片等等都作咗一個全面、深刻嘅回顧。)。

hkpopmusicshow03.jpg hkpopmusicshow04.jpg

呢張係隨門票贈送嘅已故巨星羅文嘅紀念明信片:

hkpopmusicshow05.jpg hkpopmusicshow06.jpg

雖然話明場館內係唔允許拍照,但一鋪嚟到,冇理由就如此空手而回咖,點都希望影番幾張有紀念價值嘅照片先甘心,於是就偷偷地......

快快手就影低咗好幾張,喺當中精選出以下呢兩張益下街坊啦:
第一張係當年阿Sam獲得白金唱片獎嘅呢張《財神到》白金唱片,第二張係阿Sam喺1987年及1992年演唱會上穿著過嘅演出服,同埋當時所使用過嘅結他(呢啲咁珍貴嘅物品,係阿Sam專門借出畀呢個展覽會用咖)! hkpopmusicshow07.jpg hkpopmusicshow08.jpg

睇完展覽兼食完晚飯,又陪兩位初次到港嘅Sam Fans去行下星光大道......一到步啫,佢哋就立即四圍咁搵阿Sam嘅手印嚟拍照留念.

跟住落嚟要介紹嘅,仲使問咩,當然就輪到重頭戲---「2007許冠傑香港大球場Live」啦,16號下午2點鐘左右,同埋幾個Fans嚟到香港大球場門口,就一於影番張合照,紀念一下呢個咁經典嘅時刻先~~

照片中嘅六人,全部都喺本論壇有ID,分別係:maiqinsamkong歌神粉絲highyunsamsing玉琳瑯(排名不分先後嘎,請勿隨意對號入座啊,哈哈)

除咗上面嗰張照片上嘅人員以外,隔咗冇幾耐啫,又喺門口碰見本論壇嘅另外幾個老友ID,包括:藍色街燈kun6769霍春恒威仔等等,不過一時唔在意,冇影番張相留念添,有啲可惜~~ [ 本帖最後由 samkong 於 2007-12-19 01:55 編輯 ]

呢次驗票都好嚴格,尤其係VIP票,要過幾層關卡先行到草皮座位,位置,唔使講嘢啦,靚到痹啊,喺B3區,緊帖住個T字臺,無論睇SHOW嗰時拍照,抑或同阿Sam握手,呢個簡直就係超級風水位,靚到冇得彈!

2007samlive02.jpg 2007samlive03.jpg

一入場,阿Sam嗰部噴咗藍色豹紋嘅坐架,就顯得特別搶眼,於是又有人話要影相嘞~~

原來8舊水嘅VIP票,仲有一份份量認真重磅嘅紀念品送添,哈,確實值回票價啊!

2007samlive05.jpg 2007samlive06.jpg

呢份紀念品當中,最頭號嘅,就梗係藍色精美紙盒入邊裝住嘅嗰啲嘢啦~~

藍色精美紙盒入邊裝住嘅有兩樣嘢,首先就係呢張集Sam大球場Live嘅拍攝花絮、Sam開SHOW之前召開記者招待會嘅片段以及前段日子Sam謝票巡游等嘅一啲經典內容嘅紀念DVD,呢張碟係唔公開對外發售咖,非常珍貴!

藍色精美紙盒入邊裝住嘅另一物品,亦認真唔少嘢————————係一套共10款展現阿Sam各個時期珍貴照片嘅罕有明信片(張照片影得唔好,第日補返影過先得),同上面介紹嗰張DVD一樣,呢套明信片,大會只贈送畀持VIP門票嘅Fans,冇得公開發售咖。

2007samlive09.jpg 2007samlive10.jpg

呢本場刊,表明咗重視環保嘅主題,當中印有阿Sam嘅新歌《藍天消失了》嘅歌詞,喺演唱會當中,Sam會叫大家睇住啲歌詞同佢一齊唱呢首歌仔(講真,其實在場嘅大多數人,唔使睇都哼得出啲詞)。

2007samlive11.jpg 2007samlive12.jpg

呢本紀念冊,就可謂圖文并茂,主要係介紹阿Sam嘅音樂成就。都好值得收藏~~

2007samlive13.jpg 2007samlive14.jpg

阿Sam及其偶像貓王皮禮士利嘅紙牌,以及熒光棒、拍拍 2007samlive15.jpg ,都係演唱會不可缺少嘅搞High現場氣氛嘅工具嚟嘎。

臨近入閘嗰時,見到有個場內攤位有如此優惠傳單,原來有書賣喔~

原來係阿Sam嘅新書---《此時此處--許冠傑》!