QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 使君子

[其它] 呢、嘅

原帖由 外外星人 於 2008-4-12 05:03 AM 發表 一旧云
屎棍子喺处散播胶论吖嘛,你有乜办法唔一嚿云先得嘎?

原帖由 中二仔 於 2008-4-14 16:22 發表 [l]聲母係音變. [j]聲母就係中古"而"韻化成. 因為本字係爾.

基本上同意

但睇過千字文後,我諗會唔會用「邇」都得?

簡化後可作「迩」

RE: 呢、嘅

呢<ni 55>:
佛經有「爾時」(厾入呢度/爾道搵)嘅講法,即「當時、那時、然後」。
如果讀做「呢<ni 55>時」或者「依<yi 55>時」,就好傳神。

嘅<gae 33>:
客家話我唔識,但係音義想近,寫做「个」(厾入呢度/爾道搵)
閩南話我識識地,「嘅」同「個」都讀<e 24>(如廣州話「些」<sae 55>字韻,閩南話陽平<e 24>,
詞中連喺另一字前便時,陽平本身變調為<e 33>) ,寫做「(入下)」(上「入」,下「下」)。
呢(依、爾)間鋪頭(厾入呢度/爾道搵),廣州話可以叫做「阿嫲嘅豆(腐)花」。

我用呢種(依種、爾種)拼音:
http://bbs.cantonese.asia/thread-23498-1-1.html
「嘅」應該就是上古經典寫成「其」的,其實「其」也是借字記音,也有寫成「己」「期」「忌」的。此詞同藏語gji同源,說見俞敏《漢語的「其」跟藏語的gji》,舉證詳盡讓人不能有絲毫懷疑。此文雖然著重上古漢語,但粵語的ke,客家的kai、ke,閩東的ki,閩南的e,北吳的geh,南吳的gi都是上古「其」的後代,在如此多的語言間有如此廣的一致性,不是偶然。「彼其之子」「叔善射忌」已經算偏例了,看看《書》「朕其弟」,《詩》「夜如何其」!
至於ni也是古台語無疑,這個近指代詞在整個侗台語有很髙的一致性,包括國外的泰語。與其說粵語可以影響這麼多語言,不如說此詞源自侗台。古漢語的「爾」反而不一定是正宗的漢語,也有可能是早期吸收古台語的結果。