QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15050|回復: 23

[其它] 呢、嘅

「呢」的正读为 Neh ,我认为不太适合用于替代 Lee 。

如我无估错,Lee应来自古百越语,用作代词。最早的中原人来到粤西,称当地土著人为「俚人」,很有可能来自这个音。另,南番顺一带的粤语,至今还保留着 Lee 的句末感叹语气助词。

证据就是,「俚」字的本意就是指「聊天的人」。

替代「呢」,我首推「哩」。Lee还有其他变读,如 Lei 、Yee,我认为应分别写作「喱」、「咿」。

关于「嘅」字的问题。既然古籍已经收录了「嘅」字,我们也无谓推翻它。但是,古籍将它的用途仅限于句末的语气叹词。因此,放在句中的 Geh 我们就不能再用 「嘅」了。

参照吴语的经验。吴语 也有 Goh 的音,同时用于 连词和句末感叹词。不过,吴语通常将连词 Goh 写作「个」,句末感叹词写作「格」,偶然也有混用。

我的建议是,粤语作为连词的 Geh 写作「口个」,句末感叹词写作「嘅」。

你係講「呢個人」個「呢」﹖我唔知「呢」係咪正字﹐但正讀係N﹐唔係L。

1.呢

本字應該係"爾".

中古爾字"而"韻,中古而韻讀近n音.

2.嘅

本字應該係"忌/其"

<詩>:「彼其之子」「叔善射忌」

當中忌同其讀做"既"("嘅"字本音為既,而[ge3]音其實係[gei3]音之省.)

<正字通>:「<詩>:『彼其之子』朱傳:『其皆音記』<毛詩古音考>:『其或作忌 叔善射忌』通作記 <禮 表記>引<詩>作『彼記之子』注疏云:『記語辭也』.......按其因音近譌爲記」
<字彙>:「吉器切 音季 語已辭 <詩王風>:『彼其之子』
<康熙字典>:「又<集韻><韻會>居吏切 <正韻>吉器切 並音寄 <韻會>語已辭 <詩檜風>:『彼其之子』 通作記<禮 表記>引<詩>:『彼記之子』 又通已 <左傳 襄二十七年>引<詩>『彼己之子』 又<韻會>或作忌<詩鄭風>:『叔善射忌』

<類篇><集韻>(厺聲志韻居吏切)皆註:「語已詞 <詩>:『叔善射忌』 或作坖己其」
<正字通>:「吉噐切 音季 借爲辭助 <詩鄭風>:『叔善射忌』

<字彙>:「吉器切 音季 語助辭 <詩鄭風>:『叔善射忌』
<康熙字典>:「又<集韻>居利切 <正韻>吉器切 並音懻 語助辭<詩鄭風>:『叔善射忌』」

簡單來講,古書之中講,其忌二字相通,同樣借做語助.(又有記己坖等借字).
例子有如<詩>中「叔善射忌」「彼其之子」.

《诗·郑风·大叔于田》——叔善射忌,又良御忌。抑罄控忌,抑纵送忌。

咿度「忌」反复出现,应该係郑语。类似状况,出现在楚语「兮」。点解无人将粤语「嘅」同楚语「兮」连上关系?!话晒楚国同粤地係一场邻居~~!

原帖由 dada 於 2008-4-10 06:13 發表 我唔知「呢」係咪正字﹐但正讀係N﹐唔係L。

我细个嗰阵,周围街坊都读Lee,无人读Nee。Nee可能係香港人搞出来的。

「尔」可用作代词,不过通常用在时间表述;就算是指物,广州话係用「Gum」,唔係用「尔」。

上次我睇一出泰语电视剧《鬼医生》(华娱台播紧),分明听到个「Gum」。

以上两点,足以强力证明,好一批粤语基层词语源出百越语。

據我所知﹐冇一部漢語字典話「忌」可以用為嘆詞。所謂「嘅」本字係「忌」﹐淨有一個出處﹕「叔善射忌」﹐鄭康成注,「忌」為語助詞。

《說文》已經有嘆詞「嘅」﹐所以我認為「忌」係通假﹐「嘅」比「忌」好好多。

「嘅」嘅本字﹖http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=1328

「嘅」目前比較認同的本字是「個」,其他地方(非粵語區)貌似都有類似用法。

原帖由 中二仔 於 2008-4-10 18:00 發表 1.呢本字應該係"爾". 中古爾字"而"韻,中古而韻讀近n音.   2.嘅本字應該係"忌/其" <詩>:「彼其之子」「叔善射忌」當中忌同其讀做"既"("嘅"字本音為既,而[ge3]音其實係[gei3]音之省.)   <正字通>:「<詩>: ...

條友對於音韻標註都唔啱,其他更唔使講啦,英文嘅ee同漢語方言嘅i音長都不一,所以話佢離研究漢語方言包括粵語都差很遠。

原帖由 dada 於 2008-4-10 19:50 發表 據我所知﹐冇一部漢語字典話「忌」可以用為嘆詞。所謂「嘅」本字係「忌」﹐淨有一個出處﹕「叔善射忌」﹐鄭康成注,「忌」為語助詞。《說文》已經有嘆詞「嘅」﹐所以我認為「忌」係通假﹐「嘅」比「忌」好好多。   「嘅」嘅 ...
你無理由唔知<說文>中"嘅"字係同慨字.

不過「忌」係通假,「其」字都係.

而肯定唔係<說文>中嘅「嘅」字.

另外,粵語中"嘅"字應該係"語辭"唔係"嘆詞".

重有,我上面已經列舉大量例子,並唔係你所講「淨有一個出處」

原帖由 紫凤凰 於 2008-4-10 20:12 發表 「嘅」目前比較認同的本字是「個」,其他地方(非粵語區)貌似都有類似用法。
我知閩語係「個」,不過廣東話應該唔係.
但我所知吳語好似也有用「個」的說法。
不過我都唔認為粵語"嘅"字係"個"

楚语——兮 See

闽语——其 Tsee

客语——计 Jee

大家认为,咿三个语气助词,有无共通处?我觉得有,而且好大咯!

據我所知,閩南話應該係「个」(gai)字喎~

唔知係唔係地區分別呢?

一旧云

闽语分为 闽东(福州、宁德) 闽北(建瓯、南平) 闽南(漳州、泉州)  差异巨大,不出奇。

新发现:原来「呢度」「嗰度」,好有可能系来自百越语!「Nei」音的确存在。

不过,点解 海珠区、南番顺 会读成「Lee」「Yee」?

=====================================================================

无论是广东连山壮族瑶族自治县,还是桂西壮族地区, 「这个(人)」「这只(鸡)」「这头(牛)」「这条(蛇)」 等词汇都说 「daoo nei」 (或 dou nei)。其中「斗」「赌」是量词「个」「只」「头」「条」的意思(贺州的汉族「本地话」与此接近),nei 是「这」的意思.

在粤语中,「这」的口语读音与壮语一样,如 nei dou (这里).。

=====================================================================

原帖由 使君子 於 2008-4-13 22:12 發表     新发现:原来「呢度」「嗰度」,好有可能系来自百越语!「Nei」音的确存在。   不过,点解 海珠区、南番顺 会读成「Lee」「Yee」?   ============================================================= ...
[l]聲母係音變.

[j]聲母就係中古"而"韻化成.

因為本字係爾.

重有,依家嘅壯族曾經歸入漢族,並且有部分漢人被劃入壯族,所以壯族語言受到漢語影響係十分嚴重嘅,另外重有,壯語目前分成南壯同北壯,兩者不能互相通話,北部嘅係含有官話,南部含有現代粵語成份,係受到粵語影響。

因此壯語有ni dou/nei dou並唔出奇,因為佢哋嘅語言受到粵語影響。其實好簡單嘅一個問題,近百年來,嶺南之中以廣東尤其是廣州經濟政治方面極為突出,再加上近數年香港娛樂事業嘅繁榮,又廣西毗鄰廣東,受粵語影響十分嚴重,你因此會覺得粵語跟壯語相似,實際上閣下所聽嘅壯語並唔係正宗壯語,更加唔係原來嘅壯語。