QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

慶賀粵協重開之新作品---《情路》

原帖由 tonkabean 於 2008-4-12 11:36 發表 Samkong,   對不起...遲來的留言..... 看了幾遍.... 真覺得你填的詞很好.... 總不覺得是業餘....   其實你的詞, 豆豆差不多全部也唱過, 只是自己沒 '的起心肝' 集中練習....所有..我是 '笨豆' 一名! 但 ...

豆豆:首先好多謝你畀我咁高嘅評價先,亦衷心感謝各位一直以來嘅關注與支持!Thank you very much!
其實作曲及填詞,都純係屬於小弟茶余飯後嘅業余愛好而已,皆因為喜歡音樂,喜愛粵語文化,尤其酷愛粵語歌曲,所以先至有幸喺呢度結識到各位同道之士,一齊分享呢份樂趣。
亦正因為有論壇各位大佬大姐嘅鼓勵,小弟先有呢一份創作嘅熱情與動力。
講到話寫一首詞或曲要用幾多時間,其實以小弟切身體會,就係-----難以一概而論:當你喺呢一段時間毫無靈感,冇feel冇mood之狀態下,即使畀幾長時間你,你都冇可能有佳作;相反,我覺得靈感往往係突然而至,不期而遇,呢個時候,就應該適時抓住靈感,可能十幾二十分鐘就完成一曲(或詞)。
希望粵語協會嘅創作、翻唱隊伍不斷壯大,吸引更多有料之人加入、參與。

原帖由 samkong 於 2008-4-12 22:17 發表 講到話寫一首詞或曲要用幾多時間,其實以小弟切身體會,就係-----難以一概而論:當你喺呢一段時間毫無靈感,冇feel冇mood之狀態下,即使畀幾長時間你,你都冇可能有佳作;相反,我覺得靈感往往係突然而至,不期而遇,呢個時候,就應該適時抓住靈感,可能十幾二十分鐘就完成一曲(或詞)。

Samkong喺佛山電臺個採訪節目曾經講過自己嘅填詞心得,有興趣嘅人可以重溫下。

有灵感就很快,但无灵感都可以填,时间比较慢,慢慢砌词.有时候填几个月都未必想填到自己想填的效果,有时候几秒灵光闪过,就OK.
重重霧散去 棕櫚葉垂
 房檐下細唱 音韻似水

三言两语就把歌中美妙的意境带出,samkong真是好词!很高兴论坛重开,在此借用一下samkong的歌词:
 無論遇到幾番急風雨都堅守不退
天邊海角間 杯中酒正舉 啊……

期待看到更多samkong作品!^_^
词好,意境好好!

S兄又有新作!实要支持啦~歌词写得几柔情,听完心情都靓晒!

几时唱返两嘴?