QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7083|回復: 25

慶賀粵協重開之新作品---《情路》

為祝賀粵語協會重開、粵語協會翻唱區新版設立以及繼續微笑兄榮任該翻唱區之版主,應微笑兄嘅盛情邀約,小弟將一首男女合唱嘅國語情歌---《選擇》,改編為粵語歌詞,小弟即執筆寫作,新歌名暫定為《情路》。因時間倉促,準備未周,先發住該陋作嘅初稿上嚟玩下先,後續睇怕仍需不斷完善歌詞,哈哈,希望微笑兄可以笑納收貨啦。

《情路》(改編歌詞作品)

曲:陳大力、陳秀男
詞:Samkong

(男)重重霧散去 棕櫚葉垂
(女)房檐下細唱 音韻似水
(男)相約赴小島
(女)芳心暗許
(合)我倆痴痴共對
(女)祈望你的真心加關愛不改變
(男)惟求伴你今生歡欣永久暢聚
(合)無論遇到幾番急風雨都堅守不退
      天邊海角間  杯中酒正舉 啊……
(女)情路縱使崎嶇 不必怕多壁壘        
(男)情路就算艱辛 總跟你雙結隊
(合)從前為你編寫心深處的千億詩句
      心底緊記取  擁抱醉夢裡
      珍惜恩愛好伴侶

(男)年年復歲歲 朝晚伴隨
(女)蟬鳴互訴說 未言疲累
(男)走過萬里遠
(女)穿梭廢堆
(合)愛意增添樂趣
(女)祈望你的真心加關愛不改變
(男)惟求伴你今生歡欣永久暢聚
(合)無論遇到幾番急風雨都堅守不退
           天邊海角間  杯中酒正舉 啊……
           情路縱使崎嶇 不必怕多壁壘        
           情路就算艱辛 總跟你雙結隊
           從前為你編寫心深處的千億詩句
          珍惜恩愛好伴侶
          珍惜恩愛好伴侶

創作意念:粵語歌作品《情路》改編自林子祥、葉倩文演唱的、膾炙人口的經典國語合唱歌曲《選擇》,作者力求在創作中,保持與原曲表達內容的一致性,描述一對戀愛中的情侶相愛相依、互訴心聲、情比金堅的故事。                                                                    -----Samkong
                                                                                                                                                                                   2008年4月7日凌晨

「情路就算艱辛 總跟你雙結隊」最尾用「结聚」或者「共对」好啲。
 Samkong兄,你呢個創意真係好合我意喎!的確係有創意 支持 真係想聽繼續微笑兄同小不點佢哋兩個人一齊對唱啊 有男有女定會好!!!

你用SAM的曲填的词我都喜欢`~

最好叫 微笑兄 重新演绎

我得闲都要整翻首贺下距先

歌词很有创意,很温馨,有没有朋友去演绎?
情歌!好啊!
填得好啊!假如当年阿LAM睇到一定用你的词!而且肯定比《選擇》好卖!
意境好靓,大赞一个!

首先多谢samkong兄嘅贺礼。呢首填词非常适合我嘅心境。最难得係samkong兄嘅效率,有日同佢去唱K,我就提起呢首《选择》从来未有粤语版,希望能够改编一下。点知我寻晚冲完凉,samkong兄已经完成,再次感谢各位嘅支持。楚申读都係一个填词高手,期代你嘅新作品。

珠三角詞神Samkong第一次為男女合唱填詞,一填就已經接近不文霑嘅水準,霑叔同強哥泉下必定為粵語詞壇有新星冒起而大感恩惠。

將國語同英文歌改填粵語詞,係推廣粵語嘅有一種方式,我哋可以繼續行呢條路。

无得听的?

点解用「捞话」嘅? 今日你讲咗未呀.gif

原帖由 外外星人 於 2008-4-8 00:00 發表 点解用「捞话」嘅?5249

上面播放器播出嘅系原曲,正期待有邊位老友試下演繹一下新改編嘅粵語歌詞,哈哈。

Samkong出馬,寫到呢首對唱情歌好有意境。
天涯海角,小島,廢堆,好似一個神仙眷侶嘅故事。
期待有人演绎这首《情路》.......

好少過來歌室,原來samkong兄咁犀利。。。

歌詞意境好溫馨,好正~  陶醉ing...

旧曲新词!永远钟爱!!

很喜欢!!!怀旧的色彩,新鲜的感受!

Samkong,

對不起...遲來的留言.....

看了幾遍....

真覺得你填的詞很好....

總不覺得是業餘....

其實你的詞, 豆豆差不多全部也唱過, 只是自己沒 '的起心肝' 集中練習....所有..我是 '笨豆' 一名!

但每次唱你的作品時, 總是人放心的...大部份也唱得樂事, 順著去的, 不會令人擔心 扭音 或 牽強 的情況出現...

這首歌我一直很少細心留意, 旋律也不是自己喜歡的, 但是由你重新改過的詞, 我就好想細心看一看...

因為你對填詞很有熱誠, 也有水準.....希望多一點人欣賞...好讓多一點價值.

填這首歌你花了多少時間?

努力!

原帖由 tonkabean 於 2008-4-12 11:36 發表 Samkong,   對不起...遲來的留言..... 看了幾遍.... 真覺得你填的詞很好.... 總不覺得是業餘....   其實你的詞, 豆豆差不多全部也唱過, 只是自己沒 '的起心肝' 集中練習....所有..我是 '笨豆' 一名! 但 ...

据说喺我冲凉出嚟一瞬间。