QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jake_ct

强烈抗议粤协~!

Jake_ct兄, 睇來你真系對CCP嘅手段認識得好少, 渠哋可能已經接管後臺嘞.

所以閣下嘅"ID"名稱冇用錯:ENLIGHTEN

感谢真正关注呢个话题嘅朋友。

再谈两点相关或不相关的感想:

1.我谈的已经不是该不该停止封杀某个帐号(之所以强调「某个」,是因为能采用这么野蛮的手段封杀「某个」,就等于可以用同样的手段对待「每一个」,这是没有区别的),国内的言论环境我不是没有体会,但我强调的是即使站在粤协不得不向邪恶标准妥协的立场,其整治手段亦应该有所节制。换了ID还照封,发帖谈其他内容还照封,这不算疯狂,难道把网友ID举报到中国大陆的公安才算?

2.在其他帖子有网友责怪「粤嚟粤掂」,真的十分反智,不讲逻辑。我觉得这就是民智问题。不是吹嘘自己聪明,我自己既不聪明,见解、学识也浅陋,但至少尽量做到理性。「言论出位」使到粤协生存受到威胁,这个肇因根本来自言论监,最终应该归因到不受监管的权力和中国人的专制文化,怎能本末倒置,归咎起网友来呢?如果版主真的是文明的,封杀也应该说声「对不起」。中国人缺乏西方人的原罪感,总觉得自己行为「合理」就等于符合道德,或者说符合道德就可以不择手段。所以,憎恨美国的中国人可以为有美国人无辜死亡的恐怖袭击叫好。

3.我真的不怕以最坏的恶意估计某党,没有低估他们,但我说过,根据我以前混外省人的网站,「粤嚟粤掂」只要不是企图组党,最起码上面不会抓人。否则根本就是益咗「粤嚟粤掂」,第一给他做了免费宣传(万一碰上个求仁得仁的 ,粤兄就成了义士、偶像,哲古华拉就是死掉后被圣化的),第二搞一个异议人士出来他们也要付出成本,何况是一个……真的别以为关一个异议人士他们不用付出成本。道理很简单,萧若原都讲过,如果现在嚟一次乜乜翻版,乜乜乜立即倒台啦(因为政府要付出好多睇唔见嘅成本)。150万军队,如果12亿人中十分一走上街头乜乜乜也立即倒台。而且,我讲的成本是来自国际上的。当然,我不是鼓励大家去做任何事或说什么话,我就事论事而已。无论如何,各人采取什么观点是自己的选择。而且我只是强调,有好多时,人民系高估咗权力嘅力量,却低估咗自己嘅力量。

我或者言辞有点辛辣,但相信站方会理解我的立场。

就第二个问题上,我更盼望得到站方正式回应。应该将那些内容变成可以复制。其实我自己通过查看源文件都可以直接另存内容。但对想学习粤语的朋友来说,十分不便!不利于粤语文化的学习和交流!

感恩嘅心重淨返幾多?

原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-1-23 23:16 發表 余OK!   粵協立志要做全球粵人嘅門戶,我支持!而且我一直以嚟都係好撐場嘅。妳哋嘅處境我理解,喺SapCatDaai嗰陣,我亦都喺回帖度表達過我嘅呢種理解。   不過我理解妳哋嘅處境唔等於我認可妳哋嘅某啲過呔做法,諸如 ...

有啲嘢講咗又講經已厭煩之極,今次睇怕係最後一次就此問題喺網上闡明在下嘅立場(請注意每次我都係以普通會員身份回應,係唔想遺人以「高高在上」嘅口實,君等當明白此苦心),若果再有任何異議紛爭詏撬,恕難奉陪祇能三口六面出嚟再傾,唔會再以任何文字回應,請君等屆時務必赴會施展口舌之才。嚟緊正月初四邊個賞面出席盧總嘅飯局請單聲我哋知,肯定唔係鴻門宴,而係借此機會增進各方了解。我相信始終會有「渡盡劫波兄弟在,相逢一笑泯恩仇」呢個moment。

大家都有目共睹,兄台要理解自身某啲言論絕不容於大陸論壇(恕孤陋寡闻,邊個話我哋知大陸有乜論壇唔會對呢類帖格殺勿論,等我哋見識吓),哪怕話事人係國家主席Wu Gam Tou開嘅論壇,更何況邊個會諗到粵協祇係由幾丁完全冇任何背景、每個月扌豆住一千幾百RMB糧嘅打工仔坐鎮?點樣維繫好呢個全球粵人網上嘅精神家園,箇中艱辛試問有幾個人想像到同埋會幫手分擔吓?!重有大把有意義嘅事幹等住大家去做,一日畀我double廿四小時都遠遠唔夠用,點解要嘥咁多精神力氣,一朝到黑捲入過激Politics、種族紛爭、人身攻擊呢啲對粵文化毫無幫助嘅話題?有必要攞自己本嚟好清靜嘅地頭嚟校飛咩?係咪好多人都想喺自己地頭開片、打仗、畀人暗殺(暗殺咗就冇得圍威喂喇唔該)呢?公道自在人心,呢啲言論make唔make sense,相信有理智嘅人都會睇得明,但有啲嘢埋藏喺心底就得啦,一旦爆發出嚟,倒米多過匯聚人氣。我哋情願兄台對拉丁化、粵文寫作或翻譯等有益得多嘅嘢更加投入。若果粵協論壇能令到兄台嘅某啲言論生存,係要以犧牲眾粵人嘅共同基地為代價嘅,我寧願負你一個兩個好過負全球粵人,起碼我喺小眾面前係小人,但喺大眾面前係君子,呢條數傻嗰個都應該曉計。開講有話,泥水佬砌門檻——過得自己嘅同時更要過得人哋,為他人着想多啲,重點忍心為咗一己私慾而罔顧他人權利呢?

唔知以上所講嘅算唔算「動之以情、曉之以理」,若果眞係起到少少令君等反思吓嘅作用,我哋已經好安慰。網絡Watch Dog已經密切監視住我哋論壇一言一行,某一日論壇人間蒸發咗(唔係開玩笑,已經有deadline),到咗見到棺材先流眼淚嗰陣,喊都無謂。諗諗閣下係咪應該感激喺大陸重有呢個咁開明嘅場所畀眾人暢遊,重要感激粵協提供咗一個非常好使嘅免費輸入法,而呢個輸入法祇係兩三丁友嘅心血結晶,誕生喺呢個冷漠嘅社會、連「多謝」一句都係奢侈品嘅年代,你會唔會有一顆感恩嘅心?

若然話我噏嘅嘢一啲都唔中立,有偏袒或抵毀任何一方,噉就冇嘢好講咯。至於解禁兄台嘅幾個ID話都冇咁易,但係咪解禁咗就講明意義重大,又或是從此兄台高抬貴手唔再令我哋成日走鋼絲,兼且處處以大局為重呢?噉就要聽其言觀其行喇。拉丁化處理當然有一定作用,但要避開上頭咁多隻無形嘅dog眼,恐怕兄台重要曉得食腦食深啲使多啲法寶,當然最好梗係避免踩過界,否則唔好怪人家所謂心狠手辣,而唔質詢自己係咪一位稱職嘅門檻泥水佬。

原帖由 Jake_ct 於 2008-1-24 17:52 發表 根据我以前混外省人的网站,「粤嚟粤掂」只要不是企图组党,最起码上面不会抓人。

呢D系老黃曆啦~ 近牌因言論拉咗唔少人, 國內論壇言控進一步收緊. 請各位發言大膽嘅人士小心咪暴露真實身份.

原帖由 Yuok 於 2008-1-24 20:58 發表  

網絡Watch Dog已經密切監視住我哋論壇一言一行,某一日論壇人間蒸發咗(唔係開玩笑,已經有deadline),

o

呢句至關鍵, 大家執生啦

1.我谈的已经不是该不该停止封杀某个帐号(之所以强调「某个」,是因为能采用这么野蛮的手段封杀「某个」,就等于可以用同样的手段对待「每一个」,这是没有区别的),国内的言论环境我不是没有体会,但我强调的是即使站在粤协不得不向邪恶标准妥协的立场,其整治手段亦应该有所节制。换了ID还照封,发帖谈其他内容还照封,这不算疯狂,难道把网友ID举报到中国大陆的公安才算?

真系顶佢唔顺!!自己噏乜嘢都系「至少尽量做到理性嘅」,人哋做嘅嘢就系野蛮。唔通越南人要为美国

喺佢哋嘅国家埋咁多地雷而感激么?喺呢度讲紧ID被封, 有冇谂过点会噉嘅?「举报」都谂得到,认真

冇话讲。。。。。。

2.在其他帖子有网友责怪「粤嚟粤掂」,真的十分反智,不讲逻辑。我觉得这就是民智问题。不是吹嘘自己聪明,我自己既不聪明,见解、学识也浅陋,但至少尽量做到理性。「言论出位」使到粤协生存受到威胁,这个肇因根本来自言论监,最终应该归因到不受监管的权力和中国人的专制文化,怎能本末倒置,归咎起网友来呢?如果版主真的是文明的,封杀也应该说声「对不起」。中国人缺乏西方人的原罪感,总觉得自己行为「合理」就等于符合道德,或者说符合道德就可以不择手段。所以,憎恨美国的中国人可以为有美国人无辜死亡的恐怖袭击叫好。

中国人缺乏西方人的原罪感,总觉得自己行为「合理」就等于符合道德,或者说符合道德就可以不择手段。 呢句说话送畀你真系啱晒。

其实,睇你讲嘅某啲嘢,你对现实也唔系唔明,点解你重要四处搞搞震?睇嚟你系自视甚高,唔慌啲「高见」唔被人哋知,埋没佢哋。呢度不欢迎你讲嘅嘢,你就认为人哋是唔识「宝」,畀你警告,你视而不见,被封咗之后,重要闹人哋野蛮、不文明,怪人哋唔知讲「对唔住」,你真系一啲错都冇啊?!!噉嘅谂法,佩服!

3.我真的不怕以最坏的恶意估计某党,没有低估他们,但我说过,根据我以前混外省人的网站,「粤嚟粤掂」只要不是企图组党,最起码上面不会抓人。否则根本就是益咗「粤嚟粤掂」,第一给他做了免费宣传(万一碰上个求仁得仁的,粤兄就成了义士、偶像,哲古华拉就是死掉后被圣化的),第二搞一个异议人士出来他们也要付出成本,何况是一个……真的别以为关一个异议人士他们不用付出成本。道理很简单,萧若原都讲过,如果现在嚟一次乜乜翻版,乜乜乜立即倒台啦(因为政府要付出好多睇唔见嘅成本)。150万军队,如果12亿人中十分一走上街头乜乜乜也立即倒台。而且,我讲的成本是来自国际上的。当然,我不是鼓励大家去做任何事或说什么话,我就事论事而已。无论如何,各人采取什么观点是自己的选择。而且我只是强调,有好多时,人民系高估咗权力嘅力量,却低估咗自己嘅力量。

你真系够胆噏,唔该你谂谂下先噏得唔得。讲真,你就系怕天下不乱。若果按你呢套理论,好多嘢都无谓讲啦。

呢个网站冇咗,你只不过系少咗一个展示啲「高见」嘅地方,重可以去别处「混」,人哋冇咗嘅系乜嘢,唔该你用心谂下。

至好冇咁限制喇,衹有自由嘅地方先令人向往同追求。///天涯呢啲大論壇都日日傾啲所謂敏感問題喇。個個都縮埋唔講,呢個社會如何進步?