QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jake_ct

[百家爭鳴] 我觉得中大博士好反智,粤人抵制「忽悠」有理

原帖由 思覺失調 於 2008-4-8 12:02 PM 發表 我開頭都唔知 忽悠 係乜!   真係可笑,廣州人嘅報紙用北方方言!   想間接提醒我哋 呢度已經畀佢哋攻陷咗啊?

「西关原居民」已经分析过,「忽悠」就即系「fuck you」。

当然,我哋系做主动嗰个,「you」就系指嗰啲南侵嘅捞头!

原帖由 卢总 於 2008-4-8 12:25 發表 「西关原居民」已经分析过,「忽悠」就即系「fuck you」。当然,我哋系做主动嗰个,「you」就系指嗰啲南侵嘅捞头!

原來係噉~~i see

对于「思覺失調」,卢总都系「kiss you」 好过!

原帖由 思覺失調 於 2008-4-8 12:02 發表 我開頭都唔知 忽悠 係乜!   真係可笑,廣州人嘅報紙用北方方言!   想間接提醒我哋 呢度已經畀佢哋攻陷咗啊?

我哋知道北佬讲乜,但系北佬就唔知道我哋讲勿,故此,北佬忽悠我哋唔到,我哋fuck北佬就实实正正。哈哈...

原帖由 思覺失調 於 2008-4-8 12:27 發表   原來係噉~~i see

你see乜鬼啫?畀人撚化都重乌SIR SIR

原帖由 外外星人 於 2008-4-9 11:45 發表   你see乜鬼啫?畀人撚化都重乌SIR SIR

i    see

忽悠=fuck you

忽悠=撚化

so

盧總 嘅 忽悠= fuck you=撚化......

原帖由 思覺失調 於 2008-4-9 12:07 發表   i    see   忽悠=fuck you 忽悠=撚化 so   盧總 嘅 忽悠= fuck you=撚化......  

好似做数学题噉,我都see番份。

原帖由 思覺失調 於 2008-4-9 12:07 PM 發表   i    see   忽悠=fuck you 忽悠=撚化 so   盧總 嘅 忽悠= fuck you=撚化......  

唔好搞错!我只不过系转述「西关原居民」嘅说话而已!

哈哈,好玩,盧老大想玩人點知被人玩返。

我是陈壁生,没想到接近一年前接受采访,现在还有人继续骂。必须申明一点,当时报纸的记者采访我的时候,主要是特别强调有的论坛对一些报纸出现「忽悠」而大骂报纸,大骂记者,非常暴力,问我怎么看到这样的现象。所以我回答说报纸有时候会出现北方词语,是社会流动的结果,广东地区有很多外来工,如果本地人反应过度,那不大可取。但是记者在出报的时候,把他问我的问题略去了,只剩下我回答的问题,结果搞成我很反对广州话的样子,实在是郁闷!

我个人对语言、文化的观点,是认为每一个地方都必须保存自己的方言、文化,这是一个地方的政府的责任,也是普通百姓的责任。广州话、潮汕话等方言,都是非常宝贵的,相对于普通话来说,这些方言不但是工具,而且是艺术。一个时代选择一种语言作为「普通话」(古代叫官话),是偶然事件,不是必然事件。所以,谁没有保住祖先的语言,谁就是不肖子孙!但是,广州外来工很多,广州的媒体很发达,大家对媒体有时候出现外来词,不妨宽容一点!像楼上有的人对我进行人身攻击,实在是没什么必要,广东人应该向全国显示广东的开放和广东人的素质。

真正应该引起重视和抵9制的,是那种用行政命令来推行一种语言和艺术的做法,比如今年年初的「京剧进中小学课堂」!当时我写了一篇《权力与样板戏的二重唱》发表在《南风窗》20084月上半月刊物上。

请问,边个对你进行咗「人身攻击」啊?唔该指出嚟!

重有,你讲到咁撚冤屈,而家就畀个机会你自辩,睇你重有咩好解释嘅!

你都黐孖筋嘅!我玩咩人?点被人玩返法?!

警告你唔好胡言乱语,否则休怪我对你唔客气!

原帖由 紫凤凰 於 2008-4-10 10:40 AM 發表 哈哈,好玩,盧老大想玩人點知被人玩返。

引自上面「卢总」帖子:

衰样:

呢条噉嘅契弟,唔知接受咗啲咩愚民教育思想,讲埋晒啲不知所谓嘅言论!

大家讨论一下,使唔使好似旧年插「文远竹」噉插佢,以展开我哋今年嘅历史新篇章!

大家好好地认住佢,应该经常喺中山大学出入。我哋拣个良辰吉日(例如系「除日」),就对呢条粉肠实行征讨!

这样的话如果都不是「攻击」,那我就没什么好说了。一个人的素质低,会败坏一个群体的形象。要保护自己的语言,反对外来文化的入侵,一定要学会讲道理。像你这样靠攻击人来取得快感的人,用自己的母语来写脏话的人,居然说是热爱广州话,打死我也不信!

原帖由 陈愚 於 2008-5-15 02:43 發表         我是陈壁生,没想到接近一年前接受采访,现在还有人继续骂。必须申明一点,当时报纸的记者采访我的时候,主要是特别强调有的论坛对一些报纸出现「忽悠」而大骂报纸,大骂记者,非常 ...

唔好以为博士大晒,讲嘢要负责任。话你知,「忽悠」系畀人「忽悠」返嚟嘅结果。我哋唔钟意畀人「忽悠」,你自己钟意就得嘞,唔使嚟「忽悠」埋我哋,更加唔使代表埋我哋嚟接受「忽悠」。

而家啲博士比以前读卜卜斋嘅水平重差,以为自己系精,下下好似生草药噉,认真系无知者无畏。

所谓「相由心生」——我都系以相作评论。至于点解会噉样话你,自己好好地检讨下!点解咁多人唔话,系要话你?人哋点解咁多人唔讲,系要讲你?自己讲过乜,做过乜,好好反省一下!

讲到话人哋素质低,我谂你应该检讨下自己先啰!你嘅素质有几高啊?博士生毕业等于素质高?咩逻辑啊?

至于话讲到讲道理,我睇怕都冇几多个人够我讲!你都知道乜嘢叫做「道理」嘅咩?你如果知道乜嘢叫做「道理」嘅话,又点会畀人好似插竹噉插先得嘎?!

我要快感有大把方式方法,使唔使靠攻击你啲噉嘅「人」嚟获得啊?你未免自视太过高嘞!

好似你呢啲可以为咗名利而出卖祖宗嘅契弟,畀人打死系迟早嘅事!自己好自为之啦!

咁快走咗?博士噃?都唔敢接招?啲质素高极有限啦!

小学二年级学生随时候教

乜你以前唔系话你读完小学一年级就冇读噶嘞咩?几时变咗二年级咖?

唔系谂住见到人哋话系博士,你惊住失礼晒人哋,所以报高一级系嘛?

廣東異于大陸其他省份的一大特點是言論相對自由。不是以事論事,而是因為一個人的言論而攻擊此人的道德水平,進而把他釘在契弟十字架上,甚至起底侵犯隱私,是反言論自由的表現,跟大陸憤青人肉搜索王千源和香港憤青起底陳巧文無異。我反對這種做法!陳巧文事件令香港在全世界面前蒙羞,我不想看到陳壁生成為廣東的陳巧文!

所言甚是

原帖由 winkin 於 2008-5-15 07:33 發表 廣東異于大陸其他省份的一大特點是言論相對自由。不是以事論事,而是因為一個人的言論而攻擊此人的道德水平,進而把他釘在契弟十字架上,甚至起底侵犯隱私,是反言論自由的表現,跟大陸憤青人肉搜索王千源和香港憤青起底陳巧文 ...
  冇錯,同樣粵語協會異於其它一般論壇嘅特點,亦係比較兼容並包各種觀點意見(除敏感內容外),但係本人及其餘管理員亦唔想各版友因為他人觀點與自己相左,又或係誤解他人意見而搞人身攻擊,唔循以事論事嘅角度嚟反駁,噉樣祇會令粵語協會蒙羞,敬希各位珍重!