QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4468|回復: 22

[純水無大礙] [分享]廣州人請去睇+聽下呢首歌!

去睇下呀~ 如果你係廣州人~又或者去過廣州既人~ 呢首係rap 黎既... d 歌詞好得意... 我諗係廣州人就會對入面歌詞有同感! http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music_play.asp?id=7963

Re:[分享]廣州人請去睇+聽下呢首歌!

我未去過廣州, 究竟廣州係點o架? 重有,何謂 rap ?

節錄自維基百科 rapping rapping is one of the elements of hip hop and the distinguishing feature of hip hop music; it is a form of rhyming lyrics spoken rhythmically over musical instruments, with a musical backdrop of sampling, scratching and mixing by djs. 節錄自 la groove http://www.la-groove.com/archives/000047.php 何謂hip hop 源自於美國黑人的一種街頭文化,自80年代的disco風潮的末期興起,最主要的四個要素: 1. graffiti-spraying: 塗鴉(廁所、捷運、你家...) 2. breakdancing: 街舞(包括各種技巧 popping, locking, breaking, house...) 3. dj (turntablism): 用兩台唱盤和一台混音器,dj可以現場製作音樂,提供節奏 4. mc/rapping:繞舌歌者

我去過廣州三四次,去過南越王墓穴博物館、越秀公園、孫中山堂等名勝,重特登去搭過地鐵添。

desmond在2005-05-30 01:41:19說道:[br]我去過廣州三四次,去過南越王墓穴博物館、越秀公園、孫中山堂等名勝,重特登去搭過地鐵添。
你所去过嘅呢啲地方,都系本地人相对较多嘅地方,你感受唔到广州沦陷嘅感觉

廣州唔係叫「巴士」o架? 叫「公共汽車」?

markxd在2005-05-31 01:54:31說道:[br]廣州唔係叫「巴士」o架? 叫「公共汽車」?
而家转咗叫“公交车”,仲难听!

kathy在2005-05-26 01:56:53說道:[br]去睇下呀~ 如果你係廣州人~又或者去過廣州既人~ 呢首係rap 黎既... d 歌詞好得意... 我諗係廣州人就會對入面歌詞有同感! http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music_play.asp?id=7963
最新版应该喺呢度: http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music_play.asp?id=9014 认真够晒写实啊,广州就系咁样畀啲唔系广州人嘅所谓“市民”搞到乌烟瘴气。

仲有呢首《新疆仔》就解释到点解广州咁不知所谓! http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music_play.asp?id=9308

广州越来越塞车,市长还在死顶讲唔关汽车太多的事,一番歪理解释之后,还要加快加强发展汽车工业。面对广州越来越恶劣的生存环境,我在考虑是不是要回佛山发展了

大约10年前,每当我去完广州返佛山,就会觉得佛山真系舒服,佛山嘅空气好过广州好多。但系今时今日,佛山已经同广州完全一样:人多、车多、贼多、空气差。我留喺佛山嘅原因只得一个:我系佛山人。

highyun在2005-06-07 13:21:53說道:[br]大约10年前,每当我去完广州返佛山,就会觉得佛山真系舒服,佛山嘅空气好过广州好多。但系今时今日,佛山已经同广州完全一样:人多、车多、贼多、空气差。我留喺佛山嘅原因只得一个:我系佛山人。
可怜我一年番佛山都未够1个月........... em1:

Re:广州越来越塞车,市长还在死顶讲唔关汽车太多的事

顺德水蛇粥在2005-06-07 08:54:41說道:[br]广州越来越塞车,市长还在死顶讲唔关汽车太多的事,一番歪理解释之后,还要加快加强发展汽车工业。面对广州越来越恶劣的生存环境,我在考虑是不是要回佛山发展了
多得嗰个无能嘅林树森唔少啦! 少少都唔识就喺度扮代表,我哋睇佢几时折堕,收尾嗰几年点过! 你仲好啲,起码可以番佛山,我哋呢啲广州人都唔知要畀佢蹂躏到几时?! 不过,大家可以放心,呢挺契弟系不得善终嘅!

嘩...好似好多廣州人對廣州愈來愈多不滿咁? 我一年去一兩次廣州, 次次都去上下9同壯元坊行街食小食...所以覺得廣州都唔錯呀...係空氣差d 姐

kathy在2005-06-08 23:29:41說道:[br]嘩...好似好多廣州人對廣州愈來愈多不滿咁? 我一年去一兩次廣州, 次次都去上下9同壯元坊行街食小食...所以覺得廣州都唔錯呀...係空氣差d 姐
上下九系广州最有本土特色嘅地方,最少外来人口,所以个度嘅感觉最舒服。广州其它地方好多好恐怖,得闲去城中村睇睇啦。

广州最令我不能忍受的是:吃!!! 下载: http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music/uploadfile/225581_20054415555475290.mp3 问单词: 几旧水-----问"旧"的意思 你话流野-----问"流"的意思 几十蚊一只lv-----问"lv"的意思 条紧 抄虾拆蟹 界到距面个-----问"界"的意思 索两行对返两粒 无得挥-----问"挥"的意思 猪扒

poplar在2005-06-09 11:44:04說道:[br]广州最令我不能忍受的是:吃!!! 下载: http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music/uploadfile/225581_20054415555475290.mp3
广东人出到外省最不习惯的都是吃的问题。

poplar在2005-06-09 11:44:04說道:[br]广州最令我不能忍受的是:吃!!! 下载: http://www.ttx.com.cn/bbs/ec_music/uploadfile/225581_20054415555475290.mp3 问单词: 几旧水-----问"旧"的意思<---成個詞既意思係"幾百元", "旧"即"百" 你话流野-----问"流"的意思<----"假" 几十蚊一只lv-----问"lv"的意思<----法國名牌louis vuitton 既簡稱 条紧, 抄虾拆蟹 ,界到距面个-----问"界"的意思<---呢三個都唔識 索两行对返两粒<---我諗索同對都係食軟性毒品既動詞 无得挥-----问"挥"的意思<---呢個我自己估, 揮即fight , 即鬥, 成個解好叻! 猪扒<----泛指肥妹仔

非常感谢 原来 “旧”就是钱的百位数,“皮”就是钱的个位数,那么什么词是钱的十位数? 二粒应该是xx丸,那么二行指什么东西呢?

poplar在2005-06-10 08:12:26說道:[br]非常感谢 原来 “旧”就是钱的百位数,“皮”就是钱的个位数,那么什么词是钱的十位数? 二粒应该是xx丸,那么二行指什么东西呢?
十系“草”。 “流”即系“次”,“流嘢”即系“次品”,同“坚嘢”系反义词。 “冇得挥”“冇得弹”“冇得顶”系同义词