QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5171|回復: 29

[純水無大礙] [討論]點解要講粗口??

有人講過點解而家咁多人講粗口,係因為佢哋文化水平低落,詞彙少,所以成日表達唔到自己就用粗口... 我本身唔講粗口嘅,因為我覺得粗口用字好多好侮辱女性...無理由我身為女性自己鬧返自己 所以,我想問下你地講唔講粗口同埋點解會講???(原因??理由??) 究竟係習慣呀...定係粗口字真係咁好用???

Re:[討論]點解要講粗口??

纯粹出于习惯,表达一种感情或语气啫,我谂好多人讲粗口嘅时候都唔会真正考究嗰个粗口嘅意思。 我上次听住个阿妈对个仔讲:“×你老母×”

哈哈~~ 我都當街聽過個阿媽同個仔講... 我當堂笑左出黎~ em3:

好似同文化程度无关,霑叔係dr.wang啵,咪一样讲.............. 所以我都 em12:

au在2005-06-06 14:00:04說道:[br]好似同文化程度无关,霑叔係dr.wang啵,咪一样讲.............. 所以我都 em12:
车大炮哥果然系继霑叔之后又一个天才 em2:

通常系啲“閪人”激到我扎扎跳,我先会讲。 但我同时亦发觉好多时候,粗口系可以充当定语、补语等等之用,系可以帮人表达到嗰种用普通文字表达唔到嘅气派、程度、内涵。 而且喺某程度上,粗口系可以帮人舒解心理上嘅郁结。

卢总在2005-06-08 03:56:57說道:[br]通常系啲“閪人”激到我扎扎跳,我先会讲。 但我同时亦发觉好多时候,粗口系可以充当定语、补语等等之用,系可以帮人表达到嗰种用普通文字表达唔到嘅气派、程度、内涵。 而且喺某程度上,粗口系可以帮人舒解心理上嘅郁结。
英雄所见略同

我讲粗口有两种情况: 1.心情好鬼死烦,甚至好愤怒嘅情况下会讲。 2.就係喺非正式场合,讲嘢嘅时候,安插少量粗口,会觉得有啲市井嘅味道。有一种轻松嘅氛围。

我覺得講粗口唔係下去鬧人先用,一班friends座埋傾計,用啲自在啲嘅方式講嘢,會好feel啲囉,加上粗口都有好多係用嚟鬧男人啦,只要唔係專用嚟鬧人,係用嚟表達下啲嘢啊,玩下啊,講下啲衰嘢啊,噉樣咪多啲嘢傾囉. 我喺奧克蘭理工讀建築,啲鬼佬傾記,開頭嗰幾句多數係粗口,唔係無文化,係容意傾落去啫.

唔唔...咁我都覺粗口同文化水平唔一定成正比... 但我有d 好奇, 點解粗口字咁多同"性"有關???仲要中西都係... 仲有, 侮辱女性既粗口字就見得多, 乜專鬧男人既都有咩?

粗口可能係講翻啲原始啲文化掛. 英文裡面都有好多詞係用嚟鬧男人,好似dmx,limp biskit 啲歌裡面都有好多詞係鬧男人架, 香港lmf啲歌都好多歌詞係鬧男人啦~~~

睇場合,多數唔講,不過同friend圍内都會彈一兩個字,純碎覺得好玩,好嬲好抆都有,不過係英文哈哈 em2:

《光明顶》一代词王-黄霑有讲粗口嘅作用,并肯定粗口喺粤语当中不可或缺嘅地位。

我諗粗口係一種語言表達,每種語言都有~~~

去到一个陌生的地方,学习当地语言,一般都是从粗口学起!

粗口乃粤语精华之不可缺失部份!

毛小子在2005-07-29 00:24:02說道:[br]去到一个陌生的地方,学习当地语言,一般都是从粗口学起!
非常同意,而且敢于先学习当地粗口嘅人往往会学当地语言学得比较好。点解?因为呢啲人尊重当地文化。

事实正是如此!

讲粗口对好多人嚟讲係一种习惯,本人自己就係,一个唔留意,呵呵,讲出口。 例如“扮嘢”同埋“收皮”(唔知我写得啱唔啱)就经常讲出口嘅。 em6:

蟲子在2005-08-08 16:23:09說道:[br]讲粗口对好多人嚟讲係一种习惯,本人自己就係,一个唔留意,呵呵,讲出口。 例如“扮嘢”同埋“收皮”(唔知我写得啱唔啱)就经常讲出口嘅。 em6:
“收皮”已经唔算粗口之列,最多算系唔礼貌用于,如果“扮嘢”呢类词都算粗口,噉全广东所有人每时每刻每分都喺度讲紧粗口喇。