QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15568|回復: 33

好消息:有《广州话词典》代售!

现有少量广东人民出版社1997年10月出版嘅《广州话词典》代售。

即系饶秉才、欧阳觉亚同周无忌合编嗰本,大家一搜就知系边本咖嘞。

原价23文,而家只卖15,实在系抵到烂!

认购方式:请将阁下之直接联络方式及日常出没地点(例如屋企住边,喺边头返工、返学,接女朋友/老婆/契家婆/人哋老婆/人哋条女/人哋个妹放学、放工之类)及活动时间、习性等以站内短消息,或者其它你认为可以联络到我嘅方式通知声,然后我哋会根据就近或者方便嘅原则优先处理(非先到先得,敬请见谅)。

词典数量有限,为免向隅,欲购从速!

由于此货品市面并唔多见,就算有都未必系有噉嘅价钱,因此货银两讫,恕不赊数!

外地网友除非有本地人代交收,否则恕暂不予邮寄或者预留。将来如果重有货,或者你哋参加本地活动嘅话,我哋都会尽可能协助你哋嘅!

预咗我一本?  [ 本帖最後由 柳寻风 於 2007-12-11 18:33 編輯 ]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

係唔係全新咖?我要一本啊。

《廣州話詞典》我今日攞到手咯。

唔錯,如果用正體字出版嘅話就更加「冇得頂」嘞。

不過,依然好多字係  有音冇字。  

虽然呢本词典有好多唔完善嘅地方,但系我哋可以透过佢去认识一啲我哋可能唔知、可能已经遗忘、可能即将消失嘅词汇、俗语、文化……

而家订购嘅人好多,正揾人组织紧货源,争取过年前有新货可以通过邮寄供应畀身处外地嘅网友啦!

原帖由 neo 於 2008-1-7 07:51 PM 發表 係唔係全新咖?我要一本啊。
1997年10月出版嘅,唔知重算唔算系全新。

家下有货到嘞。

需要嘅人士请以站内短信告知直接联系方式,并索取付款方式。

身处外地嘅人士须另付邮资5文,汇款到帐后一个礼拜内寄出,需快递者请指定快递公司并自付费用。

从而家开始,暂时唔再用站内短信联络。

外地人士请将联系方式电邮到我个邮箱,并且注明自己喺论坛嘅ID,以边间银行汇款方式最方便,系用卡定系用簿。

冇以上准确资料提供,恕不回复。

盧總,你得閑編吓個正字(繁體)版,我就即刻問你攞啦~

已经着手做紧啦。

不过唔系一时三刻可以完成得到。

而且搞掂咗之后,唔系话你问我「攞」,我就会「畀」你!

我要啊!
我喺南非,唔該你寄過嚟得唔得丫?
按照上面所讲,提供准确资料,并且畀足晒钱,噉咪寄畀你啰。

...

我响天河龙口西返工

住就好远,番禺

点样交割方便呢?

o依本嘢我都有,5蚊雞喺陶街執返嚟嘅.........

宜家重有冇貨啊???

我想买,请问现在还有货吗?

请问那里有电脑广州话字典下载?

请问那里有电脑广州话字典下载?
原帖由 粵語衛士 於 2008-1-24 00:29 發表
《廣州話詞典》我今日攞到手咯。 唔錯,如果用正體字出版嘅話就更加「冇得頂」嘞。 不過,依然好多字係 有音冇字。

無錯喇!!!!!!!!!用正體字就好咯