QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 卢总

一个「抵制普通话」嘅呼吁!

我發呢張帖十分鐘前,接到佛山移動一條客服仔電話,居然三句唔埋就一大拃「滿大人」,又話唔識粵語,我詐聽唔明一直以白話應答,跟住乾脆用英文:「Can you speak Cantonese or English without saying Madarin?」,有理冇理逼到佢自動收皮。做得本地客服,識精啲學曉同客戶打好交道嘅工具啦!

做得真系好

做得真系好啦! 我與國內工廠聯絡,好多識粵/普語嘅人士,都鍾意用粵語交談

原帖由 Yuok 於 2008-4-16 12:33 PM 發表   我發呢張帖十分鐘前,接到佛山移動一條客服仔電話,居然三句唔埋就一大拃「滿大人」,又話唔識粵語,我詐聽唔明一直以白話應答,跟住乾脆用英文:「Can you speak Cantonese or English without saying Madarin?」,有理冇理逼 ...

有冇记低佢个工号,然后打电话上总台投诉先?

第一,你打去总台唔使钱;

第二,呢种人就系要畀啲深刻啲嘅教训佢;

第三,只要你投诉咗,呢种人就只有两种选择,一系学,一系执包袱——既保护到我哋粤人嘅饭碗,又传扬到我哋嘅文化。

喺呢方面,我有好丰富嘅经验,所以啲电信公司都怕咗我,但又奈我唔何,惟有改善自己嘅服务,唔请啲低素质嘅人!

记住,就算对方一个发音唔准,例如「用户」就叫「用壶」(我哋实屌佢哋话,「用壶」就即系晚黑屙夜尿嘅夜壶,你哋居然当啲客系尿壶?噉嘅待客之道?跟住佢哋就会冇晒声出,想唔死都唔得!),叫嚣「普通话系国语」……凡此种种,只要大家多啲执住呢啲鸡毛蒜皮嘅小事嚟大做文章,包保你哋话收获丰厚!

支持卢总!!!

嘩,你好主观噢!你想搞广东粤语独立化?总要抵制普通话?

你唔好将你自己的不遇后的思想强加于别人思想.

普通话非常好,你眼光唔好甘狭窄啦.唉.

原帖由 mixtrance 於 2008-4-29 00:24 發表 嘩,你好主观噢!你想搞广东粤语独立化?总要抵制普通话?   你唔好将你自己的不遇后的思想强加于别人思想.   普通话非常好,你眼光唔好甘狭窄啦.唉.     ...

普通话系你母语咩?

原帖由 mixtrance 於 2008-4-29 00:24 發表 嘩,你好主观噢!你想搞广东粤语独立化?总要抵制普通话?   你唔好将你自己的不遇后的思想强加于别人思想.   普通话非常好,你眼光唔好甘狭窄啦.唉.     ...

此個人 係不係 食 o左 撈松 D 迷魂葯 嘞?
成個 顛 o敢!
中意 撈話 行開,不使 你 在此度 話事。

唉 真系自欺欺人... 楼上的你真系可笑...

呢D唔系叫中意,作为新一代中国人连普通话都唔识讲,你唔觉得你自己好可笑噶咩.

费事同你口舌之争,晒我口水...

狭窄得过你喺上海畀人洗脑洗到傻咗?

原帖由 mixtrance 於 2008-4-29 12:24 AM 發表 嘩,你好主观噢!你想搞广东粤语独立化?总要抵制普通话?   你唔好将你自己的不遇后的思想强加于别人思想.   普通话非常好,你眼光唔好甘狭窄啦.唉.     ...

原帖由 卢总 於 2008-4-29 02:06 發表 狭窄得过你喺上海畀人洗脑洗到傻咗?

有乜7本事啊你?点解唔去发表到广东省政府啊再唔系中央啊,静系识得系呢BBS度吠,以显示你几甘巴闭噶威风来维护广府噶广州话.你够胆咩啊?

3张几野忡系度发UP疯. 去稳南方电视台城市特搜啦发表啦...睇下人地肯唔肯接你呢种新闻.

以后中国出第二**类似式噶人物就有可能系你呢种人类似式人物啦.出晒位现代汉奸在加拿大噶平可夫.同你大同小异.

原帖由 外外星人 於 2008-4-29 12:33 AM 發表

[quote]原帖由 mixtrance 於 2008-4-29 12:24 AM 發表 嘩,你好主观噢!你想搞广东粤语独立化?总要抵制普通话?   你唔好将你自己的不遇后的思想强加于别人思想.   普通话非常好,你眼光唔好甘狭窄啦.唉.

普通话系你母语咩? [/quote]

奉「普通话」为「母语」嘅人连猪狗都不如!

http://general-lo.blogcn.com/diary,13922374.shtml

即如……

原帖由 mixtrance 於 2008-4-29 01:16 發表 唉 真系自欺欺人... 楼上的你真系可笑...   呢D唔系叫中意,作为新一代中国人连普通话都唔识讲,你唔觉得你自己好可笑噶咩.   费事同你口舌之争,晒我口水... ...

識講,直情 講得 好過 撈松 添!

你以爲 就 你 講得好?勿 在此度 「hoo yo」我啦

吠夠就 行開啦,越遠越好! 最好 去到 撈松界 嘞!
原帖由 mixtrance 於 2008-4-29 03:51 發表   有乜7本事啊你?点解唔去发表到广东省政府啊再唔系中央啊,静系识得系呢BBS度吠,以显示你几甘巴闭噶威风来维护广府噶广州话.你够胆咩啊?   3张几野忡系度发UP疯. 去稳南方电视台城市特搜啦发表啦...睇下 ...

畀人 強姦 多 o左,就係 不同凡響
路過呢度, 原來廣東d 大陸燦都幾搞笑嫁窩. 係咪因為你們以為自己有幾個錢就可以話人地普通話同胞為撈老/?? 喂, 咁不如你班廣東燦落來香港同我地鬥錢多啦..............有理由相信香港的有毒食物都是由廣東燦的工廠製做的........香港人呢期無咁禮貌也多是廣東移民導致................we should nuke guangdong as soon as possible!!
屌, 你地班能樣都on9 ga...............平時已經覺你班廣東燦樣衰, 原來除左樣衰仲係邪惡同低能的化身. 我同你班燦頭講, 香港人唔係廣東人. 咪以為有d香港人鄉下係廣東我地就係同類.  明唔明啊........唉, 同你地燦頭講太多都浪費本少爺時間

You, the son of bitch, you, the Fucking Mandarin Running Dog, damn to put on the fire on Cantonese, fire only burning you out. You, damn to disguise as a Hong Konger, but actually you're a dirty Lao Sung with your dirty mouth, you are not a Hong Konger, you cannot treat me !

馬鹿野郎をあなたは!

Haha, 我唔係香港人? 你條廣東燦頭真係on9, 你估個個香港人而嫁都好似你d 廣東佬咁自以為是以為自己好能勁嫁. 唔過眼先幫嘴ja 仲有你up 乜春you cannot treat me ar?? , on99 就咪能up 英文喇. 嘥氣, 意見唔岩你聽, rationalize I disguise as a HK citizen? 7
仲有又韓文 又日文 又英文, 你條大陸仔想點? 又唔能係勁

希望CCP早日對廣東發動核子攻擊111
反對廣東燦頭主義
支持中華全面統一