QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: ChunHoWong

[百家爭鳴] 我覺得要理性捍衛廣東文化

原帖由 覺醒 於 2007-11-18 10:10 發表     喺大陸, 被洗腦嘅人非常多, 為左粵文化復興大業, 我地要努力喚醒渠地. 我地要有耐心、有技巧、有堅韌不拔嘅精神, 動之以情、曉之以理. 要避免過分攻擊將渠地推向反面. ...

唔怕話畀你知,我響外邊啲兄弟,系響咩處境下同啲推普「精英」斗伽,舉兩個例子:我一個外省網友,對粵文化根本冇直接關係無直接情感,單純為咗我,佢響外邊同啲滿遺斗,但系又怕啲滿遺組織找佢麻煩,於是佢只好走去網吧上網,佢又要做嘢又要溝女,你估佢好得閑咩?點解佢都要噉做呀?

第二個,KV網友,佢一直唔敢響BBS發言,驚人家槍打出頭鳥,驚木秀於林,我響背後話佢「明珠暗投」,但系最後,佢都忍無可忍,佢話:媒體冇我哋嘅陣地,只有網絡重可以表達意見,就一定要堅守,於是佢大膽企出嚟,不遺餘力噉為捍衛粵文化同人搏火,要嘔心瀝血伽。

人哋響外邊系點樣知危而進,而樓主又系點樣響我哋背後放冷槍,佢今日可以因為同盧總意見不合來攻擊盧總,聽日,佢一樣可以因為同你有不同意見嚟攻擊你,所謂明槍易擋,暗箭難防,最怕就系嗰啲口口聲聲自稱系自己友嘅人,響你背後捅你一刀。借問聲我柳尋風,幾時自己聲稱过自己系咩地方人丫!

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-18 14:36 發表     日本又唔係中國,而且日本人更唔係中國人,又何來漢奸一說。

簡稱為「日本漢奸」。

原帖由 ChunHoWong 於 2007-11-15 09:31 發表 加入哩個論壇覺得好有意思,自己作為響外地嘅廣州人,覺得有個地方可以用自己的語言表達廣東人嘅思想,覺得好興奮。但系逛咗幾圈發覺有個非常嚴重嘅問題,我覺得更多系唔理性嘅發泄,甚至某啲版主,動不動就用「撈話」,動不動就 ...

雖然理性係應該,但係廣州已經水浸眼眉,我身邊d廣州親戚已經被撈化得睇無完膚,我個廣州培正中學畢業0既表弟仲同我講話"冇用0既0野應該要淘汰",佢簡直影衰晒d廣州人,如果你再理性落去,廣東肯定會全軍盡墨,到時你一定會好後悔.

原帖由 柳寻风 於 2007-11-18 20:00 發表   唔怕話畀你知,我響外邊啲兄弟,系響咩處境下同啲推普「精英」斗伽,舉兩個例子:我一個外省網友,對粵文化根本冇直接關係無直接情感,單純為咗我,佢響外邊同啲滿遺斗,但系又怕啲滿遺組織找佢麻煩,於是佢只好走去網吧上網, ...

佢已經被洗腦,好似我個廣州表弟咁.點講都救唔翻

我都識一班外省網友,有男又有女,雖然佢0地母語唔係粵語,但係佢地好努力咁護粵同推粵,佢地講粵語係有口音,又唔係咁流利,但係佢地都主動用粵語同我語音呀.好難得,

你講得好0岩,我唔去點名,某d人真係好鍾意玩籠裡雞,搞到我對"自己人"好失望.

我D网友都属"六南"语系嘅,人哋都有自己嘅母語要捍衛,所以,幫我手一齊捍衛粵語,人哋響前線廝殺,我哋嗰D自稱系「自已友」嘅人,不單止對粵文化受侵害受排擠不聞不問,重幫撈西講好話,督自已人背脊,是不可鄙,孰可鄙!

我口口聲聲話憎D撈西,其實系憎D撈文化嘅入侵,稀釋同排擠我哋粵文化,但系,就唔等於我無撈佬朋友。呢個,就系我嘅所謂「理性」。

衡量系咪自己友,唔系話識得講幾句粵語、或者睇佢出生響邊庶,而系睇下佢認唔認同我哋D文化,認同以及包容我哋D文化,就系自己友,唔認同唔包容我哋D文化,就算佢N十世系廣東人,都唔系自己友!

原帖由 柳寻风 於 2007-11-19 18:38 發表 我口口聲聲話憎D撈西,其實系憎D撈文化嘅入侵,稀釋同排擠我哋粵文化,但系,就唔等於我無撈佬朋友。呢個,就系我嘅所謂「理性」。   衡量系咪自己友,唔系話識得講幾句粵語、或者睇佢出生響邊庶,而系睇下佢認唔認同我哋D文 ...

無錯啦,睇見自己D文化受到打壓,想理性都幾難。。。。。。

有兩個人俾班惡狗圍住,阿戊好「理性」噉坐低同啲惡狗講道理,結果俾啲惡狗噍到渣都冇得剩。可悲嘅係,到死阿戊都唔搞唔清楚原嚟啲惡狗根本就係想食Q咗佢。

而阿乙就好清楚發生咗乜嘢事,擰轉身搏命咁走,重時不時轉身向啲惡狗掟幾舊石頭,又真係掟死咗幾只惡狗添。由于啲惡狗實在太多,阿乙最終都唔一定走得甩,但係阿乙就無愧于阿乙,阿乙係真正嘅阿乙。如果有更多嘅阿乙徛出嚟,阿乙就唔使死。

阿乙係邊個?

當然,啲惡狗梗係好想阿乙都「理性」啲啦。

真係好鬼佩服芬記啲講古藝術!

啲亞乙肯定會冇事嘅!實走得甩!

不過對班亞乙嚟講,手頭上冇架生,呢樣先係真正嘅問題嚟,齋掟幾舊石頭可以抌死幾多隻狗呢?係咪。

班亞乙若果有花生米,再加埋彈雞,曉囉尤飆煙嘅飛標,噉就有得撐喇!

原帖由 芬1012 於 2007-11-23 16:54 發表 有兩個人俾班惡狗圍住,阿戊好「理性」噉坐低同啲惡狗講道理,結果俾啲惡狗噍到渣都冇得剩。可悲嘅係,到死阿戊都唔搞唔清楚原嚟啲惡狗根本就係想食Q咗佢。   而阿乙就好清楚發生咗乜嘢事,擰轉身搏命咁走,重時不時轉身 ...

系啲惡狗講畀阿戊聽,啲狗系人類嘅好朋友....阿戊死蠢,信以為真,最後系點死都唔知.

冇錯嘞,相信呢個世上冇一種生物會理性噉俾人哋食嘅。

原帖由 ChunHoWong 於 2007-11-15 09:31 發表 加入哩個論壇覺得好有意思,自己作為響外地嘅廣州人,覺得有個地方可以用自己的語言表達廣東人嘅思想,覺得好興奮。但系逛咗幾圈發覺有個非常嚴重嘅問題,我覺得更多系唔理性嘅發泄,甚至某啲版主,動不動就用「撈話」,動不動就 ...

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=8807

极度反对粤语拉丁化啊!如果要将粤语的文字载体同普通话区分,我宁愿推行翻繁体字好过了,话推行拉丁化简直就是前门驱除虎,后门引狼.文化保护应该考虑到历史传承吧,我地粤语受的是古汉语影响就用汉字甚至古汉字就得啦,搞咩拉丁化,食饱饭无事做啊?