QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: ChunHoWong

[百家爭鳴] 我覺得要理性捍衛廣東文化

原帖由 barryshawn 於 2007-11-16 02:05 發表 唔好成日賴香港環境同廣州唔同,發揚粵語有困難。D外1省人來香港唔學粵語係好難揾工。因為粵語係香港官方語言,但0係美國唐人街,有d城市福建人幾乎多個廣東人,但係有唔少福建人都試講粵語,點解?無行政扞預? 普通話會鬥唔過粵 ...

大陸好多人自細畀人洗曬腦, 所以我地要更加努力喚醒民眾囖~

原帖由 ChunHoWong 於 2007-11-16 23:19 發表   得,道理講唔通就話言論自由,完全OK,我終于明哩個論壇嘅風氣了。   大家既然中意唔講道理,情緒發泄,就OK啦。

你真係「死牛一邊頸」,你啲「呼籲」好有強制性;言論自由係講道理,我啲道理放入四海而皆準.我有冇梗硬唔學「北方話」或者叫你唔好叫「鬼佬」啊?如果我而家「呼籲」你咁做,你唔聽我絕對唔會好似你咁「磨爛蓆」,梗硬要人點樣點樣.你可能覺得我「呼籲」冇道理,你唔會聽.同樣,人哋或者覺得你嘅「呼籲」冇道理,人哋先唔聽你講.或者你自己可能覺得你自己好有道理,咁有冇企喺人哋嗰度諗吓先??

不過,都係算喇,你都係「牛皮燈籠」嚟.如果你要喺呢度情緒發泄,冇問題!請注意你唔好惡意人身攻擊其他會員.如果你要走,亦冇人會挽留你.

仲有,你咁嘅待人處事態度,我祝你以後出嚟做嘢「前程錦綉」喇,細路!!

原帖由 walkman2k 於 2007-11-17 18:59 發表 你估錯嘞, 現實比你想象中殘酷得多

靠估呀?佢近得捞多,畀人洗咗脑就真啦.

佢中咗捞毒啦.

我最好笑楼主嗰句話:「......喺就拎啲切實可行,政府又接受得到嘅措施咯。」

鏗鏘有力、擲地有聲呀~~~ 夠膽話唔系中咗撈毒?我直頭懷疑佢嘅粵人身份添呀.

原帖由 barryshawn 於 2007-11-16 02:05 發表

唔好成日賴香港環境同廣州唔同,發揚粵語有困難。D外1省人來香港唔學粵語係好難揾工。因為粵語係香港官方語言,但0係美國唐人街,有d城市福建人幾乎多個廣東人,但係有唔少福建人都試講粵語,點解?無行政扞預? 普通話會鬥唔過粵語,唔係廣東人多,計埋留學生普通話人可能多過廣東人,因為唐人街廣東人比外省人團結,好堅持唐人街係粵語社區,D外省人要唐人街揾食,一定要學粵語。我覺得廣府區有人多二五仔,所以你0地都好難捍衛。

你嘅建議幾好, 但喺廣州好難實現. 我地睇下CCP全面圍剿粵語嘅手段啦:

一、教育
幼兒園禁止小朋友講粵語; 從小學開始全部系Mandarin教學, 無得教粵語; 課間禁止講粵語; 從小灌輸"Mandarin至尊"思想.

二、官
高官都唔識粵語, 仲要塞埋一大堆外省親戚喺關鍵部門, 焗住廣州人同渠地講Mandarin.

你諗下, 連粵劇院院長都可以唔識粵語, 仲有乜職位需要識粵語?

三、民
大量外來人口嚴重沖擊粵語. 而且D外來人亦系自細受洗腦教育、奉行文化霸權主義. 識得欣賞粵語嘅外來人好少.

四、宣傳
推普貶粵嘅宣傳遍及街道、傳媒、公交車等; Mandarin影視作品狂轟濫炸.

幾大殺招齊出, 再加埋台灣同海外Mandarin媒體做幫凶, 你話, 粵語點翻身?

原帖由 柳寻风 於 2007-11-18 01:16 發表 我最好笑楼主嗰句話:「......喺就拎啲切實可行,政府又接受得到嘅措施咯。」   鏗鏘有力、擲地有聲呀~~~ 夠膽話唔系中咗撈毒?我直頭懷疑佢嘅粵人身份添呀. ...

喺大陸, 被洗腦嘅人非常多, 為左粵文化復興大業, 我地要努力喚醒渠地. 我地要有耐心、有技巧、有堅韌不拔嘅精神, 動之以情、曉之以理. 要避免過分攻擊將渠地推向反面.

原帖由 覺醒 於 2007-11-18 10:10 發表     喺大陸, 被洗腦嘅人非常多, 為左粵文化復興大業, 我地要努力喚醒渠地. 我地要有耐心、有技巧、有堅韌不拔嘅精神, 動之以情、曉之以理. 要避免過分攻擊將渠地推向反面. ...

使乜咁麻煩!

乾脆擔正「粵人自決!粵地自立!」嘅旗號出嚟咪仲好鬼過!

正如某位粵協壇友所問嘅:「唔通矯枉需要過正?」

我嘅答覆就係:係!!!

與其遮遮掩掩,不如一針見血!

而咖有啲護粵派就係連自己嘅立場都未搵得準!既想護粵,但係又唔肯同「漢」「華」「中」之類劃清界線,徹底決裂!試問噉又點去說服嗰啲畀撈洗咗腦嘅人吖?仲分分鍾可能畀人大返轉頭添!

至於會唔會因為妳嘅「過分」而將佢哋推去撈嗰樹?噉妳又真係多慮啲啵!呢啲粵左親撈奴才派一早就係撈嘅鷹犬,又點會咁易策反到?我哋現時要爭取嘅係粵人當中嘅中間遊離群體,一但呢啲中間派出現集體右轉,噉我哋粵右先至會對粵左構成壓倒性多數!只有噉,我哋粵民國,我哋粵民族,我哋粵文化嘅復興大業先至有一個堅實嘅民意根基!!!

支持拉丁化, 反對取消漢字

粵人唔一定要去認'中華正統', 但亦冇必要將'中華正統'拱手讓畀北方人. 粵語使用漢字系天經地義, 比Mandarin使用漢字嘅理由更充足.

粵語使用漢字系不可剝奪嘅權利. 自動放棄漢字使用權系粵奸行為! 既然胡化嘅Mandarin都可以用漢字, 更加接近古漢語嘅粵語點解唔可以用漢字?

英國、美國、加拿大等都系獨立嘅國家, 但渠地都用英語.

漢字系神聖嘅文字, 中華文化系珍寶, 漢字嘅粵語發音系珍貴嘅遺產, 我地應該理直氣壯咁繼承.

原帖由 canton_rights 於 2007-11-18 11:00 發表 粵人唔一定要去認'中華正統', 但亦冇必要將'中華正統'拱手讓畀北方人. 粵語使用漢字系天經地義, 比Mandarin使用漢字嘅理由更充足. 粵語使用漢字系不可剝奪嘅權利. 既然胡化嘅Mandarin都可以用漢字, 更加接近古漢語嘅 ...

乜我有話過粵文唔可以用方塊字系統做載體咩???

我淨係講過要同「漢」「華」「中」之類劃清界線!徹底決裂!!!

日本仔咪一樣用緊方塊字,試問佢同啲撈又係咪一路呢?

我哋粵民族確實係有古華夏人血統,但係妳唔好唔記得,我哋粵民族嘅血裡頭同樣有著同古華夏人同樣比例嘅古南越人血統!

我哋粵民族係一個混血嘅種族,我哋可以兩邊同時承繼,不過我哋亦都保有放棄某一方而進行單邊承繼嘅權利!

假如形勢話畀我哋知,我哋再同「漢」「華」「中」糾葛不清嘅話,極有可能招至滅族嘅悲慘苦果,噉我哋又點解唔可以毅然拋棄華統承繼而選擇越統承繼呢???係咪一定要等到見到棺材先至識喊呢?!!

拉丁粵文同華字粵文一樣,都係粵語書面文字嘅一種載體嚟啫,嗰啲文字系統嘅變更會導致一種文明滅亡嘅講法簡直就係謬論嚟!至於選擇邊一種或者係兩種都選擇,噉要視乎日後形勢發展嚟定,假如拉丁粵文有利於更好,旗幟更鮮明噉傳承我哋嘅粵文明,噉放棄華字粵文體系又有乜唔可以呢?

粵語嘅發音本來就對應漢字, 放棄漢字就系放棄左一半粵文化, 系粵奸行為!

撈佬從語音來消滅粵語, 粵奸從文字來消滅粵語, 異曲同工!

原帖由 canton_rights 於 2007-11-18 12:29 發表 粵語嘅發音本來就對應漢字, 放棄漢字就系放棄左一半粵文化, 系粵奸行為!

妳噉講法噉日本咪冚國都係「漢奸」???

仲有,妳若果唔係好明咩叫做真正嘅粵奸之前,唔該妳咪係唔係都跟我口水尾!

嗰啲親撈媚撈要將粵民粵地全盤撈化奴化,要置粵民粵地於滅種死地嘅粵面撈心「人」,先至係粵奸!

放棄「漢字」就係放棄粵文化?仲要淨放棄一半添?妳啲咁騎呢嘅結論我真係唔知妳點踱出嚟嘅?妳先頭先話過支持粵文拉丁化,而咖一個屈尾十又話放棄「漢字」就係「奸」,噉妳係咪準備「奸」一半先呢?

我一早經已斷明,嗰啲文字系統嘅變更會導致一種文明滅亡嘅講法簡直就係謬論嚟!我唔志在再喺度帖多次!

-------------------------------------------------------------------------------------

喺現時呢個世界上高,成功轉換文字系統嘅國家同民族比比皆是喇!尤其係喺近代,成功嘅個案簡直多不勝數!越南,韓國,朝鮮,土耳其,蒙古,印尼,馬來西亞,前蘇聯嘅加盟共和國,克羅地亞,斯洛文尼亞......唔通妳冇眼睇嘅咩?定係選擇性失明吖?

首先要講嘅係我哋大粵嘅近親兼近鄰越南,喺毅然拋棄咗方塊字之後,越南嘅拉丁字本土文學成長迅猛,隨著大批自主自立意識濃厚嘅拉丁字文學作品現世,使到廣大越南民眾逐漸咗擺脫千年嚟籠罩喺佢哋頭上嘅中國文化殖民陰影!拉丁字並冇使到越南本土文化滅亡,相反,越南本土文化喺新嘅文字載體上高,得到咗更鮮明,更有效率嘅傳承!

現時,世界各地遍佈越南僑埠,呢啲越南埠同我哋粵民族嘅「唐人街」地位等同,西人絕對唔會混淆佢哋,從呢個側面,足可見越南自主化嘅成功!希望喺不久嘅將來,我哋粵民族廣佈喺世界嘅「唐人街」,亦都好似啲越南埠噉,正式正名為粵人街!

至於跟著要講嘅韓國,我諗噏多都尋,睇下而咖韓劇喺撈國嘅熱播,就知道到底係邊個影響邊個,呢啲韓劇無一例外噉喺有意無意間向一眾撈國人炫耀佢哋自己獨創嘅韓文字!

好似以上噉嘅例子仲有好多,土耳其,蒙古,印尼,馬來西亞......

所謂轉換文字系統會導致一種文明衰亡嘅論調係好荒謬嘅!現時有唔少粵人口口聲聲話要國際化,話要有國際視野,以為學識兩句英文就係「國際化」。之但係睇番佢哋嘅思維方式,卻依然停留喺「中國」嘅框框之內,諗啲嘢從嚟都係本著「中國」呢個低視角去睇嘅,佢哋從嚟都冇,亦都唔曉再企高一啲,用「遠東」,「西太平洋」,「亞洲」,乃至全球嘅視野去睇事物,喺更大嘅範圍之內去相互對比事物,參詳事物!

ChunHoWong 話渠讀緊書, 咁就唔出奇嘞. 大陸D學校系洗腦基地.

原帖由 999 於 2007-11-18 12:49 發表    放棄「漢字」就係放棄粵文化?仲要淨放棄一半添?妳啲咁騎呢嘅結論我真係唔知妳點踱出嚟嘅?妳先頭先話過支持粵文拉丁化,而咖一個屈尾十又話放棄「漢字」就係「奸」,噉妳係咪準備「奸」一半先呢?

漢字唔單止系載體, 漢字同語音都系粵語(Cantonese Language)嘅組成部分, 所以放棄漢字就系謀殺粵語! 主張放棄漢字嘅就系粵奸!

如果照你嘅邏輯, 漢字只系載體可以放棄, 咁粵音都只系載體都可以放棄啦! 咁粵語就無得剩啦!

我地要警惕以各種藉口來謀殺粵文化嘅企圖.

原帖由 canton_rights 於 2007-11-18 13:45 發表     漢字唔單止系載體, 漢字同語音都系粵語(Cantonese Language)嘅組成部分, 所以放棄漢字就系謀殺粵語! 主張放棄漢字嘅就系粵奸! 如果照你嘅邏輯, 漢字只系載體可以放棄, 咁粵音都只系載體都可以放棄啦 ...

噉妳又做乜鳩話要支持粵文拉丁化吖???

粵文拉丁化同華字粵文本嚟就係對立嘅兩條路!我諗妳一早知咖?!!

妳噉噏法妳係咪話緊妳自己係粵奸先???

呢個世界有大把弱勢語言根本就冇書面文字!人哋咪一撚樣傳承咗幾千幾萬年!我哋粵語作為強勢嘅大語種,即使係廢漢書面文字!亦都絕對唔會滅亡!話唔定仲會帶嚟意想唔到嘅新生天添!

唔該妳去擘大隻屄眼睇下韓越成功嘅先例先喇!

日本又唔係中國,而且日本人更唔係中國人,又何來漢奸一說。

原帖由 999 於 2007-11-18 14:09 發表   噉妳又做乜鳩話要支持粵文拉丁化吖???   粵文拉丁化同華字粵文本嚟就係對立嘅兩條路!我諗妳一早知咖?!!   妳噉噏法妳係咪話緊妳自己係粵奸先???         呢個世界有大把弱勢語言根本 ...

拉丁化唔等於取消自己本身嘅文字. 日語、梵語都有拉丁化, 但渠地本身嘅文字仍然保留.

粵語比撈話更有資格使用漢字!

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-18 14:36 發表     日本又唔係中國,而且日本人更唔係中國人,又何來漢奸一說。

日本人好重視日語, 好積極咁利用一切機會來推廣日語, 呢樣值得我地學習.

原帖由 canton_rights 於 2007-11-18 14:43 發表     拉丁化唔等於取消自己本身嘅文字. 日語、梵語都有拉丁化, 但渠地本身嘅文字仍然保留. 粵語比撈話更有資格使用漢字!

我有話過要殺方塊字咩?

我淨係話過係形勢唔允許我哋再用華字粵文嗰陣就要毫不猶豫噉果斷轉呔!

方塊字並唔係粵文唯一可資選擇嘅載體!拉丁字母同樣係一個好好嘅選擇!

現時粵文最好兩隻腳行路,粵文拉丁化嘅嘗試越早開展越好!

原帖由 覺醒 於 2007-11-18 10:10 發表     喺大陸, 被洗腦嘅人非常多, 為左粵文化復興大業, 我地要努力喚醒渠地. 我地要有耐心、有技巧、有堅韌不拔嘅精神, 動之以情、曉之以理. 要避免過分攻擊將渠地推向反面. ...

首先,我好多謝你嘅勸喻,亦都好欽佩你嘅為人,不過,網絡虛幻,唔可以單憑佢識講幾句粵語,就可以認定佢就系粵人身份,再者「廣州人係圖盧茲」網友嘅態度夠好未?一樣咩系無用?

其次,我申明我嘅態度:樓主如果超過18歲,就應該為自己嘅言行負責。如果佢認為自己嘅理據過硬,好應該堅持到底,出嚟直面不同意見;如果佢認為網友嘅發言在情在理,佢好應該反省自己,出嚟表明反思態度。如果教而不善,呢種人,醫翻都哂藥費。

理由:佢如果一定要堅持已見,我唔打「死」佢,對唔住我響外邊、真刀真槍、用條命同推普「精英」搏火嗰班兄弟。關鍵系睇樓主嘅態度。