QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8572|回復: 38

[其它] 係粵語文化入邊我哋應該點睇普通話?

首先,我要講嘅係我好鍾意粵協嘅論壇。因為我好鍾意粵語,我諗好多人都同我一樣。
鍾意粵語係件好事,不過,我哋應該點睇普通話?有冇必要“抵制”普通話?

可能有好多人覺得繁體字靚多啲,但係我哋必須承認簡體字要比繁體字書寫方便,所以平常我哋係唔可以
离开普通話啩。

重有,係論壇入邊唔應該出現一啲好似“抵制普通話”嘅詞句,因為噉樣可能會引起部分人嘅不滿,甚至
會影響論壇嘅發展。

呢啲係我個人嘅少少睇法,唔知大家點睇?

粵語 = 正音唐語。

普通話 = 懶音唐語。

普通話 = 通渠佬專用語。

粵語 = 古代中國共同語。

粵語 = 正音正語。

普通話 = 胡言亂語。

睇见楼主0敢讲,证明我0地捍卫粤语真系任重而道远........

写鸡肠重快过'"简笔字"呀,0敢系咪支持中文拉丁化吖?

另外楼主认为论坛要点样支持普通话,先有得"发展",可唔可以讲具体D?楼主一D都唔担心粤语响强权压制之下消亡,反而担心抵制普通话会引起"一部分人不满",咩心态呀?

原帖由 arcar 於 2007-9-23 12:49 發表 首先,我要講嘅係我好鍾意粵協嘅論壇。因為我好鍾意粵語,我諗好多人都同我一樣。鍾意粵語係件好事,不過,我哋應該點睇普通話?有冇必要“抵制”普通話?可能有好多人覺得繁體字靚多啲,但係我哋必須承認簡體字要比繁體字書寫方 ...

有病!一陣又話鍾意粵語,一陣又話唔好抵製撈話,語無論次!

至於用簡體撈字嚟寫粵文,喺粵協裡頭有大把友,盧生就係撈字粵文嘅翹楚!

妳得閒去睇下喇!

原帖由 柳寻风 於 2007-9-23 21:37 發表 睇见楼主0敢讲,证明我0地捍卫粤语真系任重而道远........   写鸡肠重快过'"简笔字"呀,0敢系咪支持中文拉丁化吖?   另外楼主认为论坛要点样支持普通话,先有得"发展",可唔可以讲具体D?楼主一D都唔担心粤语 ...

拉丁化的確係粵語 / 粵文往後發展嘅一條可供選擇嘅途徑,越南就係一個好成功嘅例子,臺灣本地薑所倡導嘅臺文,就係一種以拉丁化越南文為藍本嘅雞腸文。

我對拉丁化粵文呢樣嘢並唔排斥,不過粵文最好有正體華字嘅版本,拉丁化版本作為佢嘅替補方案。

佢係咩心態,奴才心態囉!粵協裡頭唔少喇。

我梗系知道条娘丙咩心态啦,不过人哋新嚟,嫩口,费事丙亲佢!

你哋啲回覆使唔使踩到人哋咁盡啊??

咁樣好打擊人哋嘅積極性!!

人哋祇不過係睇下各位嘅意思啫!

楼主,对唔住呀.

正如我哋抵制普通话,唔等于我哋唔识讲普通话一样,系心态嘅问题.....而我哋只不过系无办法理解你嘅心态,正如你都理解唔到我哋嘅心态一样......

(我成日都好讨厌啲撈佬,簡直討厭到將近去到KKK嘅地步,但系事實上我又有好多撈佬朋友,做人真系矛盾喇 )

楼主呀,南宁响十年前开始被人去粤化...十年后,果度粤文化几近消亡,究其原因,系咪好似你噉嘅心态嘅人太多呢?

(想闹人喇我)

盧總話過,“抵制普通話”唔係抵制普通話呢種語言,而係抵制推廣普通話呢種制度~

原帖由 柳寻风 於 2007-9-24 08:52 發表  楼主,对唔住呀.   正如我哋抵制普通话,唔等于我哋唔识讲普通话一样,系心态嘅问题.....而我哋只不过系无办法理解你嘅心态,正如你都理解唔到我哋嘅心态一样......   (我成日都好讨厌啲撈佬,簡直討厭到將近 ...

既然都講得出最後一句,都已經足以否定晒你自己的說服力啦~

你鍾意滿口“我優人劣”冇所謂,有證據就不妨搬出來教育下愚民嘛,否則一切純屬老點

柳尋風好老實,佢好老實噉將佢心裡頭所諗所疑惑所不滿嘅嘢統統倒晒出嚟,唔怕畀人質疑唔怕畀人窒唔怕畀人恥笑,稱得上係光明磊落,係好同志嚟!

至於佢老點唔老點,我諗係佢一時未嚟得切回應啫。

至於佢點“我優人劣”法? 我又真係唔點覺啵。

畀人質疑:用错字了,应系被人質疑.

畀:是指把某些物品交付于人或托伏于某人之意.

版主話:可能有好多人覺得繁體字靚多啲,但係我哋必須承認簡體字要比繁體字書寫方便,所以平常我哋係唔可以离开普通話啩。

台灣寫正體中文字,講普通話(國語);香港寫正體中文字,講廣東話。寫簡體字同講普通話好似係兩件事喎。
如果文字只求書寫方便,不如大家都轉用拼音字,唔好再用方塊字,更方便。

原帖由 羊城惜花人 於 2007-9-29 08:07 PM 發表 盧總話過,“抵制普通話”唔係抵制普通話呢種語言,而係抵制推廣普通話呢種制度~
我有讲过话抵制普通话呢种制度咩?

其实你不懂卢总·抵制普通话

http://general-lo.blogcn.com/diary,2223922.shtml

原帖由 月影 於 2007-9-30 21:26 發表 既然都講得出最後一句,都已經足以否定晒你自己的說服力啦~你鍾意滿口“我優人劣”冇所謂,有證據就不妨搬出來教育下愚民嘛,否則一切純屬老點 ...

咩咩"我优人劣"呀~~我几时"满口"呀.

系有证据呀,不过教育愚民呢挺嘢,几时轮到我呀,闹吓佢、鬧完拍下個PP走人得唔得丫,等到我真系攞證據果時,樓主都走咗去九條街囉,重得閑企響度畀你教育喇喎。

讲母语(或者自由选择自己母语)系基本人权之一,符合联合国人权公约条款所约定,基本上同语种优劣无关...而在当下,某D打压地方文化之心路人皆见,就系唔知点解楼主好似一啲都睇唔到,反而担心普通话无办法推广噉,真不可思议。我顺手攞YES网友一番话,放响呢度,我觉得佢呢番说话好中肯:

现时普通话的推广对各地方言存在着一定的压制。

1。普通话业已在课堂上广泛使用,但粤语,哪怕作为选修课,却至今未能进入课堂,这对粤语的传承与发展难免构成一定的阻碍。

2。如广州芳村小学,广铁二小之流,设立推普员,禁止学生在下课期间使用粤语进行交流。

3。广州的各大政府机构,以及某些公共服务领域,逐渐普化,而排挤粤语,如今年三月,广州地铁便一度取消粤语报站。

4。诸如“写规范字,说普通话,做文明人”此等明显带歧视性的宣传用语能堂而皇之登上各大BANNER,而保护母语的诉求却缺乏表达的渠道。

5。根据《文字法》现时媒体使用方言作为播报用语的权利乃掌握在国务院下辖的广电局手中,而并非在民众手上(普语频道的开播却不受限制,不用审批),广东现今虽然还有几个为数不多的“死剩种”粤语频道,但明天呢?

6。某些公司禁止员工在私下使用方言交流,此等做法有违平权原则,且在美国早已立法禁止。

不反对推广普通话,能有一种促进交流的语言也是必须的,广东人也很实在,只要能“搵食”,不理你是普通话也好,火星语都好,甚至是鬼话,都会主动去学习。使用及发展、传承母语的天赋人权是要维护的,公平公正的普世价值也是要坚持的。

原帖由 柳寻风 於 2007-10-3 10:32 發表 咩咩"我优人劣"呀~~我几时"满口"呀.   系有证据呀,不过教育愚民呢挺嘢,几时轮到我呀,闹吓佢、鬧完拍下個PP走人得唔得丫,等到我真系攞證據果時,樓主都走咗去九條街囉,重得閑企響度畀你教育喇喎。 ...

教育愚民要有捨我其誰嘅精神, 平時準備好資料, 一見到愚民就即刻攞出來.

喚醒同胞, 人人有責!

原帖由 arcar 於 2007-9-23 12:49 PM 發表 .

有冇必要“抵制”普通話?

重有,係論壇入邊唔應該出現一啲好似“抵制普通話”嘅詞句,因為噉樣可能會引起部分人嘅不滿,甚至會影響論壇嘅發展。

呢啲係我個人嘅少少睇法,唔知大家點睇?

“写规范字,讲普通话,做文明人”呢类口号、标语唔系可能,而系已经引起好多人嘅不满,并且会影响中国嘅发展,唔知你又点睇呢?

我会继续抵制普通话”!