QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: libran

[其它] 廣東話是唐朝的國語

搞边科?整咁多英文字母想说明乜嘢?
冇嘢,有人想講血統,我咪同佢講血統囉。
始終都係要靠大家自律,唔好搞咁多是非。唔係,大家入嚟個論壇都只係見到無謂爭吵,就唔會再嚟喇。
呢個版以前不嬲都係任何人都可以修改任何人嘅言論,以前Wai都被Leon-Jeng修改過,同等級無關~

肯定系讲过啲唔等使嘅嘢啦!

又唔见有人立乱修改我啲嘢!

因為你講嘅嘢就冇攻擊廣東人同廣東話嘅言論啊嘛,否則,都係要改返你講嘅嘢嘅。
leon_jeng, 請尊重其他人留言!!
唔希望你再未經我許可下,私自修改我啲留言!!!
如你發出帶有攻擊嘅言論,噉就唔駛尊重你呢。
leon_jeng,請問我講咗邊句帶有攻擊言論?
你嘅尊重,對我冇乜意義。但係你私自修改我
嘅留言,就係對我同其他人嘅侮辱。
你冇攻擊就好啦.

太平天國《討滿清詔》:

夫中國有中國之形像,今滿洲悉令削髮,拖一長尾於後,是使中國之人變為禽犬也。

中國有中國之衣冠,今滿洲另置頂戴,胡衣猴冠,壞先代之服冕,是使中國之人忘其根本也。

中國有中國之人倫,前偽妖康熙,暗令韃子一人管十家,婬亂中國之女子,是欲中國之人盡為胡種也。

中國有中國之配偶,今滿洲妖魔,悉收中國之美姬,為奴為妾,三千粉黛,皆為羯狗所污;百萬紅顏,竟與騷狐同寢,言之慟心,談之污舌,是盡中國之女子而玷辱之也。

中國有中國之制度,今滿洲造為妖魔條律,使我中國之人無能脫其網羅,無所措其手足,是盡中國之男兒而脅制之也。

中國有中國之語言,今滿洲造為京腔,更中國音,是欲以胡言胡語惑中國也。

[此帖子已經被作者於2007-9-5 11:37:27編輯過]

原帖由 cantonian 於 2007-9-5 19:33 發表 太平天國《討滿清詔》:夫中國有中國之形像,今滿洲悉令削髮,拖一長尾於後,是使中國之人變為禽犬也。中國有中國之衣冠,今滿洲另置頂戴,胡衣猴冠,壞先代之服冕,是使中國之人忘其根本也。中國有中國之人倫,前偽妖康熙,暗令韃子 ...

胡人入主將胡語稱為“漢語”嚟迷惑漢人,呢啲唔單止係廣府人(講粵語系)撞到衰運,就連福佬人(講閩語系)、江浙人(講吳語系)、豫章人(講贛語系)、客家人(講客家語系)、涯佬人(講涯語系)都係行衰運嘅。

算罷喇!而咖仲爭乜正統吖?!!理念OUT唔OUT啲吖! 冚撈國撈佔八成,粵閩臺先佔兩成人,就算畀妳爭贏又點?啲撈一人一票都輕易剖咗妳喇! 啲撈而咖係挾“華”自重,而且國際社會現實功利到屄噉,對撈呢種態勢普遍持默認態度。 我哋粵人如果想要有運行,想得到多啲國際輿論嘅同情支持同理解,噉就要行出撈呢個“華”圈套,光明正大旗幟高舉噉宣稱自己係越人嘅後裔!至少係越人嘅母系後裔! 前邊嗰隻鵪鶉又喺度亂噏嘢,靠嗰兩個詞偶然巧合就話咩粵同晉撈有嗱能,如果按照佢噉講法,世界上所有嘅語言都係親戚嚟添! 先秦嘅秦語同先秦嘅古南越語冇任何直接關連!佢哋之間有關連係因為囂佗率五十萬秦兵入粵開基,而係呢五十萬秦兵裡頭,至少有四十七萬娶咗當地嘅越女為妻!進而誕下最初粵民族嘅第二代!假如呢班秦兵當年唔娶越女,噉我哋粵民族一早就絕咗後,仲會有而咖咩?!!! 由一開始誕生之日起,我哋粵民族就係一個華人同越人混血種族!喺我哋粵民族裡頭,至少有一半越人嘅血統,呢個係不容置疑嘅事實!呢點喺現代體質人類學同分子人類學裡頭,經已有明確定論! 順便講埋,當年入粵嘅係秦朝士兵,而唔係七國時代嘅秦國士兵。秦朝士兵極有可能嚟自關東六國而唔係齋嚟自秦國,所以當年入粵秦朝士兵所帶嚟嘅華語,唔一定係齋秦國語,而可能係關東六國同秦國嘅混合語! 先秦關東六國同秦國嘅混合語再加埋先秦時代嘅古南越語,撈撈埋埋,炒埋一碟就係最初粵語嘅雛形,而粵民族最初嘅血統構成,亦大致由呢幾個因子組成。

《全唐诗》卷八百七十

卷870_27 【戏妻族语不正】胡曾

呼十却为石,唤针将作真。忽然云雨至,总道是天因。

哈哈~大家覺得像不像普通話呢?

《全唐詩》卷八百七十

卷870_27 【戏妻族语不正】胡曾

『呼十却为石,唤针将作真。忽然云雨至,总道是天因。』

大家觉得系米笑紧普通话呢 ??这是唐代的《全唐诗》哦!呵呵!

石字:【唐韵】【集韵】【正韵】常只切【韵会】常亦切,:音硕。fficeffice" />

十字:【唐韵】【韵会】是执切【集韵】寔入切【正韵】寔执切,:音拾。

按韵书里,古时的十音和粤语有点不同,口是有点张的,不是合上的读音.但绝不是而家普语的发音.

针字:【广韵】之林切【集韵】【正韵】诸深切,:音斟。

真字: 【唐韵】侧邻切【集韵】【韵会】【正韵】之人切,:轸平声

针和真,在粤语里,针是口闭上的发音,韵书一样.真的发音也是和韵书一样.两字的声调相同.

原帖由 keepergz 於 2007-9-18 08:44 發表 石字:【唐韵】【集韵】【正韵】常只切【韵会】常亦切,:音硕。  十字:【唐韵】【韵会】是执切【集韵】寔入切【正韵】寔执切,:音拾。   按韵书里,古时的十音和粤语有点不同,口是有点张的,不是合上的读音.但绝不 ...

粵語比普語更接近唐音,奈何現在卻被普語來正我們的音,嗚呼哀哉!

該詩絕。
不然嘅話海外廣東人就唔會稱“廣東話”係“唐話”啦。