QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10998|回復: 37

[其它] 廣東話是唐朝的國語

唔好搞族群分化!!

[此帖子已經被作者於2007-8-29 17:14:24編輯過]
唔係我,我嘅言論俾人修改咗啫。

哇,咁犀利!leon_jeng可以修改其他人嘅言论!

大家发多啲帖,争取做小飞侠啊![em01][em01][em01]

就係提防客家人入嚟發出恥辱廣東人嘅言論。
請問點解容許修改別人留言?

版主系有权修改、关闭、解锁、删除自己所管理嘅版内嘅发言嘅。

至于点解小飞侠都可以就……不得而知嘞。

我同你咁高咁大,爾個問題唔好問我。

論壇設置錯誤,已經修復,衹有論壇版主或以上先有權修改他人言論。

睇下我哋嘅办事效率几高!

睇下我哋嘅管理员几好--知错必改,重要勇于承认错误嗰下得人钟意吖嘛!

请大家继续支持我哋,发现问题要第一时间通知我哋纠正!

客家話、廣東話是唐朝的國語。閩南話、福建話是宋代的國語。我們現在的國語是北方話,這是推翻滿清以後,大概民國十三年時國會定的

--摘自《南懷瑾先生演講錄》:
http://qnjz.dzwww.com/xwzx/200608/t20060825_1720209.htm

清代學者陳澧: 粵語乃隋唐時中原之音

廣州音說①

廣州方音合於隋唐韻書切語,為他方所不及者,約有數端。餘廣州人也,請略言之。

切語古法:上一字定清濁而不論四聲,下一字定四聲而不論清濁。若不能分上去入之清濁,則遇切語上一字上去入聲者,不知其為清音為濁音矣。(如:東,德紅切,不知德字清音,必疑德紅切未善矣。魚,語居切,不知語字濁音,必疑語居切未善矣。自明以來,韻書多改古切語者,以此故也。)廣音四聲皆分清濁,故讀古書切語瞭然無疑也。餘考古韻書切語有年,而知廣州方音之善,故特舉而論之,非自私其鄉也。他方之人,宦游廣州者甚多,能為廣州語者亦不少,試取古韻書切語核之,則知餘言之不謬也。朱子②云:「四方聲音多訛,卻是廣中人說得聲音尚好。」此論自朱子發之,又非餘今日之創論也。至廣中人聲音之所以善者,蓋千餘年來,中原之人徙居廣中,今之廣音實隋唐時中原之音,故以隋唐韻書切語核之而密合如此也。請以質之海內審音者。

①選自陳澧《東塾集》卷一。陳澧(1810-1882),字蘭甫,廣東番禺人。清代著名經學家、音韻學家。

②[朱子]指朱熹。引文見《朱子語類》卷一百三十八。

隋唐時期的官話是洛陽音。可見若是隋唐國語,必為洛陽音。

洛陽地處河南,緊靠黃河,北鄰山西省。

[此帖子已經被作者於2007-8-26 13:45:32編輯過]
哈哈哈!南怀瑾先生嘅贡献真系非凡!
以下是引用libran在2007-8-26 10:10:19的發言:

客家話、廣東話是唐朝的國語。閩南話、福建話是宋代的國語。我們現在的國語是北方話,這是推翻滿清以後,大概民國十三年時國會定的

--摘自《南懷瑾先生演講錄》:
http://qnjz.dzwww.com/xwzx/200608/t20060825_1720209.htm

樓主,閩南話同福建話唔係一樣咩?海外華人所講嘅“福建話”即係“閩南話”嚟嘅,“福建話”同“閩南話”都係一樣嘅概念。

聽講閩語都有好多種, 相互間差異好大噃~

閩北同閩南相差好遠,唔好話我話啊,其實閩北同閩南完全可以講係唔同種。

其實,我唔係好贊成呢啲推說囉~我愛粵語,但我唔會亂咁啽嚟捧佢,我只敢講粵語係比較接近古漢語嘅方言,但我絕對反對啲人喺兩者之間劃上等號~

我覺得應該從佢嘅形成時間嚟推算,一種語言形成之後,基本上唔會點變,粵語係秦朝時期趙陀帶來嘅秦音加原本當地嘅越音混合而成,所以我覺得係近秦漢音~

而啲人話客家話係古漢語就更加荒謬,客家人係元朝時從蒙古一帶遷落嚟嘅,客家話可以話係啲蒙古人想學粵語,又學得唔似而產生~我老母係客家人,佢都承認自己有蒙古血統~

隨住時間嘅變遷,而加嘅粵語同以前嘅粵語有差別係一定格喇.不過至少都有保留個精髓阿嘛.

不過,保留同守護,推廣粵語文化,係我哋嘅責任,都係我哋嘅職責.咁樣先係一個廣州人要做嘅嘢阿嘛.

客家人嘅血統係好雜嘅,我諗客家人唔會係漢人南下,而係廣東少數民族長期同漢族廣東人多接觸所以佢哋嘅語言既保留本民族嘅語音又受到廣東話嘅影響而產生咗而家嘅客家話。客家人因為長期被漢族廣東人歧視所以佢哋就以牙還牙之計自認漢族嘅嫡裔來對抗漢族廣東人,呢個對頭嘅策略實在周到,使到漢族廣東人措手不及嚟應付,最終都承認咗客家人同樣都好似自己係漢族。

大家都係廣東人。

[此帖子已經被作者於2007-8-30 17:16:07編輯過]