QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Wai

[八卦時聞籮] [轉貼]未來五年廣州怎樣 一個中軸一條走廊

以下是引用羊城惜花人在2007-8-25 21:09:56的發言:

白雲國際會議中心嗰種紅,唔係鮮紅,而係有啲似紅木嗰種紅,你話似唔似棺材嘅顏色,另外,喺我個角度睇佢係長方體,唔係不規則圖形

我無謂同你拗。觀點唔同。

淨係講明一點,珠江新城嗰啲唔係政府工程。

你可以問吓有幾多個廣州人覺得嗰幾副棺材係起得好嘅~
以下是引用羊城惜花人在2007-8-25 20:43:56的發言:

好似“白雲國際會議中心”嗰啲起到成副棺材噉嘅建築咪叫肉酸囉~

真係唔明點解你成日喺度讚揚呢啲浪費納稅人錢嘅政績工程~

睇嚟論壇貢剷檔除咗殺人王之外,有第二個人陪佢囉~

衰在连杀人王都唔嚟撑佢嗰下衰呢!

摆明就系浪费纳税人金钱、破坏环境嘅政绩工程,重要死撑话唔系!真系有问题!

以下是引用Wai在2007-8-25 20:59:49的發言:

講明一點,我冇讚揚政績工程。

我係講緊珠江新城嘅發展。

你話好似 白雲機場會議中心,請問重有邊啲建築喺廣州係噉呢?

請問新嘅發展項目係唔係好似 你講嘅 白雲機場國際會議中心 這樣呢?

我本人幾鍾意 國際會議中心,請問有 嗰樣嘢 會有 紅色唔規則嘅圖形咩?

點浪費錢呢?嗰啲係發展商項目,我諗我而家先知 廣州富力集團係國有?佢哋係發展商。唔係用你講嘅 政職 工程。佢哋係Developer,唔係Govern。

每個人都有自己立場,第日會點,有眼睇嘅各位。

講多次,國際會議中心,唔係你形容成咁。講嘢中肯啲。

我亦冇話廣州全部建築係好嘢。我喺呢度只係睇出最近嘅發展項目係好嘅發展,講佢哋有國際視野。而且,佢哋唔係政府工程,只可惜,被人講係政藉,佢哋係發展商,就好似 新鴻基 都有發展項目。

你识咩叫做“规划”咩?!你知咩叫做“官商勾结”咩?!

个烂鬼电视塔唔系政绩工程系咩工程啊?!

富力集团唔系国有就唔可以搞政绩工程咩?富力集团喺广州做咗几多衰嘢你知咩?!

以下是引用Wai在2007-8-25 21:13:05的發言:

我無謂同你拗。觀點唔同。

淨係講明一點,珠江新城嗰啲唔係政府工程。

你够人讲咩?

根本你啲所谓观点都系错嘅!你啲所谓论点、论据都系薄弱到唔恨嘅!

珠江新城嗰啲唔系政府工程系咩工程?边个地产商敢喺嗰庶起个烂鬼垃圾电视塔?!

以下是引用羊城惜花人在2007-8-25 14:35:02的發言:

而家啲新建築,有幾多會睇你啲風水,起到肉肉酸酸噉,中國真係冇晒建築設計嘅人才?

撈國梗係冇!去搵歐美啲城市規劃師喇!

不過話時話,有得起幸福過冇得起,好似喺撈國內陸,啲撈連兩餐都搞唔掂,笛晒落嚟大粵,同我哋粵人爭飯食。

而咖嘅問題係用啲錢點起法啫,老實講,喺太平時勢,一個城市冇可能唔向外拓展,城市化係世界性嘅潮流。若果起啲嘢都話浪費資源,都話唔環保嘅話,噉呢個社會呢個城市就冇進步咖喇!講到環保,其實人類喺石器時代嗰陣地球先至係最環保嘅!

至於建築嘅式樣,各人各有喜好,不過齋睇效果圖東西兩塔式樣好似木櫝啲,成碌大杉噉,海心沙對面海嘅觀光塔就好睇啲,似支火炬。

原帖由 卢总 於 2007-8-25 18:25 發表 所谓「新城市中轴线」系破坏紧广州嘅风水格局,对广州人一啲好处都冇!嗰班仆街废柴一啲城市规划都唔懂!难为有啲人重要帮手歌功颂德!好多有脑嘅外地人都已经睇得出,珠江新城未起好就已经将会出现严重嘅塞车现象,所以唔会长 ...

X黨一向5信風水。。。你睇條人民路比距搞成點

呢啲垃圾帖好心就唔好再攞出嚟讲啦!

唔信风水,系都要起条高架路,噉咪整死条人民路啰!连带整死埋南方大厦!

好喇!唔好再讲佢嘞!啲愚民嘅嘢根本就系黄肿脚--不消提!