QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3836|回復: 28

[八卦時聞籮] [轉貼]未來五年廣州怎樣 一個中軸一條走廊

未來5年,廣州將怎樣?廣州將怎樣擁抱一個有“中國特色、廣東風格、廣州風採”的第16屆亞運會?

到2010年,廣州將以珠江新城中央廣場以及有關標志性建築為重點,加快形成沿燕嶺公園─廣州東站─中信廣場─天河體育中心─珠江新城─新客運港─洛溪島的新城市中軸線;廣州歌劇院、廣州新圖書館、廣州新博物館、廣州電視觀光塔、廣州文學藝術創作中心等一批標志性文化設施相繼落成,將以珠江作為城市空間景觀發展的紐帶,城市與自然水體相互依托,塑造串起舊城中心─天河新城市中心─琶洲島─長洲島─生物島─大學城─海歐島─廣州新城─南沙濱海公園的城市發展帶,精心打造珠江沿岸觀光休閒廣場,形成以標志性文化設施群和自然景觀融合為特征的都市文化走廊。

節選自Sine News http://news.sina.com/102-000-101-101/2006-03-24/0230225287.html

好規劃。

新珠江新城區域嘅發展越嚟越注重文化藝術,核心區嘅公共建築群譬如話:“廣州歌劇院,廣州市少年宮(國際品牌建築師事務所設計),圖書舘,博物舘,觀光塔,廣州雙子塔(國際商業中心),Park Hyatt, W 嘅進駐(越嚟越多品牌入嚟)。

真係好期待。

最緊要係對廣州內涵(舊城區嘅規劃)在於翻新鞏固,突出廣州內涵融入新嘅國際思維。

綠化嘅廣州,

商業嘅廣州,

廣州,實好。

[此帖子已經被作者於2007-8-24 14:30:08編輯過]
愚昧无知嘅人只识睇眼前!

[轉貼]未來五年廣州怎樣 一個中軸一條走廊

加埋西塔東塔,就金三角喇。正。

加埋唔系咩金三角,而系三支香!

啱晒嘞,今个星期日系七月十四“盂兰节”,各位拜咗神未?

正。

一派胡言!

广州嘅中轴线喺边都未知就喺庶乱噏廿四!

結構及平面圖

新城市中轴线已经严重偏离我生活嘅圈子,有时我觉得,有几多个广州人愿意将珠江新城、赤岗嗰啲地方睇成市中心?系咪我太守旧呢?
以下是引用gboss在2007-8-25 10:08:59的發言:
新城市中轴线已经严重偏离我生活嘅圈子,有时我觉得,有几多个广州人愿意将珠江新城、赤岗嗰啲地方睇成市中心?系咪我太守旧呢?

嗰個係新城市中心悠商業中心(RCBD),唔代表偏離廣州城區。

所谓“新城市中轴线”系破坏紧广州嘅风水格局,对广州人一啲好处都冇!

嗰班仆街废柴一啲城市规划都唔懂!难为有啲人重要帮手歌功颂德!

好多有脑嘅外地人都已经睇得出,珠江新城未起好就已经将会出现严重嘅塞车现象,所以唔会长线投资喺嗰庶。

到2010年,廣州將以珠江新城中央廣場以及有關標志性建築為重點,加快形成沿燕嶺公園─廣州東站─中信廣場─天河體育中心─珠江新城─新客運港─洛溪島的新城市中軸線;廣州歌劇院、廣州新圖書館、廣州新博物館、廣州電視觀光塔、廣州文學藝術創作中心等一批標志性文化設施相繼落成,將以珠江作為城市空間景觀發展的紐帶,城市與自然水體相互依托,塑造串起舊城中心─天河新城市中心─琶洲島─長洲島─生物島─大學城─海歐島─廣州新城─南沙濱海公園的城市發展帶,精心打造珠江沿岸觀光休閒廣場,形成以標志性文化設施群和自然景觀融合為特征的都市文化走廊。

good.

冥顽不灵,无可救药!
以下是引用卢总在2007-8-25 10:25:10的發言:

所谓“新城市中轴线”系破坏紧广州嘅风水格局,对广州人一啲好处都冇!

嗰班仆街废柴一啲城市规划都唔懂!难为有啲人重要帮手歌功颂德!

好多有脑嘅外地人都已经睇得出,珠江新城未起好就已经将会出现严重嘅塞车现象,所以唔会长线投资喺嗰庶。

而家啲新建築,有幾多會睇你啲風水,起到肉肉酸酸噉,中國真係冇晒建築設計嘅人才?

废柴当道吖嘛!加上又有班愚民追捧!

呢个时势,有能者未必可以居之!

以下是引用羊城惜花人在2007-8-25 14:35:02的發言:

而家啲新建築,有幾多會睇你啲風水,起到肉肉酸酸噉,中國真係冇晒建築設計嘅人才?

請問點肉酸呢?

請問點先叫識睇風水呢?請問點先識得用風水?

請問點為之建築設計人才呢?

對建築設計,各種建築風格嘅接受程度,係好主觀,亦反映普遍人群嘅接受能力,思考能力。建築唔係一成不變。

好似“白雲國際會議中心”嗰啲起到成副棺材噉嘅建築咪叫肉酸囉~

真係唔明點解你成日喺度讚揚呢啲浪費納稅人錢嘅政績工程~

睇嚟論壇貢剷檔除咗殺人王之外,有第二個人陪佢囉~

以下是引用羊城惜花人在2007-8-25 20:43:56的發言:

好似“白雲國際會議中心”嗰啲起到成副棺材噉嘅建築咪叫肉酸囉~

真係唔明點解你成日喺度讚揚呢啲浪費納稅人錢嘅政績工程~

睇嚟論壇貢剷檔除咗殺人王之外,有第二個人陪佢囉~

講明一點,我冇讚揚政績工程。

我係講緊珠江新城嘅發展。

你話好似 白雲機場會議中心,請問重有邊啲建築喺廣州係噉呢?

請問新嘅發展項目係唔係好似 你講嘅 白雲機場國際會議中心 這樣呢?

我本人幾鍾意 國際會議中心,請問有 嗰樣嘢 會有 紅色唔規則嘅圖形咩?

點浪費錢呢?嗰啲係發展商項目,我諗我而家先知 廣州富力集團係國有?佢哋係發展商。唔係用你講嘅 政職 工程。佢哋係Developer,唔係Govern。

每個人都有自己立場,第日會點,有眼睇嘅各位。

講多次,國際會議中心,唔係你形容成咁。講嘢中肯啲。

我亦冇話廣州全部建築係好嘢。我喺呢度只係睇出最近嘅發展項目係好嘅發展,講佢哋有國際視野。而且,佢哋唔係政府工程,只可惜,被人講係政藉,佢哋係發展商,就好似 新鴻基 都有發展項目。

白雲國際會議中心嗰種紅,唔係鮮紅,而係有啲似紅木嗰種紅,你話似唔似棺材嘅顏色,另外,喺我個角度睇佢係長方體,唔係不規則圖形