QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11975|回復: 30

[離「普」之言] 《撥亂反正》之十二:樽 VS. 瓶

樽, 本義係“盛酒器”,即係裝酒嘅器皿。
『周禮』六尊。犧尊。象尊。著尊。壺尊。太尊。山尊。以待祭祀賓客
李白《行路難》中有雲,“金樽清酒斗上千”。
因而廣東話引申有,“水樽”,“酒樽”,“豉油樽”,“玻璃樽”,仲有“花樽”。
咁乜係瓶呢?古代亦都有“瓶”,《說文》中講“瓶,甕也。”,咁咩又係“甕”,
我哋廣東人成日話,“畀個甕缸你做膽”,咁大家可想而知。甕有幾大嘞。
重唔知有幾大? 咁聽過“請君入甕”呢個成語未?所以,“瓶”本身嘅意思就唔係今日L人口中嘅“瓶”。
大家唔好搞错
另外,重有幾個以“樽”字嘅字詞,例如樽領衫,樽頸位,樽口。L人都喜称"高领", "瓶颈", "瓶口".
所以,唔好再講,“水瓶”,“酒瓶”諸如此類.
[此帖子已經被作者於2007-7-5 11:24:59編輯過]

人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。。。

因爲本系列文章將收入網站《撥亂反正》,所以請儘量少用敏感或者貶低其它語言嘅字眼,另外,文章盡可能詳盡並少錯別字。

望樓主可以發更多優秀嘅帖,多謝支持!

言则,你觉得“煤气瓶”呢个讲法啱唔啱呢?
以下是引用卢总在2007-7-4 19:09:32的發言:
言则,你觉得“煤气瓶”呢个讲法啱唔啱呢?

煤气罐

我記得我已經糾正過人一次

係“斗十千”唔係“鬥十千”

以下是引用羊城惜花人在2007-7-5 11:15:24的發言:

我記得我已經糾正過人一次

係“斗十千”唔係“鬥十千”

改咗

因为我係打简体然后用word转繁体,所以先会有咁嘅情况出现.

除咗瓶之外,你係咪漏咗重有個量詞“支”!

都係用嚟取代“樽”,都係無敵!!!

我讲紧名词,唔係量词.

重有一個名詞“罌”(aang1)(裝盛酒水的瓦器,或大腹小口的瓶子),同時可以做量詞,比如“一罌豉油”。呢個講法都屬於老一輩喇,好少用於年輕人。

乜你哋用“罌”嚟装豉油嘅咩?我哋用嚟装糖或者盐。

荔枝品种之中有一只叫“蜜糖罌”,又叫“白糖罌”。

讲开“罌”,不禁又谂起,重有“埕”。

以下是引用H3在2007-7-6 14:44:32的發言:
我讲紧名词,唔係量词.

一樽酒,一樽汽水,樽字係名詞?噉就恕我孤漏寡聞勒。。

瓶字就係可做名可做量係真!!

以下是引用卢总在2007-7-6 15:27:30的發言:

乜你哋用“罌”嚟装豉油嘅咩?我哋用嚟装糖或者盐。

荔枝品种之中有一只叫“蜜糖罌”,又叫“白糖罌”。

讲开“罌”,不禁又谂起,重有“埕”。

酒酲。。。
你查清楚字典先同我讲嘢啦!唔好见边读边,自以为是!

從來唔查字典!

“酲”字冇錯。。。

噉你折埋啦!
  買「罌」(豉)油,的確有噉講。
乜你哋乡下啲(豉)油系一「罌」「罌」噉卖嘅咩?
以下是引用卢总在2007-7-6 20:45:08的發言:
乜你哋乡下啲(豉)油系一「罌」「罌」噉卖嘅咩?

省城舊講法都係噉講,你唔夠老餅未聽過唔出奇。
老饼未必系好事!我问过我对上嗰啲老饼,佢哋都比较少噉讲。