QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 27169|回復: 11

[離「普」之言] 之一:返工 VS 上班

短序

有人反映粵協缺少啲自己嘅教程,我早就打算寫啲連載式嘅教程,不過一路都懶寫。有感於粵人受其它語言影響日益嚴重,慢慢唔記得咗自己嘅詞彙,所以我從詞彙方面着手,致力於提醒各位有心講地道粵語嘅人,唔好學壞嘴型。第一堂先由“返工”講起。

返工 VS 上班

唔知係咪從“大躍進”開始,我哋嘅生産就開始分班:早班、午班、夜班……,於是,每次從住處去到做嘢嘅地點呢種類行爲,就開始叫做“上班”,同時,喺做嘢地點工作,亦叫做“上班”或者“上緊班”。
  其實,“上”並非地道粵語動詞,“班”亦唔係粵語用詞,且“班”字似被冠上一種“集體大生産”嘅色彩。廣東人本來習慣講“返工”,可惜,今日年輕一代都已變成“上班一族”。
  另外,既然有“上班”,就必有“下班”。“下班”固然唔算係粵語,但“落班”同樣唔地道,對應“返工”,必然係“放工”、“收工”方爲正宗粵語。
  祝各位每日精精神神去返工,開開心心噉放工!

三班倒。。。

最屘句咁似當年工廠門口嗰句:高高興興上班去,平平安安回家來。

對於七,八十年代出生嘅人...上班落班絶對係"地道"嘅粵語詞

孫耀威新歌《思前戀後》(粵語專輯)第一句歌詞:

今天不去上班到你家带给你暖汤送饭

好嘢終於嚟,我祇要有材料準備同有時間都會跟寫呢個隨筆專欄,鼓勵其他版友都一齊參與支持。

提供寫作材料

下年 vs 明年

朝頭早 vs 早上

其實粵語都好「與時俱進」架, 即使係文革呢啲年代都有新嘢產生

例如:

「晒錢晒糧票」、「滾錢滾糧票」、「做又丗六,唔做又丗六」、「落班」、「亞爺」(指毛主席或者黨政府)等等

其實呢啲都係粵語結合特定年代的產物,唔使話凡係新中國時期新出來嘅都批判嘅~

[此帖子已經被作者於2007-6-27 12:46:35編輯過]

有新嘢上嚟撑吓先,而家返工时间好困身,冇时间上论坛同qq咯~~

有新嘢上嚟撑吓先,而家返工时间好困身,冇时间上论坛同qq咯~~

睇落幾好玩喎。

以下是引用馬萬千在2007-6-27 12:45:59的發言:

其實粵語都好「與時俱進」架, 即使係文革呢啲年代都有新嘢產生

例如:

「晒錢晒糧票」、「滾錢滾糧票」、「做又丗六,唔做又丗六」、「落班」、「亞爺」(指毛主席或者黨政府)等等

其實呢啲都係粵語結合特定年代的產物,唔使話凡係新中國時期新出來嘅都批判嘅~

乜你改极都咁多错字嘅?例如“丗”--呢个系咩字?“晒錢”又为何物?

原帖由 highyun 於 2007-6-27 07:49 發表 短序  有人反映粵協缺少啲自己嘅教程,我早就打算寫啲連載式嘅教程,不過一路都懶寫。有感於粵人受其它語言影響日益嚴重,慢慢唔記得咗自己嘅詞彙,所以我從詞彙方面着手,致力於提醒各位有心講地道粵語嘅人,唔好學壞嘴型。 ...

每次從住處去到做嘢嘅地點呢種類行爲,就開始叫做「上班」

住處應改為「屋企」地點應改為「地方」 

早班 應該係 日班
产品质量唔及格先要返工嘎咋,呵呵.

原帖由 朱利安 於 2008-7-11 17:54 發表 产品质量唔及格先要返工嘎咋,呵呵.

产品质量唔及格先要翻工嘎咋

原帖由 anson451 於 2008-7-14 14:08 發表   产品质量唔及格先要翻工嘎咋  

咁产品退货系用打返回头打翻回头啊?

似乎返回既意思,符合退货既意思

翻转既意思,并唔符合退货既意思啵

呵呵

重有啊,返修翻修明显唔一样啦

返修系退回修理,翻修系翻新修理

所以话产品质量唔及格系要返工,而唔系要翻工

呵呵

求國語講法

民國時代或而家臺灣嘅國語「返工」「放工」係點表達?
 某段时间,时兴讲「参加工作」。

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-12-5 14:54 發表  某段时间,时兴讲「参加工作」。

系「参加革命工作」