QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6529|回復: 21

[會員專欄] [原創]G肉佬之日常:Stock Certificate

開頭以為炒股票好過癮,原嚟都係整碟炒牛河喫吓過癮啲。——G肉佬(2007年3月1日)

「重有最靚嘅豬腩肉,重有最靚嘅……」

一聽到首歌,我就模咗下左邊褲袋,攞部手機出嚟一睇,奇喇,唔係我部機響!四圍望吓,見到雞洪行過,已經攞住部手機喺度講野。都未等我問佢點解夠膽用我嘅專用鈴聲,佢就已經喺度炒媽拆蟹噉大叫,又話咩插水吖噉,佢又語無倫次喎,聽到我一頭霧水!

呢個時候蝦佬答口:「條友前嗰排學人炒股,重穩咗個人同佢睇住個市,聽講近排個市好似玩過山車噉,家陣睇佢個樣應該係走得嚤,賴咗嘢啦!」

哦,有啲噉嘅樹!都覺得條友呢排電話多到離曬譜咖喇,因為佢檔口離我遠所以唔知佢搞咩,原嚟學人炒股,今鋪真係代表作囉!以前喺電視劇度睇人炒股,以為好過癮,而且又多術語,咩牛市熊市吖、咩補倉清盤吖、咩漲停漲爆吖、咩跳水插水吖噉,聽落好好玩,但如果真係秒秒幾廿萬上落嘅話,心血少啲都唔掂!

見到雞洪冇曬心機,蝦佬驚佢睇唔開,叫我過去問吓佢有冇事。我哋市場啲兄弟不嬲都好團結互愛咖嘛,梗係冇問題啦!於是我咪行過去,因為一時唔知講咩好,所以我就話:

「都話唔好用我只鈴聲咖啦,依家出事喇!」

「……」

「咯……咯咯」(雞檔裏面嘅雞叫聲)。

好料啊
好文,不過都幾多多錯字,糾正住一個字先:唔係“喫嚇”“望嚇”,係“喫吓”“望吓”。
以下是引用highyun在2007-5-30 18:30:53的發言:
好文,不過都幾多多錯字,糾正住一個字先:唔係“喫嚇”“望嚇”,係“喫吓”“望吓”。

佢呢篇嘢明顯係簡體字直譯作繁體噶啦~

唔錯 呢啲文章值得鼓勵.........

接近生活

「重有最靚嘅豬腩肉,重有最靚嘅……」

………………………………

「都話唔好用我只鈴聲咖啦,依家出事喇!」

哎呀我畀你呢句激死啊~笑死人

[此帖子已經被作者於2007-6-5 21:07:32編輯過]
[em01]唔知有乜咁特别。。。。。。。。讲到天上有地下无咁款。。

真系咁掂??

得闲嗰阵认真睇吓先得。

以下是引用even9575在2007-6-6 12:44:52的發言:
[em01]唔知有乜咁特别。。。。。。。。讲到天上有地下无咁款。。

咪系!不知所谓!

不过佢都有长处嘅,起码肯写,够胆写。但要讲到话写得好,我睇佢有牌练!

第一,错字连连;第二,经常语句唔通顺;第三,文不文,白不白,例如“吃嘢”--噢,卖葛!

盧總都講得啱,主要係有唔少錯字,可能先用簡體字輸入,再用軟件轉繁體。不過態度可以好啲,唔好搞到踩人噉。話晒樓主係一片熱誠用心去寫嘅,內容緊貼時事,而且期期連載,好支持粵語協會,環視粵協論壇,冇幾個人做到日日發表連載文章上嚟。

希望樓主可以繼續發表大作,對於有錯字嘅文章,我哋見到會儘量幫你搵出嚟。

以下是引用gboss在2007-5-24 19:13:25的發言:

哦,有啲噉嘅

应该係个事字。

以下是引用大陆灿在2007-6-6 20:48:07的發言:

应该係个事字。

呢個反而唔係錯字,而家好多人都鍾意講“有啲噉樹”、“咩樹”,應該出自佛山話。
乜唔系出自南海话咩?
以下是引用highyun在2007-6-6 20:38:01的發言:

盧總都講得啱,主要係有唔少錯字,可能先用簡體字輸入,再用軟件轉繁體。不過態度可以好啲,唔好搞到踩人噉。話晒樓主係一片熱誠用心去寫嘅,內容緊貼時事,而且期期連載,好支持粵語協會,環視粵協論壇,冇幾個人做到日日發表連載文章上嚟。

希望樓主可以繼續發表大作,對於有錯字嘅文章,我哋見到會儘量幫你搵出嚟。

唔知当初边个态度唔好呢?又边个一路都教而不善呢?

家阵得佢一个写咩?我够周不时写啦!我写得更深入、重搞笑啦!之不过唔系篇篇都摆上嚟,费事到时又话我呢样嗰样--因为有人怕“敏感”!

有啲人系“白撞雨”,唔赞得。我都希望佢唔系!

如果小小批评都接受唔到嘅话,我睇,唔使恨啰!

聪明人识得将批评转化成自己前进嘅动力,所以你毋须担心——除非佢系庸才!

以下是引用卢总在2007-6-6 13:55:01的發言:

咪系!不知所谓!

不过佢都有长处嘅,起码肯写,够胆写。但要讲到话写得好,我睇佢有牌练!

第一,错字连连;第二,经常语句唔通顺;第三,文不文,白不白,例如“吃嘢”--噢,卖葛!

呢啲语气确实相当刺耳,我领教唔少。版主大人,畀返啲面人,处处留一线,日后好相见啊!

最近睇报纸有一句:力贱令人敬,口贱乞人憎。自己谂谂人哋感受好吗?

有口话人,冇口话自己!你又何曾谂过人哋感受啊?

况且,唔知边啲语气刺耳呢?心胸唔够广阔嘅人,当然就容不得批评啦!

之前已经讲过,咩为之动力,自己参详啦!

以下是引用highyun在2007-6-6 20:38:01的發言:

多谢体谅!我用唔惯繁体字,所以要用word嚟转,平时都係用智能abc,所以先有咁多唔咸唔淡嘅广州话,我会改进!

以下是引用highyun在2007-6-6 23:09:07的發言:

呢個反而唔係錯字,而家好多人都鍾意講“有啲噉樹”、“咩樹”,應該出自佛山話。

英明!

其他意见唔逐一回复。同卢总之前有啲误会,我已经喺我嘅贴度解释过喇,既然你唔接受我嘅道歉,我都没咩好讲……上次“相干”一词我係专登改成“伤肝”嘅,可能有啲字词唔规范,请见谅!

我唔知你几时有解释、道歉过噃!因为我并唔系篇篇都睇,但基本上睇完都会有嘢发表。

但系我见亲嗰啲咩“吃嘢”啊、“无系”啊之类嘅字眼就会好唔开胃,我相信好多人都会有同感。

至于道歉与否,有啲嘢自己去理解--唔想你好嘅都懒鬼得批评你!要道歉就同自己,重有广大读者道歉,检讨下自己点解写完之后唔检查清楚再发表?点解啲语句唔通顺都照出街?点解会有文不文、白不白嘅现象出现……有错唔改,永远都唔会有进步!