QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 23:23

[粵語拼音] 粵語中有冇[倒e]音?

原帖由 penkyamp 於 2008-8-19 02:48 發表 广东话的好几个语气助词, 比如说 "啦", "嘎", 咋, 都有这种读法. 也就是说, "啦"有两种读法, 一种是 [la:] , 一种是 「l」, [lə

XISS, "啦"嘅呢中第二种读音, 你发唔发得出, 如果发得出, 你认为国际音标会点标?

你所指嘅呢個語氣詞,我一般用「嘞」表示。你所講嘅[lə]呢種讀法,我可以發得出,我認爲國際音標應該就係用「[lə]」表示。
不過,我平時對於呢個語氣詞嘅發音其實唔係發成
[lə]嘅,我嘅最通常讀法係一個類似于[lə]但係更加短促嘅一個音,而且呢個音短促得嚟又比lak(Penkyampji)長小小。我認爲我所發嘅呢個音,應該係粵語嘅a嘅短元音,即國際音標嘅[ɐ]。總之,我絕對唔會將呢個語氣詞拖長到發成[lə]呢個音。換言之,喺「我嘅」粵語裏面,的確冇[ə]呢個音。

由此亦都可以知道,其實呢尐語氣詞,喺每個人嘅口中都可能會有大小程度嘅唔同嘅發音,受個人嘅習慣影響好大,十分隨意,基本上冇么嘢標準可言。所以我認爲,呢尐「語氣詞」唔應該列入標準粵語嘅考慮範疇。所以,喺標準嘅粵語裏面,應該係冇
[ə]呢個音嘅。
Ngó mhày jĩ "hày gãmp gâh lâq" yàpbïn gõgô "lâq". (bẽygâu füi-ngâmp, sĩugèk)
Yèk mhày jĩ "hày gãmp gâh lä....." yàpbïn gõgô "lä...." (bẽygâu dài-sëng, höi-lóng)

Ngó hày jĩ "hày gãmp gâh lâh....." yàpbïn gõgô "lâh....". (bẽygâu jîwày, hënksönk, sïugèk)

"lâq" hày gô deũn gê yàp yämpjîd. 我一般写成"喇", 而不是"啦".

"läh..." gê fâdyämp hày hõw ceong ge. 我一般写成"啦".
所以,喺標準嘅粵語裏面,應該係冇[ə]呢個音嘅。

呢句话讲得武断咗啲. 当然, 粤语入边好似[ə]呢个音, 同英文 SIR 嘅元音完全唔同, 亦绝对唔系普通话嘅 [ɣ] [{{{imagesize}}}] , 佢用音标表成[ə], 完全系因为音标系用宽式遮. 其实, 按照 OCCAM'S RAZOR 嘅逻辑, 粤语无必要多此一举搞个 [ə] 出来. 呢个音素, 用 ɐ 表示就得喇. 讲实话实际读起身同 ɐ 系同一音位嘅, 只不过因为"啦"(LAH)呢个韵母系开音节韵母, 同我印象入边 ɐ 必然系闭音节韵腹嘅规则有出入, 我先用个被滥用嘅音标 [ə]  遮.  就好似当初, 因为惊死鬼佬读错, 先从 [e] 分化出一个无必要嘅[ɪ] 来. 其实 OCCAM 系会改返成 ɐ 嘅.

鼓励你先拷贝一下以下几个贴. 睇完你就明白广州话嘅语音规律喇

睇下:

"救命"

广东话拼音字输入软件」发布! 欢迎下载!
粵拼、字碼及輸入法 Cantonese Computing
广东话元音分类嘅两大系统  "同"  粵語元音音位數目  "
其他几篇喺度:
唐话罗马字第二式
对于唐话罗马字声调符号嘅异议
教育學院拼音方案 vs 香港語言學學會粵語拼音方案
粵語元音音位數目
最近發現,廣州話多咗一個入聲!
粵語羅馬字
[原创]广州话九声八卦图(图解广府话九声调)
求一份粵語拼音表!!!

"简明广州音字典"使用的"广州话拼音方案"
《简明广州音字典》编写出版的缘
音素和音位
广州话的文白异读及其在拼音方案上的表示法

將「明」韻腹歸入「先」韻腹的音位是不可行的。
原帖由 penkyamp 於 2008-8-22 03:28 發表 呢句话讲得武断咗啲. 当然, 粤语入边好似[ə]呢个音, 同英文 SIR 嘅元音完全唔同, 亦绝对唔系普通话嘅 [ɣ:ə] [] , 佢用音标表成[ə], 完全系因为音标系用宽式遮. 其实, 按照 OCCAM'S RAZOR 嘅逻辑, 粤语无必要多 ...

噉樣咪即係冇囖!