QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13938|回復: 23

[粵語拼音] 粵語中有冇[倒e]音?

粵語有冇國際音標中嘅[倒e](即英文her嘅'er')?如果有噉粵拼中又點表示嘅?唔該,~
粵語冇你所講嘅音素,詳情可以參閱《粵語拼音方案詳細教程
多謝ungoo,但我重唔係好明,覺得粵拼中嘅a係發個er(her)音嘅?例如"問"與police"men"。
重有上邊提供嘅鏈接中,"l-ie"、"f-igh-t"元音一樣,點可以分別標註粵拼嘅aai(大)、ai(抵)?諗諗吓重係唔明。
有....但極之少
拼音係oe
例如: 靴 (hoe)
[此帖子已經被作者於2007-8-4 19:57:59編輯過]

係咪呢個[?]音?點講呢?既可以講有,又可以講冇,要解釋清楚可能有成匹布咁長。簡單嚟講,可以將佢睇成係"JyutPing"方案當中嘅"a"音嘅一個變體。

"her" 既英式英語拼音應該係[]
你係想問""呢個音?
定剩係""
""好似剩係會o係英文o既輕音度出現
""先會出現o係重音
但廣東話好似係無分輕重音
全部字都係讀作重音
如果係""既話
粵拼應該係"oe"
如果剩係""既話
好似無....
但係如果個""後面係有連住野
例如""
再將佢讀做重音就會變成""
呢個就會同粵拼中既"at"相似
例如"咳 (kat1)" 就同英文既"cut ()"好相似

希望幫到你啦^^

[此帖子已經被作者於2007-8-5 15:08:06編輯過]
以下是引用23:23在2007-5-13 23:01:41的發言:
多謝ungoo,但我重唔係好明,覺得粵拼中嘅a係發個er(her)音嘅?例如"問"與police"men"。
重有上邊提供嘅鏈接中,"l-ie"、"f-igh-t"元音一樣,點可以分別標註粵拼嘅aai(大)、ai(抵)?諗諗吓重係唔明。

其實ai(抵)呢個音真係幾多初學廣東話既內地人會讀錯做aai
因為國語係無粵拼中"ai"呢個音既, 得"aai"
"ai"呢個音就同美式英語中既""差唔多
不過個"t"唔會讀出黎既

[此帖子已經被作者於2007-8-8 13:09:05編輯過]

回復樓主:

的而且確係有你講嘅“倒e”音嘅,例如,“我唔知噶!”呢個“噶”就係“g+倒e”,“噶”係嘆詞,好多時都發“”(左邊一個“口”右邊一個“架”)呢個字嘅音,呢啲都係睇語氣。再如,“哦,係咁(感)噶嘞!”

再有一個發“倒e”音嘅例子就係作為嘆詞,當人語氣略顯猶豫嘅時候使用,同英文嘅單詞“er”發音同用法都幾乎100%一樣。作呢個意思使用嘅時候,亦可能發“[ae]”(ae係連埋嘅,唔係分開,我無法打出,祇好打a同e出嚟)音(美音fast的a音,注意不是英音fast的發音,英音是[a:]),即系英文e(bed)嘅長音。

另外,倒e音同“靴 (hoe)”中嘅oe發音絕對係唔同嘅。

[此帖子已經被作者於2007-8-7 12:24:06編輯過]
以下是引用Jake_ct在2007-8-7 12:23:11的發言:

回復樓主:

的而且確係有你講嘅“倒e”音嘅,例如,“我唔知噶!”呢個“噶”就係“g+倒e”,“噶”係嘆詞,好多時都發“”(左邊一個“口”右邊一個“架”)呢個字嘅音,呢啲都係睇語氣。再如,“哦,係咁(感)噶嘞!”

再有一個發“倒e”音嘅例子就係作為嘆詞,當人語氣略顯猶豫嘅時候使用,同英文嘅單詞“er”發音同用法都幾乎100%一樣。作呢個意思使用嘅時候,亦可能發“[ae]”(ae係連埋嘅,唔係分開,我無法打出,祇好打a同e出嚟)音(美音fast的a音,注意不是英音fast的發音,英音是[a:]),即系英文e(bed)嘅長音。

另外,倒e音同“靴 (hoe)”中嘅oe發音絕對係唔同嘅。

唔好意思...
我諗你學既係美式英文
但我寫左係英式拼音
美式英文既"her"拼音係[]
而英式既係[]
"her"既美式讀音韻尾係有"r"音
而英式就無
所以"her"既英式發音同廣東話既靴字
係十分之接近既

另外....
"噶"呢個音唔係應該當係英文拼音既[]咩?

據我所知, 通常d人猶豫既時候係讀美式拼音既[], 即係廣拼"e6"
又或者廣拼"am6", "m6"
同埋, []好似唔係[] 既長音
係介乎[]同[][中間既音
即係又似[]又似[]既音
但有時外國人會讀作[]
純粹討論下...
如果o岩o岩講既o野有錯
請話我知

[此帖子已經被作者於2007-8-8 2:31:04編輯過]
标准的广州话a的长短音,在国际音标上是用[a:]和a上下倒置那个音标表示的.,短音并不是伦敦口音的英语her的er,更不是美国口音her的er.
在粤语的某些次方言中,倒e是存在的,例如开平赤坎潭江以南的口音"吃e饭(吃了饭)中的e.这个音就是汉语拼音方案中的韵母e(国际音标的倒e).

唔好意思...我諗你學既係美式英文但我寫左係英式拼音美式英文既"her"拼音係[]而英式既係[] "her"既美式讀音韻尾係有"r"音而英式就無所以"her"既英式發音同廣東話既靴字係十分之接近既另外...."噶"呢個音唔係應該當係英文拼音既[]咩?

唔使唔好意思:)探討下啫。我知道你講緊英式,但靴與her嘅分別真係好明顯,一個略圓嘴,一個略扁嘴。我以“Collins”英英發聲詞典為準。若有人以特殊地方嘅英式發音為準則無法討論,我投降:)“靴”嘅韻母發聲與“約”yue的韻母ue的(國語)發音接近就真(當然,還是有差別的)。“噶”還“噶”(ger【er用英式her的er發音】),“?”還“?”(港拼:gaa3)。

[此帖子已經被作者於2007-8-8 15:06:20編輯過]
冇“”音,不過相近嘅就有粵拼“a”音
[此帖子已經被作者於2007-8-10 16:46:37編輯過]
"啦" [l] 呢个字, PENKYAMP 拼成 LAH1

详细介绍
http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=11800&page=1#pid100761
我也认为广州话没有「」音。我认识的几个广州人学习普通话的时候,发不准这个音。
普通话里面"勒"的韵母并不是 「」 啊!

它是一个带有介音 ɣ 的复合韵母, 也就是 [ɣ]  , 用图画表示, 是 [{{{imagesize}}}:]

普通话里面"勒"字从来是不轻读的. 但是, 普通话的"得"字, 就有轻重两种读法. 重读时, 韵母是 [ɣ] [{{{imagesize}}}], 轻读时, 和绝大多数轻读的 "了", "的", "个"一样, 都是 「 [ə.

广东人绝对发得出 「 [ə]  , 因为广东话的好几个语气助词, 比如说 "啦", "嘎", 咋, 都有这种读法. 也就是说, "啦"有两种读法, 一种是 [la:] , 一种是 「l」, [lə

问题是, 广东人发不出 ɣ {{{imagesize}}}

在普通话里, 其实所谓"介音", 是一个真韵母元音, 伪"介音", 因为, 音调是在念这个"介音" ɣ: {{{imagesize}}}:时重音念出的, 所以普通话里的 ɣ: {{{imagesize}}} :是个十分明显的元音. 这个元音, 在广东话里不存在. 它作为辅音也不存在于广东话里. 所以, 广东腔经常把 "勒" [lɣ:ə][l {{{imagesize}}}:] 念成 「l:」, [lə:

不知我讲的, 大家明不明?
话里. 所以, 广东腔经常把 "勒" [lɣ:ə][l {{{imagesize}}}:] 念成 「l:」, [lə:]

果然是咁啊!讀國語就感覺喉比較緊。

越語確實冇[]音(或者極少用),但係有一個相似嘅音:[oe]

粵語的確冇「」,如果有尐人認爲有,都係受英文或者國語嘅類似音影響誤以爲嘅。
原帖由 xiss 於 2008-8-19 01:57 發表 粵語的確冇「」,如果有尐人認爲有,都係受英文或者國語嘅類似音影響誤以爲嘅。

广东话的好几个语气助词, 比如说 "啦", "嘎", 咋, 都有这种读法. 也就是说, "啦"有两种读法, 一种是 [la:] , 一种是 「l」, [lə

XISS, "啦"嘅呢中第二种读音, 你发唔发得出, 如果发得出, 你认为国际音标会点标?