QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 岭南珍珠片

[百家爭鳴] [原創]我心护我语,齐心呵护粤语言,共同抗击地铁公司去粤化.闻2号线取消粤语报站有感

大馬嘅華人比較犀利,佢地一般都都會"馬拉語","粵語","國語","閩南語"甚至"客家".而且後代對上代傳承都做得好好(好多時都懂幾種語言)

至於點解Mandarin會咁勁...因素太多.其實如果佢唔係喺國內太過霸道嘅話,我都覺得係好事.至少係中國經濟上升嘅表現,有經濟,民主嘅步伐或許可以加快.

國家與語言之間嘅界限本來不可怕,可怕嘅係人與人之間嘅隔閡與疏離,怨恨與齟齷,排拆與對抗

[此帖子已經被作者於2007-5-12 21:36:02編輯過]

有時真繫好矛盾, 要維護粵語, 似乎不可避免會引起本地人與外地人嘅矛盾. 但系晤通晤理渠, 由得渠滅亡?

其實, 如果外地人寬容一D, 好多情況都會改變. 哩個好主要系教育嘅問題.

另外, 我喺具體工作中發現, 其實粵語比Mandarin更適合國際化. 好明顯嘅事實就系, Mandarin系胡化漢語, 無法完整傳承中華文化, 好多古詩用Mandarin讀唔壓韻, 用粵語讀就壓韻. 仲有, Mandarin嘅同音字多過粵語好多, 將Mandarin Romanized 之後好難知道原本嘅漢字系乜, 哩樣嘢系同世界文化接軌嘅重大障礙.

粵語由於音調多過Mandarin好多, 又保留咗入聲, Romanized 之後都好易倒推出原本嘅漢字, 可以為外國人瞭解學習中華文化提供方便. 顯然, 如果要講國際化, 粵語比Mandarin合適得多.

因此,如果粵語畀Mandarin滅咗, 大家唔覺得好可惜咩?

仲有個問題就系, 究竟只識一種語言好定系識多幾種語言好?

目前國內壓倒性嘅意見系, 語言只系工具, 當然系越簡單越少越好、能大一統更好;

但系我嘅切身體會系, 語言唔只系工具咁簡單, 一種語言其實係代表一種思維方式, 識多幾種語言對人提高思維能力、開闊心胸同眼界都繫好有幫助嘅...

广州首先是广州话的广州,才是广州人的广州。

作为现代化的大都市,广东的首府,广州的人口构成越来越复杂。常驻广州的人不一定就是地道的广州人,他们未必懂得广州的语言文化,但是会说广州话的人,肯定了解广州话的语言魅力。

不是愤青,但是反对全盘“普化”。

没有广州话,广州失去了承载文明的依托。依托无存,文化何在?文明何存?广州在哪里?广州人呢在哪里?

不是愤青,但是反对全盘的“普化”。

让方言保留自己的发展空间,弘扬自己的魅力。压制,是野蛮的行为;竞争,方是良策。

QUOTE:
以下是引用libran在2007-5-12 21:03:32的發言:

當前可以先嘗試團結港澳、星馬嘅粵語人士, 粵語唔可以就咁玩完咖. 個人感覺, 似乎大馬華人對中華文化認同度較高、比較平易近人?

如果一種語言嘅流行都要講命水, Mandarin究竟積咗乜嘢德, 可以咁強勁呢?

根本就冇积过咩德!冇阴功嘅事反而就做唔少!

佢只不过系占咗天时地利而已,可惜缺乏最重要嘅一样嘢——人和!

魔鬼有时都好强劲嘅!

QUOTE:
以下是引用libran在2007-5-12 22:07:38的發言:

其實, 如果外地人寬容一D, 好多情況都會改變. 哩個好主要系教育嘅問題.

呢一点都好容易理解啦!

正所谓“穷山恶水出刁民”,所以你想话叫啲人改变下,似乎比较困难啰!

QUOTE:
以下是引用libran在2007-5-12 22:16:27的發言:

仲有個問題就系, 究竟只識一種語言好定系識多幾種語言好?

目前國內壓倒性嘅意見系, 語言只系工具, 當然系越簡單越少越好、能大一統更好;

但系我嘅切身體會系, 語言唔只系工具咁簡單, 一種語言其實係代表一種思維方式, 識多幾種語言對人提高思維能力、開闊心胸同眼界都繫好有幫助嘅...

嗰啲鼠目寸光嘅人点会有咁大谂头先得嘎?

学你话斋,佢哋唔系希望越简单就越好咩?

QUOTE:
以下是引用tea在2007-5-15 22:16:18的發言:

作为现代化的大都市,广东的首府,广州的人口构成越来越复杂。常驻广州的人不一定就是地道的广州人,他们未必懂得广州的语言文化,但是会说广州话的人,肯定了解广州话的语言魅力。

没有广州话,广州失去了承载文明的依托。依托无存,文化何在?文明何存?广州在哪里?广州人呢在哪里?

让方言保留自己的发展空间,弘扬自己的魅力。压制,是野蛮的行为;竞争,方是良策。

阿茶妹啲水平真系越来越高啊!讲嘢认真系有纹有路啊!

以下是引用tea在2007-5-15 22:16:18的發言:

“愤青”???

撈話嚟!

“普化”???

話撈化好過喇!

以下是引用殺人王在2007-5-12 21:26:30的發言:

至於點解Mandarin會咁勁...因素太多.其實如果佢唔係喺國內太過霸道嘅話,我都覺得係好事.至少係中國經濟上升嘅表現,有經濟,民主嘅步伐或許可以加快.

妳呢句嘢就足以證明妳仲係畀撈迷!畀撈洗腦!做緊撈嘅輿論奴才!

有經濟先至配講民主???

妳聽講過天賦人權未???

人權,民主,自由係每個人與生俱來嘅權利!並唔因富貴貧賤而有唔同嘅差異!

經濟發展同民主進步經常都唔係協同嘅,而咖大把非洲黑鬼窮到燶,人家一樣一人一票選總統,一人一票全民公決,行使公民嘅選舉權,做自己國家嘅主人!

妳寧願做一個自由嘅窮鬼,定係做一個銅臭嘅奴才?

以下是引用粵嚟粵掂在2007-5-17 19:49:18的發言:

妳呢句嘢就足以證明妳仲係畀撈迷!畀撈洗腦!做緊撈嘅輿論奴才!

有經濟先至配講民主???

妳聽講過天賦人權未???

人權,民主,自由係每個人與生俱來嘅權利!並唔因富貴貧賤而有唔同嘅差異!

經濟發展同民主進步經常都唔係協同嘅,而咖大把非洲黑鬼窮到燶,人家一樣一人一票選總統,一人一票全民公決,行使公民嘅選舉權,做自己國家嘅主人!

妳寧願做一個自由嘅窮鬼,定係做一個銅臭嘅奴才?

我所講嘅"民主"係國家級嘅民主,係社會性嘅.我嘅意思係每一個社會走上民主道路唔係好似"人"嘅民主咁"天生,天賦".

無錯,人權,民主,自由係每個人應有嘅.但係"人權,民主,自由"嘅社會並非與生俱來!

社會生産力發展到一定時候,社會性質都會發生變化!民主,平等喺落後嘅社會制度底下根本就係吹水!就算係而家吹得最揯嘅美國,英國,一百幾廿年前原始積纍嘅時候,你話佢地平等?自由?就算非洲話講民主都係有聯合國撑住畀錢佢地使!好似索馬尼亞呢D國家D人連飯都無得食,搵個人同佢地講民主都係廢嘅.

非洲嘅人對於佢地嘅民主我都有保留(印度嘅都一樣)一人一票選總統根本係無可能,大屠殺,搶劫...通國都係.就算係有投票都係有幾枝槍喺後邊逼你去投,又或者軍閥用錢用食物買選票.

中國歷史咁長遠都未出過真正嘅民主,咁講法大家都係奴才!

[此帖子已經被作者於2007-5-17 21:01:27編輯過]

杀人王竟然同 粤生 讲“耶稣”,本来佢有问题,而家轮到你了~

佢讲唔听0架嘛~真系啊!哈哈

努力揾钱啦,发展自己强势嘅经济先为关键。

诸如排外,哈日哈韩,反乜反乜啲情绪啊,愤青啊,哈,不如揾钱实际。

一唔系你能够上到位做个好有话事权嘅人,或者可以动员/拉拢话事权大嘅人,唔系嘅话讲再多都嘥气啦,啱唔啱?

[此帖子已經被作者於2007-5-19 15:08:49編輯過]
以下是引用monfan在2007-5-19 15:07:03的發言:

杀人王竟然同 粤生 讲“耶稣”,本来佢有问题,而家轮到你了~

佢讲唔听0架嘛~真系啊!哈哈

诸如排外,哈日哈韩,反乜反乜啲情绪啊,愤青啊,哈,不如揾钱实际。

一唔系你能够上到位做个好有话事权嘅人,或者可以动员/拉拢话事权大嘅人,唔系嘅话讲再多都嘥气啦,啱唔啱?

雖然以佢嘅智慧我好難釋清楚畀佢聽,但係都係純粹睇唔過眼佢說話嘅方式啫.

如蚊瞓所講,通過搵錢嚟曲綫救國,的確比喺度空講點樣救粵語更實在。1000個窮鬼出街嗌口號甚至作亂,都及唔得上李老闆打一個乞嗤嘅影響力大。

不過好多人都會喺成爲富翁嘅過程中慢慢腐化,到你成爲富翁嘅時候,可能已經變成一個市儈之徒,嗰陣連阿媽講乜話都唔記得喇。

以下是引用highyun在2007-5-19 17:59:35的發言:

如蚊瞓所講,通過搵錢嚟曲綫救國,的確比喺度空講點樣救粵語更實在。1000個窮鬼出街嗌口號甚至作亂,都及唔得上李老闆打一個乞嗤嘅影響力大。

不過好多人都會喺成爲富翁嘅過程中慢慢腐化,到你成爲富翁嘅時候,可能已經變成一個市儈之徒,嗰陣連阿媽講乜話都唔記得喇。

成日諗著李嘉成會望下妳粵協,唔好唔記得人哋係咖嘰囔嚟,關都關心佢哋潮州囔喇!

李嘉成有錢唔搵有心神理呢啲嘢?咁想資助妳不而去廣州市文化局申請撥款好過喇!假如成功,妳班人就係廣州市政府架構下低嘅文化宣傳官僚,唔使咁辛苦日日去諗著點樣去撲水喇!係咪?

到時名成利就咪唔使咁鬼鼠話咩“搵錢嚟曲綫救國”啲核突嘢囉!

我喺度好想問妳所謂嘅“救國”係救咩國?撈國吖?

以下是引用monfan在2007-5-19 15:07:03的發言:

而咖撈國治下最有權最有米嘅就係撈,妳係咪諗著去擦撈鞋,做撈狗噉呢?

一啲氣節都冇!咁趨炎附勢妳不而去投胎做撈蕉喇!仲諗咩保護捍衛粵文化啫?

大粵多兩個妳呢啲噉嘅友,真係想唔蚊瞓都幾難!

仲有,妳真係以為大粵而咖嘅經濟真係控制喺我哋粵人手上咩?大粵每年所搵到嘅錢所收到嘅稅而咖大部分畀撈抽走晒,留喺粵人手裡頭嘅得豆零咁少咖咋!懵炳!

[此帖子已經被作者於2007-5-19 19:58:23編輯過]
以下是引用殺人王在2007-5-19 15:29:25的發言:

雖然以佢嘅智慧我好難釋清楚畀佢聽,但係都係純粹睇唔過眼佢說話嘅方式啫.

妳唔使咁得戚,論辯文水準,妳有世都未及得上我!遲啲我就會發帖復妳,實行落晒妳棚大牙!

以下是引用粵嚟粵掂在2007-5-19 19:56:16的發言:

妳唔使咁得戚,論辯文水準,妳有世都未及得上我!遲啲我就會發帖復妳,實行落晒妳棚大牙!

辯論水準我又點會及得上你?邊個唔知粵先係粵協嘅名人而且文風可嘉,除咗甘敗下風之外都無咩好做!fficeffice" />

老實講,試問入得來粵協且發貼數量都有一定嘅人來講,邊個唔想廣東好?邊個唔想粵語好?

我見我地都係粵人先同你坐低飲啖茶食個飽吹下水咁講下,其實想南粵好,唔使係又反唔係又反嘅.

舉個例子:我有個朋友係爛仔,有時大佬叫佢去開片,佢會使番一千幾百搵車人去打交.D咩人吖??咪又係撈仔!!唔通叫佢自己D同族兄弟去打咩,打打殺殺呢咁嘅街坊福利梗係畀D撈仔做喇!我地粵人就梗係喺後邊索可樂,等佢地打到咁上緊囉就行過去补番刀致命嘅咪撈麵囉!你即係明唔明我噏乜吖粵先

我嘅意思係有時唔一定要奉撈必反嘅,好話唔好聽你要搞革命嘅話,必要嘅時候你可以利用佢地嘅力量,等佢地狗咬狗.,啫係好似太極咁借力打力借用佢地嘅力量打.硬綳綳咁自己死衝,十個春袋都唔夠撞喇!(不過你咁叻,又點會唔知?)

再加上你自己講嘢嘅口氣好似南粵都未獨立你就做硬皇帝咁,邊個順你吖?粵協係自己地頭你都未團結到吖!莫講話出邊.

另外,你自己控個頭出去收下風,珠三角地區前牌先討論廣州係咪應該直轄嘅大環境底下,你講 獨立,你話笑死唔笑死……

(當然,如果你認為喺粵協發文章係"南 粵 獨立"嘅開始嘅,對唔住,以上說話當我無講過)

正如你所言, 論辯文水準,我呢世都未及得上你.但係我要話返畀你知,就算你嘅論辯文水準高到上天,你呢世都睇唔到你所謂嘅獨立理論實現!你搉得我一排牙,後邊重有千千萬萬嘅人等住畀你搉!!

[此帖子已經被作者於2007-5-20 10:10:34編輯過]

得把口有乜用,粤生你都唔细啩,噉都唔使得谂?

卢生落地铁巡视都畀你喺度叫嚣强几倍。

你对我哋叫嚣咋,唔系对你真正嘅目标对象啊。

你唔系话我哋唔多掂嘅咩?重喺度同我哋死拗做乜,我哋道不同喎!

以下是引用殺人王在2007-5-17 20:51:26的發言:

我所講嘅"民主"係國家級嘅民主,係社會性嘅.我嘅意思係每一個社會走上民主道路唔係好似"人"嘅民主咁"天生,天賦".

無錯,人權,民主,自由係每個人應有嘅.但係"人權,民主,自由"嘅社會並非與生俱來!

社會生産力發展到一定時候,社會性質都會發生變化!民主,平等喺落後嘅社會制度底下根本就係吹水!就算係而家吹得最揯嘅美國,英國,一百幾廿年前原始積纍嘅時候,你話佢地平等?自由?就算非洲話講民主都係有聯合國撑住畀錢佢地使!好似索馬尼亞呢D國家D人連飯都無得食,搵個人同佢地講民主都係廢嘅.

非洲嘅人對於佢地嘅民主我都有保留(印度嘅都一樣)一人一票選總統根本係無可能,大屠殺,搶劫...通國都係.就算係有投票都係有幾枝槍喺後邊逼你去投,又或者軍閥用錢用食物買選票.

中國歷史咁長遠都未出過真正嘅民主,咁講法大家都係奴才!

妳嘅論調荒謬!

眾所周知,個人係構成一個社會嘅基本元素,假如喺一群民眾裡頭,成班都係順民,成班都係奴才,噉妳可以指望由佢哋構建嘅社會會係一個民主嘅社會咩?佢哋嘅國家會係一個自由嘅國度咩?人係最關鍵嘅元素!只要有足夠多自主自立意識強烈,對民主自決充滿渴求嘅一群人存在,噉構建一個民主嘅社會先至變得有可能。民主社會當然唔係一開始就有,但必定係先有自由嘅人(不論貧富)再有民主嘅社會。擁有深厚民意基礎嘅社會,妳想佢嘅國家唔民主唔自由唔平等都幾難喇!

而咖撈國竭力宣傳嘅所謂“發展權”大過人權嘅立論,係喺度明目張膽噉愚民奴民!撈國現時為咗爭取時間進行妳所謂嘅“原始積纍”,就拋出呢套嘢,到佢有幸成功超英趕美嗰陣,佢就會同廣大奴化嘅撈民講:哪!呢啲就係撈國特色“社會主義”優越性嘅體現喇!噉而咖我哋呢套政治架構唔使改喇!咁“適合撈國國情”!於是乎眾撈民高呼“皇上聖明”,大叫“陛下皇恩浩蕩”!有眾撈奴民嘅遮護,撈國又可以延年益壽,妳到時想要佢有咩變化,睇怕仲難過登天!我而咖感興趣嘅係,假如真係有噉嘅一日,閣下妳會唔會喺嗰班撈奴裡頭,同佢哋一齊大叫“永遠正確一直勝利”嘅撈國撈共萬歲萬萬歲啫?

經濟發展同民主進步經常都唔係協同嘅,就好似宏觀經濟學裡頭嘅價格-價值曲線一樣,兩者有可能協調一致,但係更多嘅卻係互有偏差,互有領先。民主進步可以滯後於經濟發展,但並唔係所有情況都係噉嘅,民主進步一樣可以領先於經濟發展,而咖全世界大把國家窮過撈國,但係政治體制卻開明先進過撈國好多!妳又點樣解釋呢個全球普遍嘅政治現象呢?

而咖撈國嘅迷魂理論就係捉著民主必滯後於經濟呢一點,大做文章,而對民主亦可以領先於經濟呢一可能卻隻字不提,令其民眾只知其一,不知其二,擺明就係喺度愚民!亞殺生上邊“社會生産力發展到一定時候,社會性質都會發生變化!民主,平等喺落後嘅社會制度底下根本就係吹水!”嘅論調好明顯係畀撈洗咗腦!畀撈迷緊!做緊撈嘅輿論奴才!

英美之所以成為帶動全世界進入資本主義工業社會嘅先鋒同翹楚,皆因其進入資本主義世代前嘅社會就擁有深厚嘅民意基礎,民眾力量民眾嘅呼聲足以抗衡本嚟就唔係好強大嘅君權皇權,喜好自由要求自主嘅民眾最終戰勝君皇,使英國成為世界上首個民主政制嘅國家。英國喺當時不過係孤懸喺歐洲大陸之外大西洋裡頭嘅孤島小國,不過得益於先進嘅政治架構,重商主義嘅傳統,大航海時代嘅到嚟同新航路嘅開辟,開明嘅政治環境對科技同學術嘅促進,加上對機會嘅善於把握,使到英國之後成就斐然。至於美國嘅例子就更加唔使講。英美有噉嘅成就,最根本嘅原因係得益於佢哋有一個開明而先進嘅政治架構,有一群自立自主,思維活躍嘅國民。

英美喺發跡之初都係好孱弱嘅國家,以當時向資本主義工業社會轉型嘅經濟根基嚟排位,有世都未輪得到佢,亞洲嘅大明同歐洲嘅西班牙係當時最有希望率先邁入資本主義民主政制體系嘅國家,但係點解佢哋最終都失敗咗吖?冇經濟根基咩?佢哋當時喺全世界所占嘅經濟份額係數一數二,冇人可以與之匹敵,佢哋初番資本主義歷程夭折嘅最根本因由係佢哋嘅民眾根本就未準備好!民眾裡頭根本就冇自主,民權,自由,平等呢啲可以有效催生民主社會民主國家嘅概念,成個社會民本意識淡薄,民權式微,君皇權勢囂烈,民眾極普遍噉存有奴性思維,相信君皇之命授於天,民眾腦裡頭諗都唔敢諗要自己做自己國家嘅主人。民眾嘅普遍麻木致使舊有嘅政治架構得唔到適時嘅革鼎,呢兩個當時亞歐嘅一哥就噉白白將發展嘅先機放走,並日漸沉淪!

經濟嘅富足發達與否,並唔係觸發政治架構革鼎並促成社會進步嘅必然誘因,能夠促成呢種進步變革嘅,係人!假如冇一群自主自立意識強烈,對民主自決充滿渴求嘅民眾存在;冇一個自由平等嘅社會氛圍存在,噉要舊有嘅政治架構倒臺,並創立民主政制嘅新架構,無疑係空中樓閣,就算妳經濟幾發達都冇可能實現。經濟係由人嚟創造,社會係由人嚟構建,政治變革要由人嚟推動,社會進步同樣要由人嚟完成,人係最關鍵嘅元素!

就攞中國嚟講,而咖有唔少人賴滿清滅明係造成中國資本主義歷程中斷嘅最根本原因,但睇真啲,明朝其實並唔係中國資本主義成長最有利嘅朝代,明代社會君權囂烈,民智禁固,遠唔及宋代咁政治開明。宋代尤其係南宋,明顯係一個海洋貿易型嘅經濟體系,活字印刷術嘅發明推廣使到廣大民眾有機會接受更多嘅教育,儒家理學喺呢時不過係啱啱復蘇,佢對民眾自由思維嘅奴化僵化危害仲好微小,最緊要嘅係南宋朝庭偏安江南,大片國土淪喪使其君權君勢備受國民質疑,民勢故此得以提升。遺憾嘅係,宋民地位雖然高於他朝,但佢哋卻依然冇原生噉萌發出自主,民權,平等嘅進步思維,冇形成一個思潮活躍,民主民權嘅社會,民智麻木致使政治架構更新成空。呢種情況喺明朝中末業再度上演,但係呢時嘅政治社會生態比宋代仲差,結果自不然更令人失望。

英美喺邁入資本主義工業社會之初,的確係有過好血腥嘅“原始積纍”,諸如圈地運動,奴隸貿易,亞非殖民,美加西拓等,但係以前唔好唔代表佢而咖唔好,事實上現時美歐所施行嘅民主政制係迄今為止人類歷史上最先進完美嘅政治制度,呢點係不容置疑嘅!而咖撈國又喺度企圖借“原始積纍”嚟大搞迷魂陣,以置換時空嘅乸咋手法嚟貶低現有美歐民主政制嘅公信力同美譽度,撈國同撈民灌輸嘅概念就係以前唔好就代表而咖都唔好,所謂臭甖出臭草,而佢自己就“永遠正確”,“由勝利邁向勝利”。撈共口口聲聲話佢自己繼承咗正宗唯物主義嘅衣缽,不過佢喺對撈民宣傳嗰陣就完全拋棄唯物主義以運動而唔係僵化嘅模式去看待判定一樣事物好壞嘅宗旨。

至於索馬里,佢係軍閥混戰,國家四分五裂啫,並冇出現妳所謂嘅通國屠殺,而且佢每一派軍閥喺佢地自己嘅轄境都有進行基層民選,尤其係北部嘅索馬里蘭,自主自立,雖然暫時未得到國際承認,不過卻係事實上享有獨立,不知幾自由!通國屠殺嘅事只不過以前喺非洲零星出現,妳可以去對比下90年代全球民主化浪潮前嘅非洲,好多國家喺專制制度低下,內戰屠殺多過食生菜喇,有咖下咁太平咩?難聽啲講句,就算係迫選賄選誘選,最起碼佢都係對選民一種重視嘅體現,當政者都叫有求於民眾。全世界嘅民選制度講得露骨啲,參選者又唔係周圍喺度拉籠選民,承諾畀選民好處,只不過非洲嗰啲離譜咗啲,出位少少啫,總好過妳撈國而咖噉,撈皇一道聖旨落嚟,冚撈奴民都要跟著去,撈皇一時神經話要搞北大倉,冚撈奴民即刻死晒去黑龍江,撈皇一時神經又話要“南巡”,冚撈奴民又即刻死晒落嚟大粵,啲撈民就好似冇咗靈魂嘅行尸走肉噉,畀人趕嚟趕去!非洲嗰啲窮鬼假假哋當政者都將佢哋當人看待,賄賂妳去揀佢,賄賂妳去投佢一票!而喺撈國,撈民就係冇靈魂嘅奴才,任人驅趕,畜生不如!

最後講埋冇飯食,而咖撈國及其走狗奴才都好興搵呢樣嘢嚟講事,話咩食唔飽冇資格講民主,講到民主好似係有錢佬嘅專利噉,噉樣其實係對自由民主精神嘅污辱。天賦人權,眾生平等,雖然喺現實社會人有金字塔式嘅地位分佈,不過講到民主選舉,當今世界絕大多數國家都係一人一票選總統,一人一票全民公決嘅,相當公平。冇飯食係源於戰亂飢荒,同民主冇任何關係,相反,由於獨裁而引發嘅決策失當所造成嘅飢荒就比比皆是,由於撈皇嘅獨裁暴政,撈國喺1960-1962間,發生咗人類歷史上空前絕後嘅大飢荒,至少有3000萬人監生餓死!呢個就係妳所謂嘅撈國特色“社會主義”優越性嘅最好體現!