QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 22797|回復: 35

[正字本字] “聽日”同“沉日”

“聽日”同“沉日”

“聽日”個“聽”字點寫?

“沉日”個“沉”字又係點寫?

聽日,尋日!

「沉日」廣州話又可以讀成「琴日」

明日:停日,遞日。

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-4-16 13:11:07的發言:

明日:停日,遞日。

“遞日”喺粵語(廣州話)度唔係指第二日嘅意思,所以“遞日”冇“明日”嘅意思。

“遞日”喺粵語(廣州話)度係指今日之後嘅某個時段,不過通常唔係指「聽日」(或者讀成“停日”)咁近。

QUOTE:
以下是引用风之子在2007-4-15 18:17:08的發言:

聽日,尋日!

「沉日」:沉咗落去!

“尋日”:找尋逝去!

都通。

問題係「聽日」點寫點解先通呢?

「聽日」用“停日”解唔通啵!即將到嚟唔應該用個“停”字。

哈..哈.. 好得意...

好 Pro.....^_^!!

「聽日」就是 “停日”!

「聽日」的正寫就是 “停日”, 而停日的停字口語係要變調,即由陽平聲轉為陰平聲。

在《廣府話救亡》一書中有提及過停日的讀音,另外亦見到網上某些網頁中亦講到停日就是解作明日,口語音聽(即要變調),無異議,本人亦認為信得過。

[此帖子已經被作者於2007-4-21 3:22:08編輯過]
QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-4-17 19:50:25的發言:

“遞日”喺粵語(廣州話)度唔係指第二日嘅意思,所以“遞日”冇“明日”嘅意思。

“遞日”喺粵語(廣州話)度係指今日之後嘅某個時段,不過通常唔係指「聽日」(或者讀成“停日”)咁近。

遞日,係指接住嚟嘅日子,有明日之意。引用《廣東俗語考》明日又曰遞日。

其實我更習慣用“第日”,“第日(遞日)”有兩個稍為有分別嘅意思:
1、某一日嘅第二日,例如叙述過去嘅事情:“嗰晚冇溫書,第(二)日考試就衰咗。”
2、表示將來某一日:“而家唔得閒,第日先啦。”
QUOTE:
以下是引用ungoo在2007-4-21 21:16:44的發言:
其實我更習慣用“第日”,“第日(遞日)”有兩個稍為有分別嘅意思:
1、某一日嘅第二日,例如叙述過去嘅事情:“嗰晚冇溫書,第(二)日考試就衰咗。”
2、表示將來某一日:“而家唔得閒,第日先啦。”

過去式嘅用法,第日(遞日)係等於第二日,呢度冇錯。

現在式嘅用法,第日(遞日)係指今日之後嘅某個時段,不過通常唔係指「聽日」咁近。

喺撈話口語裡頭,打麻雀叫緊糊佢哋叫做“聽”,有準備嘅意思,唔知喺我哋粵語度,“聽”有冇相同嘅意思呢?

據劉天賜嘅講法,聽日喺指”天明日”,天明兩個字連讀咗(天字聲母加明字韻母),就變成聽日;尋日喺指”昨瞑日“,兩字連讀咗,而昨嘅聲母由唔送氣變成送氣(比如坐,唔送氣都zuo,送氣就讀chuo),于是就變咗”尋日“。

QUOTE:
以下是引用dogdogkun在2007-5-2 22:39:35的發言:

據劉天賜嘅講法,聽日喺指”天明日”,天明兩個字連讀咗(天字聲母加明字韻母),就變成聽日;尋日喺指”昨瞑日“,兩字連讀咗,而昨嘅聲母由唔送氣變成送氣(比如坐,唔送氣都zuo,送氣就讀chuo),于是就變咗”尋日“。

對呢點值得商榷

如果"聽日"係"天明日"合音,咁"聽晚"又如何解釋?莫非又係"天光晚"嘅合音?

[此帖子已經被作者於2007-5-3 11:03:47編輯過]
可能用“聽”(去聲,等待o既意思)果個字掛?“聽日”──“等待第日”既意思囉!不過可能係讀讀下去聲,後o黎變o左陰平生都唔定呢?......
尋日卦??昨天嘅意思
我個茂名同學將尋日讀成從日,未知兩者于廣州話有否關係?
以下是引用粵嚟粵掂在2007-4-15 15:33:46的發言:

“聽日”同“沉日”

“聽日”個“聽”字點寫?

“沉日”個“沉”字又係點寫?

[此帖子已經被作者於2007-5-29 16:15:30編輯過]

“聽日”

“尋日” “沉日” “琴日”。

天明日,昨今日