QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: malsony

粵語協會會服設計圖樣徵集

你觉得净系slogan唔够嘅,可以发挥自己嘅创意,加啲嘢落去吖!

“简简单单,其实最是不简单”——你重想加啲乜?

意見係 唔好用黑色。白色襯紅。個logo細啲,放喺左遍上啲嗰度。

近期好似幾興 紅粉 喎。

咁寡,揾鬼睇咩?!

家阵呢个系“眼球年代”,我哋即使唔系要哗众取宠,最起码都要吸引咗人哋嘅注意力先啦嘛——你话系唔系噉讲先?

从政嘅人经常讲,先唔好考虑自己开出去嘅政见支票是否能兑现,而必须要知道,如果连政权都得唔到嘅话,连半个政见都无法兑现!

同样,用喺市场推广上,连人哋嘅眼球都无法吸引过嚟,更遑论咩壮大发展咯!

QUOTE:
以下是引用Lucciora在2007-4-2 19:33:45的發言:

個“粵”字用咗簡化字啊!

正體字中間“米”字上邊有一撇啊!

妳講啱咗一半!

喺正體楷書裡頭,“粵”的確係米字加一撇。

不過喺篆書裡頭,“粵”字嘅方框裡頭係一個米字,左上角係冇一撇嘅!

件衫應該用海藍色!黑色太沉!
背面呢?[em01]

大家好

[此帖子已經被作者於2007-8-25 3:38:14編輯過]

首先,我覺得Logo應該有啲深層啲嘅含義囉~

另外,朱安利講嘅未嘗冇道理,呢個確係有啲封閉

仲有就係“粵語協會”嗰幾隻字真係要執執位,噉樣畀人感覺唔咸唔淡,好唔專業囉~

以下是引用malsony在2007-4-3 10:05:25的發言:

實不相瞞,我亦在考慮背面問題,是打會員各自id,還是統一的圖樣?我有一個concept,唯恐与“粵協”格格不入,呵呵……

有啲咩格格不入嘅概念?

我最钟意听啲唔同嘅意见,因为可以刺激、启发到思维!

以下是引用羊城惜花人在2007-8-25 15:58:19的發言:

首先,我覺得Logo應該有啲深層啲嘅含義囉~

另外,朱安利講嘅未嘗冇道理,呢個確係有啲封閉

仲有就係“粵語協會”嗰幾隻字真係要執執位,噉樣畀人感覺唔咸唔淡,好唔專業囉~

猪痢氨都收咗皮好耐啦,畀“阿因”武力镇压咗两个礼拜之后就消失得无影无踪嘞!

咁丑样嘅衣服就唔扐出来吓人啦!睇来睇去都似个丐帮嘅“丐”字咁,畀丐帮做制服好过啦。

粵語正音推廣協會呢個几好呵,偷下

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我地都盡緊力搵人整緊logo and T shirt ga la....希望快d面世啦
上面唔好有羅馬字就得 要用竪排正體漢字 康熙體 先突顯正統

原帖由 vfshurmher 於 2008-1-12 09:34 發表 上面唔好有羅馬字就得 要用竪排正體漢字 康熙體 先突顯正統

彼「正統」滅緊此「正統」,真係搞笑。

嶺南係海洋文化,開放啲啦。

中間嗰四隻字用紅色好睇啲,重要按照舊時嘅書寫風格,從右到左從上到下。

唔使下下用红色,睇下衬咩底色啦!

在下认为简单就好,如果未搵好嘅设计之前,用住呢个都可以(见下图,唔要外边嗰个大大个粤字):

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如果係用呢種LOGO,噉整套衫嘅STYLE以古典啲為好,最好個LOGO都可以用番古印樣式,用蒼勁嘅毛筆字體,筆畫可以中空少少以顯古式。(本人偏好呢種風格)

如果用其他SLEISURE嘅圖標,可以加多啲藝術感覺,抽象啲嘅都無所謂。

至於件衫嘅顏色,可以設計多種色彩搭配(梗係要經典搭配)以供唔同着衫風格嘅人選擇,個人建議一件衫嘅色彩唔好多過3種,以兩種為佳!

PS:論壇應該設計一條專用SLOGAN作為宣傳自己嘅代表性標語,望各位論壇大佬醞釀吓啦 簡單精厄啲嘅~~~~諗掂之後加埋上去都幾好!

好建议,不妨谂下。Jean系掂!