QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: monfan

[八卦時聞籮] [討論]粤语难进校园,谁来传承文化?(图)

毕竟系方言,吾适合用来教学

雖然我響廣西梧州出世,但我永遠記得我系廣府人嘅後代,

將最正統嘅廣東語傳畀後代,系我呢世人嘅一大心願... ...

另外我都好中意韓國語美國語

QUOTE:
以下是引用lianggz在2007-4-11 16:24:48的發言:

感至少落課可以

人講下廣東語掛?

所以推普人士最應該食一樣嘢:“浮水黃金”。
可唔可以雙語教學啊
QUOTE:
以下是引用lianggz在2007-4-11 16:24:48的發言:

所谓“普通话”都系由“方言”演化而来,照你噉讲,一样系“唔”适合用嚟教学嘅!

参考文章:《何谓“母语”?!》
http://general-lo.blogcn.com/diary,2611258.shtml

QUOTE:
以下是引用tea在2007-4-7 12:35:43的發言:

“兼容并包,兼收并蓄”,曾经是北大的校训,希望成为“推广”的标尺。

[em31][em31][em31]

既然系北大“曾经”嘅校训,噉更应该首先成为“推普”嘅标尺先!

QUOTE:
以下是引用siuonkei在2007-4-18 19:39:47的發言:
可唔可以雙語教學啊

请你唔好再用征询嘅口吻去提呢类问题!

我自细就系接受母语教学嘅,而且我觉得用母语教学系应份嘅,必然嘅!

系啲冇脑嘅人或者反智嘅人先至唔用母语教学嘅嗻!

我自细接受母语教学嘅结果就系,科科成绩都好,而且普通话同英文都相当不俗!

重有,你如果只提“双语”嘅话,有人会钻空子话系“国语”同“外语”。

QUOTE:
以下是引用哈韓哈港在2007-4-13 20:56:15的發言:

雖然我響廣西梧州出世,但我永遠記得我系廣府人嘅後代,

將最正統嘅廣東語傳畀後代,系我呢世人嘅一大心願... ...

另外我都好中意韓國語美國語

乜有“美國語”既咩?唔通哥哥(姐姐)識“閹僚語”o既?......呵呵!

中國唔係話響世界開放咩!咁仲講乜鬼國語啊,學多啲英文,法文或者日文呢啲外文啦,最好各地方靈活教學(當然用當地母語啦,係咪?),咁先有效率嘎嘛!成日做埋無用功,真唔識講大陸政府!![em06]