QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: monfan

[其它] [討論]我哋嘅母語應該叫乜嘢-更新粤语学堂68课观点

QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-2-6 11:37:59的發言:

“廣東話”範圍太大,“廣州話”範圍太細,“白話”唔夠準確

“廣府話”算係最準確嘅,但而家好少人用,不過我哋做學術研究嘅,係咪應該用啲學術性啲嘅詞語呢?

所以我贊成除“粵語”之外,用“廣府話”

我觉得

"广东话"唔系范围大,而系唔准确

"广府话"只可以讲系一个代表

我赞成"粤语"只因为"越"

虽然……

QUOTE:
以下是引用monfan在2007-2-4 23:24:44的發言:

我哋论坛讲嘅讨论嘅话,用咩称谓好啊?请大家踊跃讨论吓!

外国人叫 cantonese,香港人叫 广东话,旧时候叫 广府话,乡下人叫 省(城)话,两广啲人有人叫 白话 ,粤语就好正式嘅叫法,你认同边个呢??请选择~

如果你有其它意见请补充~

你嘅回帖就系支持我哋母语嘅力量~

以下摘录自 粤语学堂 68课:

QUOTE:

「粵語」,好多人將之與「廣東話」、「廣府話」以至「廣州話」等同起來。但事實上,各詞有各自指代的意思,而且各不相等同,任何一個都不可以取代對方。
  廣東話:是一個含糊不清的概念,它主要包括廣東省內的粵語(不包括廣西粵語)、潮汕話、客家話、雷州話。
  粵語:先解釋「粵」,《史記》中稱越族人爲南越,而在《漢書》中又把南越稱爲南粵。今天廣東省的簡稱「粵」即來源於此。「越」通「粵」,越語意指南越族嘅語言,則包括廣西、廣東等「越(粵)語」。而我們亦是南越先民之後裔,「粵語」是一個正規而且學術性的名詞。
  廣府話:則需理解何謂「廣府」。任何書籍均無「廣東府」一詞。「廣府」即「廣州府」。以《俗話廣州》記載:公元前111年,漢武帝平定了南越國,在嶺南設立了南海、蒼梧、郁林、合浦、交趾、九眞、日南、珠崖、儋耳九郡。到了三國混戰時期,嶺南屬東吳管轄,將交州分爲交廣兩州,現廣西的合浦以南爲交州,合浦以北爲廣州。廣州由此得名,並管轄南海、蒼梧、郁林、合浦四郡。當時並無「廣東」概念;「廣州」所管轄範圍亦未及至現時整個廣東。所以「廣府」比「廣東」範圍要小;「粵語」就要比「廣府話」範圍要廣了。
  廣州話:就並不是指「廣州府話」,而是指廣州市區內的廣州話。廣州市民以當地老城區之一「西關」爲代表語言,以其獨特的韻音變調帶領「廣州話」發展。
  總的來說,我們要清楚幾點:
「粵語」不等同「廣府話」。
廣東話概念不應存在。
有人會說粵語,但可能不會說廣府話。

此文章是否引用http://www.cantonese.asia/anl/oncc/lessons/068.htm

原網站中的鬱林,何以變成郁林?

你講嘅呢個“粵語”稱呼嘅定義係由嗰個網嘅ANL嘅觀點嘅,並唔係語言專家同大眾嘅觀點。海外好多華人都稱“粵語”為“廣東話”,噉樣呢個概念就唔得成立咩?

本人称呼"广府话"为中文,"普通话"叫做北方话,于本人心中无"普通话"之概念

睇返Anl寫嘅嘢,有邏輯。

東莞習慣上叫廣州話做“省話”。
QUOTE:
以下是引用Wai在2007-2-14 17:34:44的發言:

睇返Anl寫嘅嘢,有邏輯。

乜嘢叫做“邏輯”你解釋吓?廣東話之前都係叫做“粵語”嘅,無知佬。

QUOTE:
以下是引用南汉在2007-2-14 17:51:54的發言:
東莞習慣上叫廣州話做“省話”。

因為嗰個Anl都好似你噉樣咁無知,所以先有人講廣東省分為:廣州府、潮汕府同埋“客家府”啫。身為廣東人連以前嘅廣東一共有幾個府都唔知,仲有乜嘢資格批評人哋講得邏輯唔邏輯。

QUOTE:
以下是引用leon_jeng在2007-2-14 23:15:13的發言:

因為嗰個Anl都好似你噉樣咁無知,所以先有人講廣東省分為:廣州府、潮汕府同埋“客家府”啫。身為廣東人連以前嘅廣東一共有幾個府都唔知,仲有乜嘢資格批評人哋講得邏輯唔邏輯。

1.恕小弟无知,请问你能否详述“广东”以前一共有几个府?

2.广东话的概念如何定义?有没有广西话、江西话、湖南话、湖北话、江苏话、浙江话、山西话、山东话、新疆维吾尔话、西藏话、甘肃话、辽宁话、黑龙江话、吉林话、宁夏回族话、海南话……?

3.点先算系有逻辑?

QUOTE:
以下是引用越王勾「錢」在2007-2-14 23:49:09的發言:

1.恕小弟无知,请问你能否详述“广东”以前一共有几个府?

2.广东话的概念如何定义?有没有广西话、江西话、湖南话、湖北话、江苏话、浙江话、山西话、山东话、新疆维吾尔话、西藏话、甘肃话、辽宁话、黑龙江话、吉林话、宁夏回族话、海南话……?

3.点先算系有逻辑?

想知道就解答你啦:

1。明代嘅廣東就被分為10府分別係:1、廣州府。2、肇慶府。3、惠州府。4、高州府。5、南雄府。6、韶州府。7、潮州府(包括咗而家嘅梅州地區)。8、廉州府。9、雷州府。10、瓊州府(今係海南)。

-清代嘅廣東就被分為9府,當時係少咗“南雄府”被劃入“韶關府”。

2。海南話、江西話、湖南話、西藏、山西話、山東話呢幾個地方嘅語言就有噉樣嘅稱呼,但廣西話就冇人會係噉稱呼,因為廣西當地被政府定為少數民族(壯族)嘅地區,即使當地講廣東話嘅人比壯族嘅人口嘅多,但由於政府定為當地係“廣西壯族自治區”噉就冇辦法囉“廣西話”就係多指“壯族話”啦。當地講廣東話嘅人變咗低聲咗啦。

3。仲有“邏輯”與否?呢係每個人嘅睇法,你認為佢邏輯咪邏輯,你認為佢唔邏輯就晤邏輯囉。不過語言嘅定名就唔係只有邏輯而講,仲要根據地理同歷史嚟講嘅。廣東話雖然在學術上被稱為“粵語”,但係講廣東話嘅人就係粵族嘅。

[em01]
[此帖子已經被作者於2007-2-15 7:50:25編輯過]

注:廣州府、肇慶府、高州府、廉州府、韶州府部分地區嘅居民嘅母語係粵語嘅,唔係只係“廣州府”嘅人嘅母語,所以將廣東話(粵語)稱為“廣州話”係好唔妥當。

-潮州府(講潮州話因當地講閩語嘅人佔大多數所以稱為“潮州話”即使當地仲有部分居民講客家話)、雷州府(雷州話,當地都有部分講哎話同廣東話嘅人)、瓊州府(海南話,當地都有部分講南海、順德嘅廣東話同哎話)嘅人多講閩南話。

-韶州府嘅人有講廣東話、哎話同當地土話。

-惠州府嘅人以前多講客家話,後來就多講廣東話。

[此帖子已經被作者於2007-2-15 17:06:15編輯過]

廣州話:就並不是指「廣州府話」,而是指廣州市區內的廣州話。廣州市民以當地老城區之一「西關」爲代表語言,以其獨特的韻音變調帶領「廣州話」發展。
廣東話概念不應存在。

Refer to http://www.cantonese.asia/anl/oncc/lessons/068.htm

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-2-15 8:45:03的發言:

廣東話概念不應存在。

Refer to http://www.cantonese.asia/anl/oncc/lessons/068.htm

“廣州話”係廣州市嘅廣東話,其他廣東話區都唔係講“廣州話”,佛山人講佛山話(準確就係佛山嘅廣東話),五邑人講五邑話(五邑嘅廣東話)等等,呢一啲地區嘅居民都唔會稱自己所講嘅廣東話為“廣州話”,你廣州佬唔好自大,就用“廣州話”呢個稱謂嚟強奸咗其他廣東話區嘅方言啦。

[此帖子已經被作者於2007-2-15 13:23:06編輯過]
講“廣州話”嘅範圍好細啫,只係廣州人嘅方言嚟嘅。講“廣東話”嘅範圍先至大咖。
[此帖子已經被作者於2007-2-15 13:23:36編輯過]
QUOTE:
以下是引用Wai在2007-2-15 8:45:03的發言:

廣東話概念不應存在。

你係咪好得閑?我有嘢畀你做,喺澳洲嗰邊你係唔係失業緊呢?嗰個立論已經唔準確又再黏上嚟有乜用啫,反正佢都唔係語言專家又唔係中文系嘅研究學者有乜嘢資格嚟畀廣東話定名啫。

[此帖子已經被作者於2007-2-15 13:24:25編輯過]
廣州嗰度語言好複雜,有啲廣州人係講廣東話,有啲廣州人係講普通話,有啲廣州人係講客家話。廣州當地嘅語言根本就唔可以稱為“廣州話”。
[此帖子已經被作者於2007-2-15 13:25:01編輯過]
我中意广州话多第啲[em01]
睇嚟大家都好认真讨论~唔错唔错~!keep住个氛围,但要良性气氛下进行

釐清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實卻之閒係有好大嘅區別,應該嚴格予以釐清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一那人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分佈同行政規劃並唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

monfan,唔好意思嘞!我冇諗住投票,叫乜都冇所謂,大家認同就得。呢啲嘢,留返畀磚家做啦!佢哋爛臭得閒,至啱研究呢啲嘢。至緊要,唔好同我改姓、唔好將啲矯到祖宗都聽唔明、唔好將啲矯到同普通話一樣就得嘞!