QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: maiqin

是语言的障碍影响了许冠杰在内地人心中的神威!

Re:是语言的障碍影响了许冠杰在内地人心中的神威!

telei在2005-06-03 10:07:45說道:[br]我以前唔系好了解阿sam,以前曾经有北方同学侮辱过sam。唔识佢都算正常,之但系居然话佢系垃圾,唔知系唔系因为阿sam唱粤语歌而憎佢。
唔需要动气嘅,大把北人话我哋嘅母语系“鸟语”啦,唔通又使信佢咩。正如我哋好憎而家嘅所谓呕像歌手,觉得佢哋啲歌垃圾,但系一样有无数唔知少年当佢哋系宝

冇错,一样米养百样人。啲好野的确唔系所有人都懂得去欣赏;相反,啲垃圾野就一样有人去捧场---正所谓:粪坑虽臭,但螥蝇也不是照样飞进去?---呵呵~~

支持阿sam!好大部分外省人从语言,文化等方面都睇唔起广东同港澳地区架啦,使乜理距地者,我地大人有大量,大人不记小人过啦,哈哈。但就真系建议个d外省人睇下《其实你不懂广东人》呢本书在评论广东或者港澳地区既人咯。阿sam个时可能个国内市场未完全开放,系国内都无乜宣传,加上语言局限所以中国内陆既人都唔识阿sam,但好似到别安乐队或者后期四大天王个时又咪好多外省人跟住学唱粤语歌,可能同当时既大力宣传有关啦!总之一句讲晒,阿sam系我地永远既歌神,永远既偶像!

點解呢度好似冇人鍾意現時嘅樂壇歌手嘅。係咪age gap問題?

maiqin在2004-11-17 21:16:11說道:[br]我真觉得那些不懂粤语的人真是太可怜了!永远享受不到这世界上最好的!
未必啦! 我哋眼中有我哋嘅幸福,佢哋有佢哋嘅幸福!

desmond在2005-10-14 15:04:12說道:[br]點解呢度好似冇人鍾意現時嘅樂壇歌手嘅。係咪age gap問題?
都唔一定单纯系age gap嘅问题,我觉得关键仲系在于传媒同唱片公司,因为佢哋话晒都系引领流行乐坛嘅风向标,现在过于强调“商业化”,急功近利,却底气不足,而唔系真正将着力点用喺培养呢方面嘅创作及演唱人才,令当今好多年轻一代嘅欣赏水准降低及变味。

desmond在2005-10-14 15:04:12說道:[br]點解呢度好似冇人鍾意現時嘅樂壇歌手嘅。係咪age gap問題?
呢个版话明系怀旧粤语歌版,入嚟嘅人梗系钟意旧歌多啦。 不过话时话,而家嘅粤语歌冇边几首听得入耳嘅,粤语歌最风光嘅年代已经过咗喇。而家我身边唔少朋友都系,一系就听旧粤语歌,要听新歌就听国语歌,真系悲哀。

講真,家下啲粵語歌唱得越嚟越冇感情!

说来惭愧,我听阿sam的歌也是很晚了,中学的时候听beyond的时候就只知道家驹很喜欢阿sam的歌,还翻唱了半斤八两,交织千个心也是向阿sam致敬的。当时真的买不到阿sam的cd磁带啊,如果要能早点听到,恐怕早就会喜欢了。我觉得倒不全是语言的原因,内地也有很多人喜欢beyond 达明的,可能是因为阿sam属于长一辈的歌手了,象80年后出生的听的最多的还是四大天王等等吧,而且阿sam这路古雅的风格,对于新一代的人可能是有点隔膜,不喜欢的就不必管他啦,喜欢的永远都会喜欢,我现在听粤语歌最多的还是阿sam,beyond,还有霑叔和顾嘉辉合作的那些经典是可以超越地域和语言的的

相对其他粤语歌手来说,内地人对阿sam的认知较少,个人觉得主要原因有两方面:一是sam 属于香港最早期的一批粤语歌手,以70年代及80年代初期内地的社会、政治环境导致的较为封闭的外界讯息接收,是阻碍人们认识sam的因素;其次与其他歌手相比,sam是粤语口语、俚语歌词运用很多的歌手,非粤语地区的朋友要充分理解这些方言歌词,有一定难度。