QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6740|回復: 25

[其它] 你認為對粵語的通俗稱呼哪種稱呼較為貼切﹖

你認為對粵語的通俗稱呼哪種稱呼較為貼切﹖
單選投票, 共有 17 人參與投票

距結束還有: 3642 天13 小時58 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限

咁無聊嘅問題。呢啲嘢用嚟問貢?噹最啱。

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-23 8:18:55的發言:

咁無聊嘅問題。呢啲嘢用嚟問貢?噹最啱。

你還比我更為無聊﹐愛多管閑事。

[em12]
我哋邊一直講‘白話’

廣東話包括“客家話”“潮州話”

白話,似係啲鄉下人講得多

廣州話範圍太窄

廣府話比較學術性,但唔常用~

呢啲只不過係代詞,邊有硬性規定o架。

代名詞係好彈性嘅,互相之間相通就得。

又唔見有人講吓用“普通話”定“國語”。

又唔見有人講吓用“美國英文”定“英國英文”

又唔見有人講吓用“閩南話”定“台語”。

有乜謂。

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-24 21:40:51的發言:

有乜謂。

有了語言﹑族群準確的定型﹐這樣才使到族群中的人更加團結﹐更加有認同感。明白嗎﹖
人家英文就固定的語言稱呼就是“英語”﹑“英文”喇。當然各地的口音有所差別﹐但一直都稱為“英語”的。不象“廣東話”又叫做“粵語”﹐“廣州話”﹑“白話”﹑“廣府話”什麼的。所以使到族群的認同薄弱得很﹐團結的精神並不高。
QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-24 21:40:51的發言:

有乜謂。

有了語言﹑族群準確的定型﹐這樣才使到族群中的人更加團結﹐更加有認同感。明白嗎﹖
QUOTE:

有乜謂。

人家英文就固定的語言稱呼就是“英語”﹑“英文”喇。當然各地的口音有所差別即有英國英語﹑美國英語﹑澳洲英語等等﹐但一直都稱為“英語”的。不象“廣東話”又叫做“粵語”﹐“廣州話”﹑“白話”﹑“廣府話”什麼的﹐所以使到族群的認同薄弱得很﹐團結的精神並不高。
QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2006-12-24 21:20:25的發言:

廣東話包括“客家話”“潮州話”

白話,似係啲鄉下人講得多

廣州話範圍太窄

廣府話比較學術性,但唔常用~

廣東就是我們廣東人的廣東啦﹐客家人及潮汕人是外地遷居廣東的人。潮汕人屬閩南民系的支系。客家就是廣東的外來的民系﹐故被廣東人叫做“客家”。

QUOTE:
以下是引用neo在2006-12-26 18:46:52的發言:

廣東話啦,範圍大啲。

本來投咗廣州話,後屘諗諗吓,都係唔好 。

就是!廣東就是我們廣東人的廣東啦﹐客家人及潮汕人是外地遷居廣東的人。潮汕人屬閩南民系的支系。客家就是廣東的外來的民系﹐故被廣東人叫做「客家」。

廣東話啦,範圍大啲。

本來投咗廣州話,後屘諗諗吓,都係唔好 。

[此帖子已經被作者於2006-12-26 19:02:42編輯過]

我們從小都習慣叫粵語,呵呵。包括粵語歌曲

QUOTE:
以下是引用佩霆在2006-12-28 13:35:05的發言:

我們從小都習慣叫粵語,呵呵。包括粵語歌曲

那“粵語”是否等于“越語”(越南語)呵呵﹗

[em01]

通俗 ,即系大众化,我觉得叫“广东话”最贴切,几好听啊~

香港啲歌星出粤语碟都叫“广东大碟”啦,许冠杰演唱会上都讲过:“我用啲好广东嘅歌词嚟唱。。。”

照我睇嚟,通俗啲理解:粤=广东;粤语=广东话,就咁上下啦~~

[em01]
QUOTE:
以下是引用olala在2006-12-28 16:54:18的發言:

通俗 ,即系大众化,我觉得叫“广东话”最贴切,几好听啊~

香港啲歌星出粤语碟都叫“广东大碟”啦,许冠杰演唱会上都讲过:“我用啲好广东嘅歌词嚟唱。。。”

照我睇嚟,通俗啲理解:粤=广东;粤语=广东话,就咁上下啦~~

[em01]

我都贊成這樣稱呼粵語為“廣東話”的。

叫"粵語"又恐其會受"越南語"之"越"字拖累!!

都係沿用鄉下叫法白話.....

不過我睇啲廣州佬好似慣咗將廣東話(粵語)稱為“廣州話”喎。其他廣東話區對廣東話嘅稱呼到好少或者冇叫廣東話為“廣州話”噃。[em01]