QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9282|回復: 26

振興粵語之大計

粵語是一門生動的中華方言,在中華方言當中當之無愧排名老大!這一點不容置疑,近些年全國喲與普通話學習加上大量

北方人(淮河以北操北方口音的北方人)南下!使廣東話有被北方話融合的危險,若廣東人不誓死捍衛其文化!外省愛好

者再如何努力,也是枉費心機!

希望有實力、有技術、有興趣、有頭腦、的廣東人共同維護其文化,使之源源不斷!永世留傳!

首先得要在全國開設廣東電臺,電視臺,即學習班!(有必要將廣東衛視改爲粵語)外省人也可享受到粵語帶來的美妙旋

律!

再次是 一定要把普通話轉換粵語軟件的軟件開發出來,供各地愛好者購買或贈送!(普通話的句子轉換成粵語的句子,

然後可連續發粵音,也可單獨發音)

頗為理想主義。余不多言,祇引用魯迅先生一句名言表達我哋嘅心境:寄意寒星荃不察,我以我血薦軒轅。明白此語者定當懂得我哋面對嘅境況。

QUOTE:
以下是引用阿鈡在2006-12-18 20:24:39的發言:

首先得要在全國開設廣東電臺,電視臺,即學習班!(有必要將廣東衛視改爲粵語)外省人也可享受到粵語帶來的美妙旋

律!

再次是 一定要把普通話轉換粵語軟件的軟件開發出來,供各地愛好者購買或贈送!(普通話的句子轉換成粵語的句子,

然後可連續發粵音,也可單獨發音)

有咗呢個專業軟件嘅囉哦,普通話轉粵語連埋有發音嘅.

係啊

多年來一直有個想法,就是推廣精深的廣東話!
廣東人應該講廣東話,現在的電視節目太多普通話了,煩煩。。。。
要開動腦筋, 善用一切時機喚醒民眾, 同心抵抗野蠻推普!

阿鈡

大嘎好,我回来了,

返嚟就好!

希望广州中学同埋大学入边会有学生组建"广东话拼音爱好者俱乐部", 研究各种拯救同帮助广东话现代化嘅途径.

争取以后呢个专门研究粤语嘅组织能够自己推出拼音汉字输入工具.

另外, 我有个想法, 想建议巧手嘅朋友, 制作一系列叫做"粤语金石良言"嘅座右铭纪念品, 写喺石上又得, 绣喺布幅上又得, 最好系拼汉双文嘅, 等人知道系边种语言讲出来嘅. 所谓"金石良言", 除咗传统嘅广东地方嘅歇后语, 俗语, 谚语之外, 重有香港金曲入边嘅励志词句.  呢啲工艺品, 纪念品得到人嘅青睐之后, 渐渐就会将好多人吸引到保护广东语言文化嘅事业入边喇.

重有, 下边两篇彩字, 可以印成海报形式, 作为宣传

一: "戚冲出吹旗"

拼音同耶鲁系嘅简单概括

Penkyamp
嘅旗帜
耶鲁系
嘅旗帜
Ek      戚
Onk   冲
Ot      出
Oy     吹

Ik     戚
Ung  冲
Eot   出
Eoy   吹

===========================================================

二: 边个对, 边个错? 边种简洁, 边种简陋? 三种拼音对比.

边个, 边个? 边种简洁, 边种简陋? 三种拼音对比. 上: JYUTPING, 中: 耶鲁, 下: PENKYAMP.

(粤语广东话拼音)

JYUT6 YU5 Gwong2 DUNG1 wa2 PING3 yam1---!      

YYUHT YYÚH Gwóng Dùng wá PING yàm---!

Yeùdyeú Guõng-DÖNK-wã PÊNK-yämp --- !

(孔子曰;打交亦用砖乎,要尽伤头肤,还要狂呼.不亦乱呼)

HUNG2 zi2 JOEK6: da2 gaau1 JIK6 JUNG6 ZYUN1 fu1, jiu3 ZEON6 SOENG1 tau4 fu1, waan4 jiu3 kwong4 fu1, bat1 JIK6 LYUN6 fu1---!

HÚNG jí YEUHK: dá gàau YIHK YUHNG JYÙN fù, yiu JEUHN SEÙNG tàuh fù, wàahn yiu kwòhng fù, bàt YIHK lyuhn fù.
---!

Hõnkjĩ YEÒD: dãgäu YÈK YÒNK JEÜN fü, yîu JÒNT SEÖNG taw fü, wanyîu kuong fü, bät YÈK LEÙN fü.
--- !

某大学某班某年, 同学毕业广东话拼音留名留念册

1. 中文名 2. 拼音名 3. 英化名

庞军捷 汤嘉琪
 汪任  杨晓阳  岑志强
 Pong Guänt-Jîd
Töng Gä-Key
Wöng Yàmp
 Yeong Hĩu-Yeong
Samp Jî-Keong
Aslan Pong Guan-Jit
CaseyTong Ga-Kei
Renny Wong Yam
Hughey Yeong Hiu-Yeong
Jacky Sam Ji-Keong

郭宁宁 范小波
 余惠珊  傅佳  阮明友
 Guôg Nenk-Nẽnk
Fàn Sĩu-Bö
 Yeu Wày-Sän
 Fù Gäi
Yeũn Menk-Yáw
Ning-Ning Guok
"Boss" Fan Siu-Bo
Sandy Yue Wai-San
 Gea Fu Gai
Amigo Yuen Ming-Yau

刘石  王宾  李翌欣  张团  胡陆军
 Law Sèg
Wong Bänt
 Léy Yèk-Yänt
Jeöng Teun
Wu Lòk-Guänt
Rocky Lau Sek
Wilson Wong Ban
Vivian Lei Yik-Yan
 Karl Jeong Tuen
G.I. Wu Luk-Guan

刀美铃  单志杰  郝振兴  葛悠  崔国华
 Döw Méy-Lenk
 Sìn Jî-Gìd
 Hôg Jânt-Hënk
 Gôd Yäw
 Cöy Guôg-Wa
Pranee Dou Mei-Ling
 Jackie Sin Ji-Git
Renato Hok Jan-Hing
 Yuri Got Yau
Joey Cheoi Guok-Wa

某大学某班某年, 同学毕业拼音留名留念册

既然广东话同出多啲去玩挂钩, 只要出多啲去玩就得啰!
我想咁, 组织下"粤兴会"(粤语兴趣会)嘅郊游. 郊游嗰阵用 PENKYAMP 印啲歌词, 成班人唱完一首到一首.
玩粤语语言游戏.
分成两组, 各自有"组旗", 组旗上有 PENKYAMP "猛龙", "飞虎"之类名称, 玩竞技游戏.
多啲影相, 影完相用 PENKYAMP 写某日兴趣会郊游留念.

出去玩系可以促进团结, 结识女生嘅. 女生通常可以帮到好多忙制作刊物, 工艺品等嘅嘢. 男生竞技或代表兴趣会嘅球队进行体育比赛嗰阵, 女生都可以打气.
而且大家出去玩, 最好成组人着住写有粤字同拼音嘅 T 恤, T 恤上除咗兴趣会嘅名同标志, 重有"粤语金句", 就系粤语传统嘅谚语同埋香港金曲入边嘅词句, 作为对粤语嘅一种宣传.

然后就系做好多纪念品发给会员, 同做好多纪念品卖.

呢啲都系我哋以前做过嘅经验. 参考下嗻.

你如果将来有机会进入大学中文系, 我鼓励你成为一个研究现代标准粤语(广州话)嘅研究生. 我觉得, 我哋嘅母语嘅将来, 需要你. 我嘅呢个想法, 希望你能够同你啲粤语兴趣组入边嘅同学都讲下. 我希望佢哋都能够成为专攻粤方言嘅中文系研究生.

大家, 时不我待: 喺你哋所在嘅学校, 团结所有唔愿意睇到粤语消失嘅同学, 学习 PENKYAMP, 组成"粤兴会", 印发广东话文字同广东话拼音嘅刊物.

大家一齐喺你哋嘅学校组织"粤兴会"(粤语兴趣会+广东振兴会), 用 PENKYAMP 来拼出歌词, 粤语金句, 旗帜字样同T恤字样, 等人睇睇系乜语言嘅.
大家印制粤语 PENKYAMP 嘅刊物, 谈论香港电视上嘅兴趣话题, 制作带有 PENKYAMP 嘅手工艺品.

但系千其唔好将粤兴会变成一个对"捞松"发牢骚嘅狭隘民族主义组织. 对人哋发牢骚系无益嘅. 一定要凭自己嘅本领使广东语言文化成为主流, 现代, 有朝气嘅文化.

广东人一定要有啲崇高嘅追求,
Guõngdönkyant yätdènk yîu yáw sonkgöw gê jöykaw
比如讲致力于自己母语同地方文化嘅保护同发扬,
Pêyyeu gõng jîlèkyeü jìgëy mówyeú tonk déyföng mantfâ gê bõwwù tonk fâdyeong
先能够避免堕入庸俗同野蛮.
Sïn nankgâw bèymín dò'yàp yonkjòk tonk yé'man

我号召广东嘅年轻人加入广东话现代化嘅
"广东话拼音"事业.
Ngó hòwjìu Guõngdönk gê ninhënkyant gä'yàp Guõngdönkwã yìndòifâ gê "Guõngdönkwã Pênkyämp" sìyìb
致力语言学, 抛弃不学无术.
Jîlèk yeúyinhòg, päuhêy bät-hòg-mow-sòt.

其实深圳好多捞仔系好想认同广东嘅.
呢啲人系"新广东人", 应该欢迎佢哋入我哋嘅大家庭.

佢哋连似样嘅广东话课本都无, 你又点能够怪人哋抗拒我哋嘅本地话呢?

所以必须大量出版呢啲新广东人喜闻乐道嘅题材嘅广东话口语学习课本, 而且必须一边用粤字, 另一边用广东话拼音, 等佢哋知道, 本书入边啲字, 唔系用普通话发音嘅, 系用广东话.

听我讲啦无错嘅:
推广广东话拼音, 系广东话现代化, 同推广广东话嘅第一步!

亚运会歌即将开始第二轮征集

当局表示:不考虑粤语歌曲,连里面出现粤语的片段都不可以

我哋广东人为咗抗击呢条违反粤语权利嘅政策, 从而家开始应该开始在各个广东音乐人论坛征集"非官方"嘅亚运会歌, 并且在土豆网上传开. 而且, 要争取中国香港嘅艺人对呢啲广东人自己征集嘅粤语亚运会歌嘅支持, 大力传唱, 最终迫使官方接受粤语在亚运会入边嘅地位!

提议: 呢啲应征粤语会歌嘅歌词, 一定要似足以往香港嘅运动会主题歌嘅风格, 唔可以赖赖闲咁, 系亚运会歌唔似亚运会歌!

第 二个提议: 参与粤语版会歌嘅音乐作品一定要够多够质量, 使得参赛嘅普通话歌曲黯然失色, 最终被迫采用粤语歌嘅音乐. 而且, 每听到出咗一首普通话嘅应征作品, 粤语作词人即刻在呢度漏夜作业, 创作出严肃唔搞笑嘅广东话歌词, 使普通话作品首首都有粤语版. 呢啲系广东人积极抵抗嘅切实可行办法.

有一个办法就系"游击战法": 见到英文版或普通话版出咗台, 即刻漏夜作出同首歌嘅广东话版本, 然后专人录制, 送上土豆, 优土等网, 最后亚运组委只好投降.

南海潮 (非官方广东省歌)
广东足球队大战外省时全场齐唱
用广东话唱嘅  千其唔好用普通话唱啊!

曲调 (缓板)

前奏(二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
潮 (呵...  呵... 呵...) 南海
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 03216,
潮 (呵...  呵... 呵...) 啊----

正文

5,5,12 3050 50321 2003
紅霞滿灑粵天東破     曉  啊
2021 6,010 6,005, 300216,
蒸蒸   日上    序華     章,   啊...
5,5,12 3060 50321 2003
紅棉紫荊又添千百     朶   啊
2021 6,010 6,000 0012
欣欣  萬世    象,           我見

305,0 35,32 1320 16,21
江潮   依然推起那舢板, 卻是穿過
6,010 6,5,3,0 3001 2012
玉宇    瓊樓     新氣  景, 我叫
305,0 35,320 1320 16,21
海潮   波淘不要這洶湧,  隔住一片 
6,010 6,5,3,0 3000 00216,
萬裏   大洋,     歸...       心...
1000 0000 0000
切......

尾声 (二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 0000
潮 (... ....  .... .... !)

Nam Hõi Ciu

Honkha mún sã Yeùd tïn dönk pôhiũ
Jënkjënkyàtseóng jòy wajeöng
Honkmin jĩgënk yàw tïm cïnbâg dõ
Yäntyänt mànsây jeòng
Ngó gîn göngciu yïyin töy hẽy ná sänbãn
Keôgsì ceün guô yôkyeúkenklaw sänt hêy gẽnk
Ngó gîu hõiciu bötow bätyîu jé hönkyõnk
Gâg jeù yät pîn mànléy dàiyeong guäysämpcîd

高低八调系用豆号"  ,   " 同 单引号(APOSTROPHY)"   '    "  加在需要升降嘅数字后边来标出咖. 呢个问题好简单就解决啦!

如果开头睇唔明简谱, 先睇汉字, 好似读诗咁对住节拍 RAP , 然后先根据简谱入边嘅数字来估曲调系点咖啦! 呢首歌嘅歌词粤语曲调对声调嘅关系相对简单, 好少 JUMP , 只要 RAP 出来, 其实曲调基本就显示出来喇.  边个有制作 WAV 或 MIDI 嘅软件唔该帮下手, 将曲调卡拉OK版上载上来啦!

如果简谱曲调唱出来, 系咪觉得特别似广东水乡嘅民间曲调呢? 特别系, 伴住海潮拍岸嘅声音同合唱队在底下帮你"呵, 呵, 呵"来助阵嘅声音, 好好听咖!

希望你哋入边, 多啲做实事嘅人.
Hëymòng néydèy yàpbïn, dödï jòw sàtsì gê yant.
自己喺乜嘢学校社区, 有乜嘢技术能力, 就做自己力所能及嘅事情来致力于粤语现代化嘅工作.
Jìgëy hãy mätyé hòghàu séköy, yáw mätyé gèysòt nanklèk, jàw jòw jìgëy lèk-sõ-nank-kàp gê sìcenk lay jîlèkyeü Yeùdyeú yìndòifâ gê gönkjôg.
唔好指望官员来帮我哋嘅事业. 要形成使官员畏惧嘅民间力量.
Mhõw jĩmòng günyeun lay böng ngódèy gê sìyìb. Yîu yenksenk sãy günyeun wâygòy gê mantgän lèkleòng.
唔好想象嗰啲掌管推普同独霸传媒嘅官员会对推广粤语产生兴趣.
Mhõw seõngjeòng gõdï jeõnggũn Töy-Põw tonk dòkbâ ceunmui gê günyeun wúi dôy töyguõng Yeùdyeú cãnsänk hênkcôy.
要畀佢哋啲力量睇. 等佢哋知道广东语言文化系唔可以毁灭同弱化嘅.
Yîu bẽy kóydèy lèkleòng tãy. Dãnk kóydèy jïdòw Guõngdönk yeúyin mantfâ hày m hõyí wãymìd tonk yeògfâ gê.
强盛嘅民间文化. 要做到广东嘅青年学生, 生活中, 上网时, 平时记笔记, 无处唔使用广东话同广东话拼音.
Keongsènk gê mantgän mantfâ. Yîu jòwdôw Guõngdönk gê cënknin hògsäng, hãy sänkwùd jönk, seóng móng gõjãnt, penksi gêy bätgêy, mowceû m sãyyònk Guõngdönkwã tonk Guõngdönkwã Pênkyämp.
如果电台, 电视台唔畀粤语生存空间, 就喺土豆, 优酷, 优土开设千百个粤语视频频道.
Yeuguõ dìntoi, dìnsìtoi m bẽy Yeùdyeú sänkceun hönkgän, jàw hãy Tudöw, Yöwkü, Yütüb gõdòw höicîd cïnbâg gô Yeùdyeú sìpant pantdòw.
将传统嘅粤语文化"讲古仔", 粤语金曲等拼音化, 使人知道呢啲嘢系唔能够用普通话发音表达出来嘅.
Jeöng ceuntõnk gê Yeùdyeú mantfâ "gõng gũjãy", Yeùdyeú gämpkök dãnk pênkyämpfâ, dãnk yant jïdòw nïdï yé hày m nankgâw yònk Põwtönkwã fâdyämp bĩudàd cötlay gê.

唔知「阿锺」同「Penkyamp」係廣東邊道人呢?
粵語標準化嘅首要工作係進行粵語嘅正字正音工作。
正音工作嘅前提係應該喺所有粵語使用地區推廣一套統一嘅粵語注音方案。然後再喺社會上推廣粵語嘅正音,糾正大衆平時常見嘅一尐錯音。措施包括將粵語注音方案、部分易錯音字嘅教學納入基礎教育,並且設立專門嘅考核機制。
當然,上述所有工作我認爲最合適嘅牽頭機構唔係么嘢民間協會,而係地方政府或者有政府背景嘅機構!而且考慮到有香港嘅特別因素,建議牽頭嘅政府機構最好係單一一個,負責全面統籌粵語各地區(包括香港澳門地區)嘅正音工作,最合適嘅對象係廣東省政府。
其次,由方言地區政府牽頭,負責推進粵語特用字(即粵語常用但普通話不常用嘅字)嘅正字考究工作,將考究成果以權威嘅方式向粵語使用地區社會公佈,並且將考究出嚟嘅正字以行政方式定為標準用字,要求社會各界使用。
如果部分正字屬於冷僻字,不利于信息輸入,應該有政府統籌組織有關力量解決信息輸入嘅問題,然後推出「粵港澳粵語特用字增補字符」,供大衆使用!
以上就係我認爲粵語標準化嘅步驟設想!
我系东山区人. 十年前离开广州嗰阵, 东山区北方人重唔多. 粤语重系一种主流嘅语言.
原帖由 penkyamp 於 2008-8-7 02:41 發表 我系东山区人. 十年前离开广州嗰阵, 东山区北方人重唔多. 粤语重系一种主流嘅语言.

可惜宜家東山已經幾乎被北人佔領咯!不過其實我同你宜家都係一區人啦,因爲喺05年,東山區已經同越秀區合併咗嘞,是為「大越秀」。
唔好憎捞妹捞仔. 要等佢哋中意广东嘅语言同文化. 呢个并唔难.
无人会无端白事话鄙视我哋嘅文化同语言嘅.
如果有人系咁样, 系有问题嘅根源嘅. 比如讲嗰种政府推普嘅政策. 嗰种大汉族, 大国沙文主义.
普通人, 系唔会有主义嘅. 所以唔好将气出喺普通嘅外来人身上. 要使佢哋"帮衬"广东文化.
原帖由 penkyamp 於 2008-8-7 13:13 發表 唔好憎捞妹捞仔. 要等佢哋中意广东嘅语言同文化. 呢个并唔难.无人会无端白事话鄙视我哋嘅文化同语言嘅. 如果有人系咁样, 系有问题嘅根源嘅. 比如讲嗰种政府推普嘅政策. 嗰种大汉族, 大国沙文主义.普通人, 系唔会有主 ...

冇錯!而且,外地人亦都唔係樣樣都不可取嘅,外地人嘅進取精神,頑強精神,係目前廣府人可望而不可及嘅,呢個亦都係廣府人逐漸敗於外地人嘅原因。事實證明,單單呢一點,就應該令所有廣府人深刻反省自己嘅不足,潛心向外地人學習。否則,嬌生慣養嘅廣府人徹底畀外地人同化亦都係理所當然嘅嘢,物競天擇,中國更加需要嘅係外地人進攻性嘅精神,而唔係廣府人安於現狀嘅小市民精神。

我想買粵語字典!

有好多字白話唔知點讀!

我以前有個老師有粵語字典噶,但系依家唔知去邊度先有得賣

估計都買唔到喇。。。唉

原帖由 吖邊個 於 2008-8-7 19:00 發表 我想買粵語字典! 有好多字白話唔知點讀!   我以前有個老師有粵語字典噶,但系依家唔知去邊度先有得賣   估計都買唔到喇。。。唉

可以去北京路的科技書店,上去賣教材輔導資料的那一層,在賣《新華字典》、《現代漢語詞典》的那堆書附近。
有兩种廣州話字典
《廣州音字典》 18元 不過有少部分錯漏
《廣州話正音字典》 56元 粵港澳三地專家彙編,較爲權威
原帖由 xiss 於 2008-8-7 19:07 發表 可以去北京路的科技書店,上去賣教材輔導資料的那一層,在賣《新華字典》、《現代漢語詞典》的那堆書附近。有兩种廣州話字典《廣州音字典》 18元 不過有少部分錯漏《廣州話正音字典》 56元 粵港澳三地專家彙編,較爲權威 ...

而家"广州音字典"同"广州话正音字典"分别系用边两种拼音系统呢? 可唔可以简单咁讲下啊?