QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 使君子

[掌故傳聞] 宋朝兼并岭南战争:潘美火攻击垮南汉6万大军

回覆 24# mbingkwan

講嘢啊,靚仔
回覆 25# KinNg

你有樓喺手,係「孽主」(業主)?

我原先冇諗住買樓,最近呢幾年樓價貴,加上唔睇好後市,估計未來幾年樓價會下跌。但租約就黎完唔想成日搬屋 ...
mbingkwan 發表於 2015-1-3 00:11

D 錢唔系屬於黨,而系人民嘅血汗錢。你用人民嘅血汗錢來愚弄人民,真系好對唔住人民。

賤那人蠢,當年選擇左X黨而不是Y黨,自己攞黎衰,冇得怨人

回覆  cantonhope

犀利,一眼就被你看穿了,冇錯,我係五毛

不過家陣加左人工,底薪4000,每出一個帖有 ...
mbingkwan 發表於 2014-12-26 17:46

粵協當初點樣被封,我仲記得好清楚。

當年系先有五毛出現,試圖「引導輿論」,但好快畀大家識穿。

然後,粵協就畀 GFW 屏蔽咗。

你系咪嗰個五毛?
粵協當初點樣被封,我仲記得好清楚。

當年系先有五毛出現,試圖「引導輿論」,但好快畀大家識穿。

然後,粵協就畀 GFW 屏蔽咗。

你系咪嗰個五毛?
dulp 發表於 2015-1-24 06:32
估唔到仲記得我,磚拍後尾枕呢個帳號我都好耐冇用,唔記得密碼了

十分同意使君子的說法,國家出糧俾班五毛不是用甚麼「人民血汗」,只要開動印鈔機就有錢。但當然,銀紙印得多會引發貨幣貶值,令大量持有貨幣者受害,可以算是另一種角度的人民血汗(中國的儲蓄率極高)。

08、09年環球金融危機,中國影帝推出四萬億投資基建拉動內需政策,聽落好似好豪氣,國家富強,中國勃起了!實際上四萬億全部係印出來的,唔好話四萬億,四千萬億都印得出 結果一大班發到唔清唔楚不明不白來路不明的低素質土豪去外國旅遊到處消費,影衰中國人形象。

查實,一國政權發行貨幣用作政府支出好常見,外國政府也是這樣做的。唯一例外是香港,香港不會濫發貨幣,因為港元與美元挂鈎,港府為免港元受狙擊,每發行7.8元港幣就要購入1元美元(港元兌美元匯率7.8:1),所以港元含金量好高,港府印銀紙不是隨便亂印的。

之前中國政府推出滬港通,官方喉舌話係支持香港經濟,扶持香港,優惠香港,實情係搶香港人錢,用大陸發水垃圾股換取含金量極高,與美元挂鈎的港元,掠奪香港人的財富。明明係搶香港人錢,仲講成係佢有恩於你,大陸人視自己有恩於全世界,自以為是救世主的無耻嘴臉暴露無遺

最近大陸股市暴跌,再次證明大陸股票係垃圾,無耻的大陸人竟然企圖用大陸垃圾股換取港元,還膽敢視自己是香港的恩主,得了便宜還賣乖
最近大陸股市暴跌

最近大陸股市暴跌? 係暴升啊
一個禮拜前大陸股市真係有暴跌,新聞有講。