QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5889|回復: 26

[八卦時聞籮] 广东人为何如此容易上火??大家来谈谈

?????? 我觉得非常奇怪的就是为什么凉茶在广东是如此盛行,难道广东人容易上火?“王老吉”“邓老”“广东凉茶”等多种下火饮品在广东销路一片大好,而在外省就暗淡无声,这点就可以侧面反映出广东与外省生活的不同点,在外省根本不存在“凉茶”一词,因为他们从来无饮过什么凉茶。

???? 从饮吃角度来看,外省人吃得比广省人更咸更辣也不喜欢饮汤,而广东人吃得比较精淡又每餐都饮汤且饮吃也喜欢按从科学角度去烹饪,但为什么会容易上火?

??? 我看过一些杂志,有些是这样说的,南方水质含钙高和季节不明显,气温较高的气候有关还有一点就是广东人生活节奏快,压力大也是容易上火的一个原因。

我用一句廣西粵語嚟答樓主:地土問題。。。
水土問題。氣候關係。
但廣東人在外省一樣要飲涼茶啊~沒涼茶可好難受的啊~我就受不了,每次都要從廣東帶一些上來,有時甚至叫家裏人寄些上來。。

可能係飲食習慣。

水土原因,有好多外省人来广东时间长左,一样会饮凉茶。
岭南的特殊气候造成的.
天时热哦

主要同水土,氣候方面有關.

?北方人大部分嚟到廣東亦會慢慢學識飲涼茶.

南方嘅水土較北方"溫",北方水土較南方"寒".所以平時要靠飲食嚟調節.

而且仲會跟個人體內脾胃溫寒性等方面有關.

[em31]
?????医学分析过, 广东经济发达生活节奏快,心里压力大也是易上火的原因.
绝对系水土同气候问题,去到外省,我无论玩几耐,食几辣既野,只要饮番当地既水,根本唔需要饮凉茶,依个问题其实用脑谂谂就知道,或者自己搜索下就得啦
粵語叫“熱氣”。
我覺得系心理壓力問題[em03]
應該係水土問題啊。嗰陣我去北京食咗熱氣嘢,當時無事,返到廣州就即刻來嘢喇。
水土氣候嘅問題,我系外省做嘢長住,一直都唔使飲涼茶,但一返嚟廣州就熱氣,唔飲涼茶都唔得~
应该系气候问题啦!

我住咗美国五年,除咗病嗰时,平时都好少饮凉茶噜。不过有时都可能系习惯嘅关系,都会拣啲所谓“凉”嘅嘢嚟饮,例如菊花茶。呵呵``` 依家就饮紧。

我觉得系水土同气候问题咯,因为我都系外省做咗几年嘢,都唔算系北方啦,上海属江南一带啦,系嗰边根本唔使饮凉茶嘅,但系返咗广州2个星期左右就开始飚痘痘啦

就好似系北方唔好可好似系广州咁日日冲凉架,如果日日冲凉你啲皮肤会好干好干架~~

QUOTE:
以下是引用jasperfish在2007-1-8 17:54:26的發言:

我觉得系水土同气候问题咯,因为我都系外省做咗几年嘢,都唔算系北方啦,上海属江南一带啦,系嗰边根本唔使饮凉茶嘅,但系返咗广州2个星期左右就开始飚痘痘啦

就好似系北方唔好可好似系广州咁日日冲凉架,如果日日冲凉你啲皮肤会好干好干架~~

???? 邊個講係外省日日沖涼皮膚會好乾咖?我係外省返學差唔多日日沖涼咯,不過我啲皮膚都唔知keep得幾好.呵呵.

?? 外省人唔知“凉茶”係咪東東嚟嘅.如果你同佢講“凉茶”佢以為係你普通話唔標準唔知你講乜。

主要係飲食習慣啦

氣候同地理環境問題唧~~