QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: HKCantonese

[比較研究] 閩南話和粵語的語音對應

當然,廣州話的kʰat̚也有可能係來自「刮」kwat̚
mbingkwan 發表於 2012-10-8 09:59

乜唔係源自英語CUT咩?
漢語和馬來語果然有遠親關係。。。
HKCantonese 發表於 2012-9-28 23:53

馬來語" babi ",就是來自漢語【豝】字;
意思即是母豬。
但只要佢地照照鏡,就知道佢地的北方基因遠多於越族基因。所謂「閩客都係被漢化的越族」,只是台獨的政治宣傳而已。
mbingkwan 發表於 2012-10-13 11:29

请日日宣传 「爱国忠党」、「客家南迁」 的 梅县老衬头 曾宪梓 先生,照照镜,睇下自己咩种族:

我觉得吴炳坤好似传销党,成日去百度贴吧「接受洗脑」,睇完返来就喺度传播埋晒啲hoax。十分幸运,我几乎唔去百度贴吧乜滞。

我同你讲,上古华语尤其先秦华语,同高棉语最接近。侗傣唔系O1,系O2+O1;孟高棉系O2;南岛系O1。侗傣系分化中心。
古無輕唇音,閩話至今無f聲母,而f聲母應該出自宋朝。咁閩話應該係唐宋之間形成。
廣東話雖然向官話靠攏,但廣東話有雅言成份,所以好難講話閩話更古老。
冇乜細度, 諗到邊就且容我講到邊. 呢個地球原本係亞洲人居多. 南美洲中美洲北美洲嘅土著係亞洲人. 北極嘅土著係亞洲人. 澳洲嘅土著係亞洲人, 而亞洲人之中尤以黃種人居多, 黃種人尤以華夏人居多. 歐洲本來就唔存在, 而家嘅歐洲, 至多就係亞洲嘅西部, 只係白人長期嘅自卑, 冇自己嘅語言, 冇自己嘅文化, 東借西借之後, 慢慢成器, 後再以歐羅巴自居. 白人最早係同中東人做貿易, 借人哋嘅語音符號做成簡單嘅希臘字母即所謂ABC等等, 其實西方根本就係一種合成文明, 根本並非原創文明, 即好似英文咁, 最初只係德語嘅一種地方話, 文化信息極低, 只係後來經過羅馬化拉丁化之後, 注入咗好多新"意思"組詞. 就好似有人話山海經係一本古代神話,但係如果你去將佢同白圭紀嘅時代嘅地球地塊分佈去對照,結果簡直就係準確得驚人, 唔係我亂吹, 已經有學者做咗好多研究和計算. 仲有,中國古代有一場大洪水, 聖經上亦有一場大洪水, 有人推斷呢場洪水應該就係改變咗原來地塊分佈嘅主因. 所以,我哋了解過去, 其實千萬要注意天地間嘅變化. 地球土層經常出現一些極古老嘅文物, 有時相隔極遠嘅地方亦會出現相似嘅文物, 首先經過水浸泥埋, 加之地塊移動, 漸漸就變成今日令我哋難以置信嘅種種迷團. 其實, 我地成日話乜乜外星人, 可能我哋本身就係神嘅後代, 人間煙火過多, 慢慢失去記憶, 亦唔記得自己最早嘅開始係如何. 就好似連我哋自己嘅本來嘅母語嘅真面目, 我哋而家都係靠估下估下. 就似有人質疑拜神咁,等於北方人質疑南方話嘅中原正統. 好嘢變衰嘢, 衰嘢變好嘢. 殘體字嚟自正體字,正體字嚟自漢棣,漢棣嚟自小篆, 小篆嚟自大篆. 其實小篆係秦始皇嘅惡作,本身已經統一咗好多文字,有啲似而家嘅殘體字, 北方強暴將原本先秦極有地方特色語文統一起嚟, 損失了不少文化心血. 如果大家有研究甲骨文, 就知道各地書寫都會很不一樣. 漢字又好,秦篆又好, 其實都及不上先秦嘅大篆, 大篆就似今日嘅各地方方言, 而家唯一留低嘅就只有我哋口中所講嘅母語, 但可惜一日一日畀CCP感染, 我相信亦好難久於人世. 唯一嘅出路, 就係脫離而家所謂嘅中國. 自己獨立. 今日嘅北方, 自唐宋以後, 其實已經係一個雜種嘅地方, 章太炎都指京話係"金元虜語", 中原人喺唐宋時大部份已南遷. 廣東獨立, 恢復正體字, 重新認識自己嘅過去. 尊重翻先祖敬畏嘅神靈.
唔同,,,
只有少部分讀音係差唔多
我覺得閩南話系統比起廣東話更複雜
不過閩南話一直俾普通話踩住
除左少部分年長嘅閩南人
好少人識得正統嘅閩南話