QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[特色詞彙] 中山方言趣谈

禁止闹人

[此帖子已經被南汉於2007-2-5 20:56:38編輯過]

大佬,是唔是我逼得你太紧,搞到你思觉失调啊?!我都唔知你点解会以为我是客家人,虽然我对佢哋冇乜好感~~~不过你闹佢哋我冇感觉架,你要对准我闹先得架嘛!如果唔是我点会开心啊? 妖~你真是唔专业!

禁止粗言秽语

[此帖子已經被南汉於2007-2-5 20:55:56編輯過]

luffy57,冇謂同嗰位人拗落去喇,多啲喺第二啲帖發言喇,好過喺呢啲帖度講嘢。

網絡係自由嘅,自由過就去第度玩過喇。我哋嘅論壇好大嘅。

我唔是你叫我点认啊?!你响度闹客家人,又唔闹我,分明是唔想我开心嗟~ 你要搞清楚一个事实,这个贴是你发起嘅,你是主场,我是客场。响主场你都咁狼狈,仲唔敢先报地址就叫人地报,明显是你惊,你冇种!

在写这个贴之前,我稍微查咗吓你响这个论坛嘅所作所为。发现你唔是转贴人哋嘅文章,就是发起D无聊投票同埋低水平简短贴,同样曾经有人对你提出过不满,你照样是唔肯承认,仲有一点,你好中意扮专家,不懂装懂。你外公是广东人,你外婆是潮州人,从生物学上讲你有微弱嘅杂种优势(也叫杂交优势),不过你只字不提你的爷爷奶奶,我个人估计(注意!是个人估计,如果事实并非如此请不吝指出)你应该是响一个单亲家庭长大,就算唔是,都应该从小缺乏父爱之类,加上你应该有严重的童年阴影,导致你有极度狭隘嘅民族主义思想和扭曲的心理,表现在外为偏激、死要面子。加上你是1982年2月出世,依家应该是25岁左右,我估计你应该已经出来工作,而且仲是事业无成或未成的一类,这点可以从你在线嘅时间睇出来,仲有你所表现出来嘅谈吐同埋心理素质,都唔似一个在读的硕士生或者博士生。你是海外嘅,而且应该唔是美国、西欧等发达国家,我估计是马来西亚或者印尼一带,这点是从你上网嘅时间段同埋用繁体字睇出。唉,life的确not easy for everyone~

QUOTE:
以下是引用luffy57在2007-2-3 21:41:09的發言:

我唔是你叫我点认啊?!你响度闹客家人,又唔闹我,分明是唔想我开心嗟~ 你要搞清楚一个事实,这个贴是你发起嘅,你是主场,我是客场。响主场你都咁狼狈,仲唔敢先报地址就叫人地报,明显是你惊,你冇种!

在写这个贴之前,我稍微查咗吓你响这个论坛嘅所作所为。发现你唔是转贴人哋嘅文章,就是发起D无聊投票同埋低水平简短贴,同样曾经有人对你提出过不满,你照样是唔肯承认,仲有一点,你好中意扮专家,不懂装懂。你外公是广东人,你外婆是潮州人,从生物学上讲你有微弱嘅杂种优势(也叫杂交优势),不过你只字不提你的爷爷奶奶,我个人估计(注意!是个人估计,如果事实并非如此请不吝指出)你应该是响一个单亲家庭长大,就算唔是,都应该从小缺乏父爱之类,加上你应该有严重的童年阴影,导致你有极度狭隘嘅民族主义思想和扭曲的心理,表现在外为偏激、死要面子。加上你是1982年2月出世,依家应该是25岁左右,我估计你应该已经出来工作,而且仲是事业无成或未成的一类,这点可以从你在线嘅时间睇出来,仲有你所表现出来嘅谈吐同埋心理素质,都唔似一个在读的硕士生或者博士生。你是海外嘅,而且应该唔是美国、西欧等发达国家,我估计是马来西亚或者印尼一带,这点是从你上网嘅时间段同埋用繁体字睇出。唉,life的确not easy for everyone~

你講嘅論調就算你唔認客家種,人哋都可以睇得出你哋客家賤種嘅尾巴。你講人哋係雜種,睇落你哋啲客家種仲畀人更係雜種,客家種遇到邊種人都勾嘅,尤其你哋啲客家老祖宗更為野蠻,更為雜種喺山區嗰處經常嘅勾少數民族同山豬、野狗,然後就生出你呢個愚笨嘅狗客家種。英語只係半桶水仲喺打出嚟,你呢個狗種勾咗好多雜種嘢,係唔係又要勾返啲鬼佬呢?我呸你哋嗰班賤種嘅客家豬,就算你假扮係隆都人,但你野蠻嘅客家賤種尾巴都係慢慢露咗出嚟嘅。你真係一個戇居嘅客家賤種,打出咁嘢做乜啫,我都唔得閑睇你啲垃圾嘅臭教訓,只不過睇到邊度有你呢個狗種發出嘅臭帖子就臭罵你一餐為快,呵呵,呵呵呵。我講得真係啱你果然有跟狗食過屎,所以先咁清楚狗嘅習慣係鍾意食屎嘅。真係好賤嘅客家山野雜種。

[em46][em46][em46][em46][em46]
[此帖子已經被作者於2007-2-4 9:49:58編輯過]

先生,杂种是一个生物学正式用语,你可以在学生用的生物学书籍上找到,是一个不含任何色彩嘅词语~

你到依家一直畀我玩咗咁耐,又咁憎客家人,如果我认我是客家嘅,咁就意味着你一直畀个客家人玩紧,我怕你想唔开去自尽咋~ 你睇吓我几为你着想呢,你是唔是好感动啊?

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-2-3 21:10:11的發言:

luffy57,冇謂同嗰位人拗落去喇,多啲喺第二啲帖發言喇,好過喺呢啲帖度講嘢。

網絡係自由嘅,自由過就去第度玩過喇。我哋嘅論壇好大嘅。

回尊敬的版主,多谢您的忠告。我都清楚知道对方是个乜人,但是我一直都视粤语协会是我屋企一样,你话我点可以忍受有个咁嘅人响屋企至得架,我好希望广大嘅会员可以睇清楚吓佢嘅真面目,同时也希望对方知错能改,重新做人。毕竟,我相信大部分粤语协会嘅会员都是心胸广阔,心地善良嘅~

就算你呢個狗種唔認係客家賤種,但我睇你都同佢哋一樣咁賤咁可惡。我諗將近自盡嘅係你呢個兔仔膽嘅賤種客家嘅,我臭罵你嘅時候我覺得好開心,見到你回應我仲更加得志。因為你呢個賤狗都快要嘔血咗,可惜我唔知你嘅狗窩喺邊度,不然嘅話,可以睇到你呢個賤狗有點樣嘔血嘅死法先,呵呵。

[em36][em36][em36][em36][em36][em36]
[此帖子已經被作者於2007-2-4 21:53:56編輯過]
QUOTE:
以下是引用luffy57在2007-2-4 11:16:21的發言:

回尊敬的版主,多谢您的忠告。我都清楚知道对方是个乜人,但是我一直都视粤语协会是我屋企一样,你话我点可以忍受有个咁嘅人响屋企至得架,我好希望广大嘅会员可以睇清楚吓佢嘅真面目,同时也希望对方知错能改,重新做人。毕竟,我相信大部分粤语协会嘅会员都是心胸广阔,心地善良嘅~

哎唷,哎喲,激氣咗啦,我好開心啊,嘔血咗未,嘔血咗未?睇你呢個賤客家狗憤怒咗我就幾開心啊,呵呵,呵呵呵呵呵呵。粵語協會嘅會員的確都係心胸廣闊,心地善良,唯有你呢隻客家狗種係心胸狹窄,狼心狗肺啫,哈哈。

唔好喺度假道學啦,客家賤種戇居佬。我諗應該重新做人嘅係你同埋你狗乸老母生出你呢個雜種嘅畜生,終日到處去諷刺廣府人嘅文化同埋蹂躪粵語。應該講係你同你狗乸老母應該重新做好一隻乖狗先至啱,恐怕你嘅一家狗客家種仲未必有資格做一隻乖狗添,呵呵,呵呵呵。

[em46][em46][em46][em46][em46][em01][em01][em01][em01][em01]
[此帖子已經被作者於2007-2-4 22:24:04編輯過]

郑君 你识Q啊

睇你个死傻仔响度发UP疯真系睇吾过眼 好似有强逼症甘 我系地道石岐人  而家郑重同你讲  吾好再误人子弟啦  我帮阿边个罗翻公道  我地叫外婆系叫阿婆架  懵佬!!家阵信未啊!!
仲有好多方言都来源于闽语架  好似荔枝我地叫"赖基" (音译laigi) 第日我地叫"蚊早"  赖猫我地叫「拗爆」架 仲有 好多好多添

我去過喇,中山人叫外婆做「亞噃」,「亞噃」呢種稱呼係中山人對外婆嘅稱呼嘅,係當地廣東民系嘅話。

===================================================================================

不是,中山的广府人叫外婆都是「阿婆」,只有沙溪的闽语才叫阿播。

中山話阿婆唔系叫婆仔么?
我哋閩南話"婆"的確係讀bor