QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kong2605

[特色詞彙] 欢迎高手们交流一吓以下顺德语!(附发音)

順德話「瞓覺」有一戲謔式講法:「go1覺」。
  「畀」順德話有講成kaai1。
1.姣施扽笃--j讲女人发骚,而且骚得太明显太露骨。

2.鬼无升绪--大概写成「鬼模猩耸」形容怪模怪样,或与大众的打扮不一样,早几年老人们都用来形容染发、留长发.......嘅后生。(同意)

3.白雾乡--我觉得应该系"白木香"既发音,系一句闹人的话,因为我俾我婆婆甘闹过咯细细个个时.典故就吾记得咯,其实我都好想知系咩典故,起码俾人闹都知道系咩意思啊~如果你闯祸,就系话你正衰野啊甘意思咯.

4.入鬼运--就係「鬼上身」咁上下意思,突然间做哋不合常理嘅事。

5.骨松--意思应该系令人有D低程度的毛骨耸然甘咯.就好似睇到D低程度既恐怖野就会甘讲!接近"核突"的意思

6.「OUT」乌(指啲鬼怪)--「嗷乌」鬼怪、样子奇丑或样子恐怖嘅人。以前我细个时大人形容乞丐都叫「嗷乌公」

7.「缺」距(广俯话叫「郁佢」)--咪就係「打他」咁解囉。

8.你卤味--仲使问,咪粗口一句囉。

9.死绝白--就系死绝甘解哦,闹人的,或者开玩笑甘闹人,好普遍既一句话.

10.蛇西(盐蛇)--蛇西好似唔係盐蛇嚄,盐蛇就係壁虎,蛇西好似係用嚟嘮(骂)人嘅。

11.衰趸(细个嗰阵唔听话,我啊妈经常闹我「正衰趸」)

12.读音为「处雷」(大概係形容主干粗大嘅物体)--形容一个正常人动作不灵活、笨手笨脚嘅意思。

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-26 13:05:13的發言:
  順德話「瞓覺」有一戲謔式講法:「go1覺」。

細個時候講go6 go1go6 go1覺﹐原來唔係亂嚟嘅。

「另外」,我老竇會講成「另事」。

13.摄.眼.(当行雷闪电之际,顺德话对『闪电』嘅叫法)

听得出摄.眼就是『闪电』的变调读法,变了少少音而已

QUOTE:
以下是引用朱利安在2007-2-1 16:50:42的發言:

13.摄.眼.(当行雷闪电之际,顺德话对『闪电』嘅叫法)

听得出摄.眼就是『闪电』的变调读法,变了少少音而已

此言差矣,請請教吓老人家先。

今日再講一個順德話詞,「beu6」,係一個動作詞,即「擠開」嘅意思。例:嗰兩個細蚊仔打緊交,大嗰個用個「瓜」(順德話屁股之義)beu6開細嗰個。

17.呢嗱 (指匆匆忙忙)

18.鸠是妈Sa (指诸如此类)

19.闹Sao (指乌糟邋遢)

[upload=mp3]viewFile.asp?ID=427[/upload]

[此帖子已經被作者於2007-2-4 22:28:47編輯過]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

补充一个:即估 (指以为)

嘿嘿,就当没说过。。。。。。。。高!

[此帖子已經被作者於2007-2-6 19:59:31編輯過]

顺德话乃属顺德地方用语,难道就不可将顺德语说为粤语?

容桂亦属顺德一分子,流行于容桂一带嘅说法就不可为之顺德之说咩?

大良“虫崩虫少”就不可成为顺德特产或佛山特产乃至广东特产?

我研究范围暂时只可围绕容桂一带,而且我唔係语言学家,我嘅见解当然不具代表性!

我觉得实实在在噉发一张贴胜于多余嘅指指点点!当然,交流亦可以多方面嘅!

fei佬佮抵疼 (指精乖兼且令人疼惜)

fei佬:上一辈形容啲细蚊仔听教听话会用到“fei佬”一词!

[upload=mp3]viewFile.asp?ID=1391[/upload]

[此帖子已經被作者於2007-3-28 19:27:26編輯過]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

QUOTE:
以下是引用kong2605在2007-3-28 19:10:36的發言:

fei佬佮抵疼 (指精乖兼且令人疼惜)

呢句最好有音頻,有啲烏soe4 soe4。

廣州話講嘅「攰」,順德人重有個講法係「夠」,唔知係邊隻正字。 [ 本帖最後由 余OK 於 2007-12-26 09:41 編輯 ]
  順德杏壇附近口音:你住喺邊一caak3(同一caak3柑、一caak3橙、一caak3碌柚同音),暫時又係有音冇字。 [ 本帖最後由 余OK 於 2007-12-26 09:41 編輯 ]