QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11217|回復: 35

[特色詞彙] 欢迎高手们交流一吓以下顺德语!(附发音)

请教以下几个语句嘅正写及典故:

1. 姣施扽笃

2.鬼无升绪

3.白雾乡

4.入鬼运

5.骨松

6.“OUT”乌(指啲鬼怪)

7.“缺”距(广俯话叫“郁佢”)

8.你卤味

9.死绝白

10.蛇西(盐蛇)

11.衰趸(细个嗰阵唔听话,我啊妈经常闹我“正衰趸”)

12.读音为“处雷”(大概係形容主干粗大嘅物体)

13.摄.眼.(当行雷闪电之际,顺德话对‘闪电’嘅叫法)

14.亲寨(指唔好彩遇上不幸之事,相当于平时所讲嘅‘中招’)

15.匪类(指咸湿)

16.马纹 (指某些未被透露的事情) 

17.呢嗱 (指匆匆忙忙)

18.鸠是妈Sa (指诸如此类)

19.闹Sao (指乌糟邋遢)

20.fei佬佮抵疼 (指精乖兼且令人疼惜)

[此帖子已經被作者於2007-3-28 19:09:50編輯過]

Answer:

1. 姣施扽?(此詞不為順德話獨有,重有其他幾種寫法,莫衷一是,建議粵協選擇其中一種作為規範);
  2. 聽過,但唔曉正字如何;
  3. 常見順德人寫作「白木香」,曾見過有網友講出其典故但印象唔深刻,此詞據余了解祇流行於順德大良、容桂一帶,其他地方不知為何物;
  4. 未聽過,不敢妄測;
  5. 估計寫作「骨鬆」正確啲,因「鬆」「松」粵語唔同音,此詞似乎祇出於順德容桂民眾之口,其他地區甚少聽到;
  6.「呦烏」似為擬聲詞,多見寫作如此;
  7.「撅」,粵協資深網友Dada曾提到,可查閱相關帖子;
  8. 多寫作「你老味」,市井俗語,廣府地區均有此說法;
  9. 未聽過,遑論曉其正字;
  10.「蛇西」似未有所聽聞,「簷蛇」則應為括號內者之正字。

以上敘述蓋一時之大腦印象記憶,未經仔細推敲,僅供參考。。。

1. 姣施扽笃
以前討論過正字,未有標準答案,但係我哋都認同你呢種寫法。“姣施”可能就係“施姣”,即係發姣,而“扽笃”,可能就係扭動臀部。

2.鬼无升绪
聽過,不過唔係好清楚用法。

3.白雾乡
??????? 命輕過

4.入鬼运
??????? 命輕過

5.骨松
??????? 命輕過

6.“OUT”乌(指啲鬼怪)
??????? 記得以前討論過呢個詞。

7.“缺”距(广俯话叫“郁佢”)
??????? 命輕過

8.你卤味
??????? “你老母”->“你老美”

9.死绝白
??????? 聽過一個番禺嘅同學講“死絕”

10.蛇西(盐蛇)
??????? 命輕過

[此帖子已經被作者於2006-10-11 17:23:07編輯過]

估計“姣施扽篤”個“篤”,係“??”(尸下加口字),或“??”。此??字《康熙字典》有如下解作:
《玉篇》都谷切。音篤。俗豚字。尾下竅也。按本部??。徒昆切。音豚。俗作??、??,與??、臀通,無篤音。今讀??若篤,亦俗音也。??音篤,亦非。

相比嚟講,我支持用“??”字,有音有義;“??”字較深,且無篤音。

新增如下几个提问:

11.衰趸(细个嗰阵唔听话,我啊妈经常闹我「正衰趸」)“香炉趸”“发财趸”中嘅“趸”係  乜意思?

12.读音为「处雷」(大概係形容主干粗大嘅物体)

Answers to 5th floor:

11. 與「監躉」個「躉」應該同出一脈,至於係乜意思要考究,估計係某一類「躉」喺地面或檯面嘅罐狀物品;
  12. 呢個詞係順德嘅「特產」,甚至有啲順德人唔知係乜意思,估計係寫作「薯累」,取廣東人稱一個人「木獨」、唔靈活為「薯」嘅講法,又取「碩果累累」中「累」嘅音同語義。

姣思撉/扽?/豚 我個人偏向咁寫

先講前部分.我搵到嘅資料中有對"效施"同"姣施"嘅猜測.

1.'效施','姣施'中嘅''係指西施.西施係春秋戰國時一位美麗嘅女子,嫁畀吳王夫差,但最終卻敗壞夫差的霸業.''''本意是解作'美好、美貌',用來形容西施絕色美貌最好不過,後人也用''西施''形容絕色女子;但廣東人就把''解作'風騷', 西施也因而變成''發姣''嘅人!!

2.另外''效施',就係指效法西施的一舉一動,因西施每一個動作都係令男性神魂顛倒, 更令醜女東施來一招''東施效顰',不過卻令人'反胃'.因此話''效施''都可以,話發姣女子效法西施般擺出各種引誘男性嘅姿態.

不過以上兩字只係猜測,反而另一詞字''姣思''就曾出現於文學中:

明.趙世杰《歷代女子詩集》卷四:怨裡姣思。

所以我偏向''姣思'正是最佳嘅兩字

[此帖子已經被作者於2006-10-21 10:52:34編輯過]

再新增:

13.摄.眼.(当行雷闪电之际,顺德话对『闪电』嘅叫法)

14.亲寨(指唔好彩遇上不幸之事,相当于平时所讲嘅『中招』)

13.

14.

[此帖子已經被作者於2006-11-3 22:56:27編輯過]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上兩個語甚少聽聞。
  補充兩個:咿牙呻噔、哽?。

由来就唔係好记得啦,但哩度几个多数都係唔係几好意思嘅,而且大多都无实际写法嘅,多数係以前嘅顺德农民顺口说出嘅

1. 姣施扽笃--用国语讲就係一个女人发骚,而且骚得太明显太露骨。

2.鬼无升绪--大概写成“鬼模猩耸”形容怪模怪样,或与大众的打扮不一样,早几年老人们都用来形容染发、留长发.......嘅后生。

3.白雾乡--大概写成“白冒香”形容揾人笨,做无聊嘅嘢,損人不利己嘅人。白白浪费了香。

4.入鬼运--就係“鬼上身”咁上下意思,突然间做哋不合常理嘅事。

5.骨松--唔记得啦。

6.「OUT」乌(指啲鬼怪)--“嗷乌”鬼怪、样子奇丑或样子恐怖嘅人。以前我细个时大人形容乞丐都叫“嗷乌公”

7.「缺」距(广俯话叫「郁佢」)--咪就係“打他”咁解囉。

8.你卤味--仲使问,咪粗口一句囉。

9.死绝白--唔记得啦

10.蛇西(盐蛇)--蛇西好似唔係盐蛇嚄,盐蛇就係壁虎,蛇西好似係用嚟嘮(骂)人嘅。

11.衰趸(细个嗰阵唔听话,我啊妈经常闹我「正衰趸」)--懒人,成日好似石躉咁坐係度,躺係度一动不动.现在仲形容思想固执嘅人。

12.读音为「处雷」(大概係形容主干粗大嘅物体)--形容一个正常人动作不灵活、笨手笨脚嘅意思。

今日諗起一個詞好似淨係順德人噉講:聲該(早知嘅意思),唔知第一隻字正字點寫。
QUOTE:
以下是引用Yuok在2006-11-20 14:06:22的發言:
  今日諗起一個詞好似淨係順德人噉講:聲該(早知嘅意思),唔知第一隻字正字點寫。

先該。我諗唔一定淨係順德人噉講。

「正話先」順德有人講得快好似講成「贈先」。

補充:13.摄.眼.(当行雷闪电之际,顺德话对『闪电』嘅叫法)

今晚出廣州聚會,六七點鐘落狗屎,從廣州返嚟順德,居然一滴雨都冇落,講畀屋企知,老竇話淨係睇到呢邊「攝嶺」,而阿媽就講「攝令」。原來眞係有噉講法,第一次聽。

【王亭之專欄】談「正音」http://www.cantonese.asia/anl/oncc/data/lokyang/016.htm

「風舊」與「涉靚」
QUOTE:
以下是引用余OK在2006-11-26 22:23:21的發言:

補充:13.摄.眼.(当行雷闪电之际,顺德话对『闪电』嘅叫法)

今晚出廣州聚會,六七點鐘落狗屎,從廣州返嚟順德,居然一滴雨都冇落,講畀屋企知,老竇話淨係睇到呢邊「攝嶺」,而阿媽就講「攝令」。原來眞係有噉講法,第一次聽。

我讀"閃嶺"

可能地方唔同,音都有D變.呢個講法以前廣州應該都有講,不過而家好少聽到....只有南番順一帶有保留

樓上所舉嗰個應該就係順德特產。

16.马纹 (指某些未被透露的事情)

形容某人做事有计划有一套方法,我哋会讲佢做嘢有纹有路。

从纹路之中又联想到斑马,从而搞咗个“马纹”出来!(个人观点)

我哋平时讲嘅“搞边科?”喺顺德嘅老一脱口中会讲成:“搞乜嘢马纹?”

匪类:(指咸湿)

不知与冇胆匪类有何关系?

?

[此帖子已經被作者於2006-12-9 20:43:50編輯過]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊