QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5236|回復: 8

[問音問字] Jat1 Gau6 Wan4嘅 Gau6 本字係咪就係「舊」?

如題,平時我哋成日講「一舊雲」...其中嘅「Gau6 舊」本字係咪就係「舊」呢?想向大家請教下。
可寫作」口舊」,就算有其他字都已經好少人知~
[舊 ]本意是過時的. 不是新的.....和[一舊雲]意思不同, 但找不到同音字來代替,
   所以很多時書寫: [ 一舊雲 ] [一舊飯 ][一舊舊]都借用此字.......

回覆 2# ca637

搵到一個字,《廣州話本字考》--白宛如
「䊆」字,雖然Jyutping入邊好似標Kaau3。
又识多个古字........

以前本論壇曾經討論過:

Click入以下條Link参考下:(144樓)
http://bbs.cantonese.asia/thread-4357-8-1.html

肥佬肥腯腯 買【猪肉去拜神

音舊。物一件為一『說文』。節也。則候切。節本作卩。瑞信也。與 字相峙。合之為節分之各執其一以為信。皮肉曰一塊。凡物如柑橙之類曰一個。禽獸之類曰一隻。

回覆 6# 광동왕국-08

我查咗下,你上邊講嘅應該係「㔿」字。「㔿」Jyutping「Zau3」。
國語「Zou4」(參考台灣全字庫http://www.cns11643.gov.tw/AIDB/query_general_view.do?page=6&code=213b
《玉篇》子切《集韻》《類篇》則切,音奏。《說文》卩也。《正譌》从反卩作。卩,抑揚之形。抑字从此。合符有二,與者執左,取者執右。古卩字如此。隷作節奏字。

我開始用Gau6查,「Gau」一欄中粵拼並冇此字,後來喺台灣全字庫搵到國語讀「Zou4」,反推粵語應讀「Zau」然後就喺粵拼輸入「Zau」一欄搵到「㔿」字。該詞如「卩」(Zit3)字合埋一齊為「卩㔿」即「節奏」之意。似無「塊」之意。
應該係「嚿」啩
回覆 8# myforum

嚿字一睇就知係後來造字嘅產物。