QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6343|回復: 34

大家对ALEN谭有咩睇法啊?

我觉得距早期都几好啊,不过越老越核突,同哥哥形成鲜明对比,哥哥系越老越正啊

Re:大家对ALEN谭有咩睇法啊?

谭校长嘅名气及功力,毋容置疑,但我个人系欣赏哥哥多于谭校长嘅,论唱功以及对流行音乐的理解,我觉得哥哥绝对不在谭校长之下,只不过有时候系时势造英雄,好难讲得清。

讲样,早期alan同哥哥不相上下,但系alan老咗就真系老咗,而哥哥越老越靓仔。 讲歌路,alan畀人一种走正路嘅感觉,而哥哥由于唱嘅歌常带不羁,有时会畀人一种走偏门嘅感觉。呢个就系当年谭张争霸leslie稍为处于下风嘅原因。 讲好听嘅歌嘅数量,谭校长系比哥哥嘅多,但具体到单只嘅歌,我又觉得哥哥嘅歌好听啲。 讲唱功,谭校长同哥哥音准都冇问题,但系谭咬字其实唔准确,喺呢方面,远远比唔上张国荣同陈百强。 至于讲到而家,谭校长成日出嚟开演唱会赚钱,对佢感觉就更加一般喇。

严重支持leslie,我觉得距系舞台上最具霸气同气质噶巨星啊,距d台风无人能及.你看alan谭果d演唱会就知啦,成日都系斋唱,一d都调动吾倒观众d情绪,再看下哥哥噶演唱会你就觉得形成鲜明对比架啦.

最憎alan成日话自己年年25架啦,距甘噶样都叫年年25甘哥哥果d叫咩啊?

都唔系啊,左麟右李几受欢迎。不过我冇咁钟意而家嘅谭校长喇,我觉得佢唱歌越嚟越作状。

得你两条友讲晒!~ em6:

他应该先离婚,其他一切先免谈

听闻谭校长近期都出咗新歌、新专辑,连国语歌都嚟埋,我连佢嘅新歌叫乜歌名都唔知道,不过估计佢家阵d新歌都唔会好听得去边,同佢以前d靓歌根本不可相提并论;其实佢一把年纪,又唔系急住等钱使,......真系难明......

竟然同刀郎呢啲噉嘅人合作,谭校长变质喇

本人中意阿伦多啲,抛开歌唱嘅成就唔讲,中意佢乐观嘅性格,攞得起放得低,讲咗唔攞奖就唔攞,但又声明绝对退出歌坛,唔似张国荣讲到要退出歌坛,想显得比阿伦更超然,点知又耐不住寂寞,出返来之后发觉去唔返巅峰,又睇唔开,卒之...............

我鍾意哥哥同佢d 歌多d alan 都出返黎樂壇喎!!!!!

顺德水蛇粥在2005-05-30 22:07:21說道:[br]本人中意阿伦多啲,抛开歌唱嘅成就唔讲,中意佢乐观嘅性格,攞得起放得低,讲咗唔攞奖就唔攞,但又声明绝对退出歌坛,唔似张国荣讲到要退出歌坛,想显得比阿伦更超然,点知又耐不住寂寞,出返来之后发觉去唔返巅峰,又睇唔开,卒之...............
睇呢位老兄讲嘢嘅内容,你肯定系谭张争霸期间谭校长嘅支持者,所以难免会贬低另一位啦。其实讲声线同唱功,我觉得张国荣好,谭校长经常咬字唔准。不过讲性格,阿麟的确系乐观好多。所以两人嘅fans都可以讲出一大堆自己偶像嘅优点同埋对方嘅一大堆缺点。 不过喺呢度,可以数自己偶像嘅优点,不过最好唔好讲咁多人哋嘅缺点啦,费事得罪其它歌迷。特别唔好讲到哥哥最后嗰件事,噉样的确唔系几尊重人。。。

我当年对他们两位一样的拥戴,以上的观点也是哥哥最后的几年改变了我的观感。 霑叔生前不止一次说过阿伦的懒音,还说阿伦成名了,不怕公开指出他的缺点了。可以说,阿伦是懒音之鼻祖,他那辈人很少有懒音的。 我之所以在前面的贴子说了很多阿伦的优点,是因为见到在我之前的贴子大多都是说哥哥优点的,管理员以为然否?

本论坛其实系言论自由度好高嘅,你可以任意讲你钟意边个同埋任意讲佢有几多优点。甚至可以适可而止讲少少某啲歌星嘅缺点,不过涉及到人身攻击嘅嘢最好少讲为妙,事关唔系涉及版规,而系有可能会得罪其它歌星嘅歌迷。 例如前面所提到嘅哥哥嗰单嘢,我讲嘅亦系呢点,而唔系唔畀赞一位歌星。

在1986年度的劲歌金曲颁奖礼上,张国荣最有机会超越alen,当年他的受欢迎程度应该略胜一筹,《当年情》《有谁共鸣》两首入选金曲的受欢迎程度均胜alen的《朋友》《无言感激》,可惜因人脉不如alen,而在最受欢迎男歌星奖项上败北,失去了最好的胜机。及后的1987年度,alen大获全胜之余宣布不再领奖,从此张国荣再没机会在最重奖项上超越譚詠麟了。

佛山霍先生在2005-05-31 11:01:31說道:[br]在1986年度的劲歌金曲颁奖礼上,张国荣最有机会超越alen,当年他的受欢迎程度应该略胜一筹,《当年情》《有谁共鸣》两首入选金曲的受欢迎程度均胜alen的《朋友》《无言感激》,可惜因人脉不如alen,而在最受欢迎男歌星奖项上败北,失去了最好的胜机。及后的1987年度,alen大获全胜之余宣布不再领奖,从此张国荣再没机会在最重奖项上超越譚詠麟了。
有点可惜啊。

南拳蔡李佛在2004-10-18 00:14:37說道:[br]我觉得距早期都几好啊,不过越老越核突,同哥哥形成鲜明对比,哥哥系越老越正啊
哥哥脱发很利害的,看他后期的发型左摭右掩的

为何这么多人扁阿伦?他真的这么差? 我觉得,如果没有当年的谭张之争,香港乐坛就达不到当年的巅峰,所以,两位巨星缺一不可,我们都应该尊重。

其实两个都应该尊重,两个都系优秀嘅歌手,如果唔系就唔会有咁多fans对佢哋咁疯狂。 平心讲句,讲到唱歌嘅影响以及数量,alen系稍微占优; 讲到唱功,各有所爱,不便评论; 但讲到电影方面嘅成就,leslie赢alen几个马位。